A modern kori konyhaművészet legújabb vívmányai hazánkat sem kerülték el. Idén januártól ugyanis már négy rovarfaj (sáska, lisztkukac, alombogárlárva és házi tücsök) is árusítható a boltokban élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként (például fehérjelisztként), és további nyolc rovarfehérje vár engedélyezésre. Bár a reformkonyha e gyöngyszemeit rendszeresen ajánlgatják elvetemült gasztroguruk és táplálkozási szakértők, egy friss felmérés szerint Magyarországon az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot, és csupán 17 százalékuk ért egyet azok bolti értékesítésével. Szóval kiderült, mi, konzervatív gyomrúak még mindig inkább ennénk csülköt pékné módra, mint sáskaragut alombogárlárvával díszítve, és a lisztkukacfasírtért sem bolondulnánk, ha hagymás rostélyos is szerepel az étlapon. Mekkorát nézne szegény La Fontaine, ha tudná, hogy ma már híres mesehősei, a léha tücsök és a szorgos hangya kéz a kézben masíroznak a lábasba.