Horváth K. József

Vélemény és vita

Nem könnyezzük meg Jourová távozását

NAPI KOMMENTÁR

Szécsi Pál énekli, hogy „Könnyezem, vagy csak a füst szállt a szemembe, nem tudom.” Miután a Magyarországgal szembeni ősgonosz, Vera Jourová cseh politikus EP-ciklus végi távozásáról van szó az Európai Bizottságból, ezért én pontosan tudom, hogy csak azért könnyezem, mert füst szállt a szemembe.

Vera Jourovát magyar emberként nem nagyon lehet szeretni. Könnyeket ejteni érte meg pláne. Úgy látszik, ez még Donáth Annának sem nagyon megy, aki szó nélkül hagyta Jourová bejelentését, pedig emlékszünk, korábban milyen szívesen jelentgette föl Magyarországot a jogállamiságért is felelős alelnöknél. Mi több, Jourová egyáltalán nem kérte ki magának, hogy hogy jön ahhoz egy magyar EP-képviselő, hogy saját hazája ellen dehonesztáló tartalmú jelentéseket tegyen nála. Sőt, még talán biztatta is Donáth Annát annak ellenére, hogy tisztában volt vele, hogy amit Donáth mond, az hazugság. Semmi másra nem volt jó, csak arra, hogy zsarolják Magyarországot, hogy hergeljék az uniót hazánk ellen. Persze az is lehet, sőt ennek nagyobb a valószínűsége, hogy Jourová a Magyarország elleni uniós koholmányokhoz keresett aktuális információkat, és volt olyan, nem is kevés magyar EP-képviselő, aki ilyeneket szíves örömest szolgáltatott. Mondanom sem kell, hogy Gyurcsány köpönyegéből bújtak ki mindannyian.

Valószínű, mindannyian tudták, hogy rossz úton járnak, de nekik sokkal fontosabb az Európai Egyesült Államok birodalmának az építése, az európai polgárok valódi választójogától való megfosztása, mint nemzetük, esetünkben a magyar emberek szolgálata.

Azt mondja Jourová a Politico nevű hírportál rendezvényén, hogy „tíz év után talán ideje lenne egy kis politikai méregtelenítésnek.” Elég szomorú, hogy Jourová annak az ANO pártnak a tagja, amely jelenleg ellenzékben van, s akit Orbán Viktor barátja, a volt cseh kormányfő Andrej Babis jelölt erre a posztra. Nagy kérdés, hogy ez a hátraarc Jourová számára végleges lesz-e, mert a jelenlegi cseh kormányfő szinte biztos, hogy nem őt jelölné a posztra.

Az is lehet azonban, hogy a korrupciós mocsárban tapicskoló Európai Unióban Jourová ezt a módját választotta a politikából való végleges távozásnak. Azt tudjuk, hogy konkrétan ő már volt korábban előzetes letartóztatásban is. A jogállamiságért oly élénken aggódó politikust 2006-ban letartóztatták a prágai reptéren, mert a gyanú szerint a cseh kormány regionális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkáraként kétmillió cseh korona kenőpénzt fogadott el Budisov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból. Később az ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette az ellene folyó eljárást. Mit mond erre a magyar olvasó? Nem zörög a haraszt...

Egyébiránt Jourová szoros kapcsolatot ápolt Soros György köreivel, olyannyira, hogy a 2019-ig tartó ciklus öt éve alatt Jourová és csapata tizennyolc alkalommal vett részt hivatalos találkozón a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvánnyal, illetve az amerikai milliárdoshoz köthető egyéb álcivil szervezetekkel.

Ő a felelőse a Magyarország elleni jogállamisági eljárásnak, és számtalanszor támadta a magyar kormányt. Az egyik legprovokálóbb megszólalása az volt, amikor 2020-ban „beteg demokráciának” nevezte hazánkat. Válaszul Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, amelyben tájékoztatta a bizottság elnökét, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat Jourovával, és egyben lemondásra szólította fel az alelnököt.

De ha már Jourová a politikai méregtelenítést emlegette, nem árt megjegyezni, hogy valami miatt sürgős lehetett bejelentenie jövő évi távozását a magyarellenes kommandó olyan nevezetes tagjainak, mint Frans Timmermans vagy éppen a fogtündér Guy Verhofstadt. Emlékszünk, utóbbinak olyan korrupciógyanús ügyei voltak, mint a közpénzből felújított luxusvillája, a gyanúsan magas „mellékjövedelme”, vagy az offshore-botrányban felbukkanó neve.

Nem tudni, hogy ezek a hölgyek és urak érzik-e a büdöset, és azért jelzik távozásukat idejekorán, abban viszont reménykedhetünk, hogy a jövő évi választáson megerősödik a jobbközép az unióban, ami gátat szab a korrupció burjánzásának, s megerősíti a nemzetállami döntéshozatalt, ezáltal a demokráciát az unióban.

Nem ejtenék könnyet a változás miatt. Legfeljebb, ha füst szállna a szemembe…

A szerző szerkesztő