Fábián Eszter

Vélemény és vita

A szivárványos világ mögötti kizsákmányolás

Nagy port kavart a napokban, hogy a hazai Elle címlapon mutatott be egy szivárványcsaládot, a képen két férfi – akik értelmiségi státuszukból kifolyólag szinte támadhatatlanok – puszil meg egy apró gyermeket, a kislányukat.

Okosak, szépek, fiatalok, és csak szeretni akarnak. Mégis ki az a megkeseredett, frusztrált begyöpösödött ember, akinek mindez szemet szúr?

Gyermeket szerettek volna, amire szörnyű és bigott hazánkban egy meleg párnak nincs esélye. (De van, azonban érthető okokból az örökbefogadás során a heteroszexuális párokat részesítik előnyben, már ha van több jelentkező.) Így hát Svédországba költöztek az elfogadás és a sokszínűség fellegvárába, ahol béranyától gyermekük született.

Béranyától.

Na már most, ha van a nőiségnek, a női testnek bármiféle kihasználása, azt a béranyaság magasan veri. Egy olyan működésről beszélünk, ami a dúsgazdag amerikaiak ingerküszöbén (illetve az emiatt odavándorló kínaiaknál) már rég túl van, ellenben a keresztény gyökerekkel rendelkező, az életvédelmet középpontban állító Európában egészen nehezen sikerül lenyomni a torkokon. Magyarországon főképp, ahol több tucatnyi hátrányos helyzetű és sötétebb bőrű gyermek várja, hogy végre kikerüljön az állami gondozásnak hívott intézményes neveldékből. De a cigány gyerek nem kell. A sérült cigány gyerek meg pláne nem. Ja, hogy már nagy is? Nem csecsemő? Úgy már pláne nem. Várjanak csak, majd elviszi valaki, akinek tényleg nagyon kell gyerek. Addig mi válogatunk, és várunk, ha nem baj. Ha pedig pénz, paripa, fegyver is rendelkezésünkre áll, akkor meg már csináltassunk is inkább, a másé nem kell.

A folyamat vége pedig az, hogy egy nő kilenc hónapig küzd, véd és óv egy, a méhében fejlődő magzatot azért, hogy két férfi végül majd elmondhassa, hogy ez az övék. Van saját gyermekük.

Hát mi ez, ha nem a női jogok, az anyaság, és minden más ehhez tartozó jogok legmélyebb megsértése? Amolyan hányingerleves egy Michelin-csillagos étteremben.

Te se szólnád meg, nem?

Az Európa Tanács 2016. március 15-én elutasította a béranyaságot. Ezt támogatni pedig minden, csak nem elfogadó, az emberi életet igazán tisztelő hozzáállás.

De azért mi örömködjünk, hiszen egy női magazin címlapján két férfi pózol egy béranyától született gyermekkel. Az igazi feministák remélem valahol hörögnek és ordítanak, mert ha valami, akkor ez igazán hatalmas pofon a nőknek…

A szerző újságíró