Horváth K. József

Vélemény és vita

Gyurcsányék soha nem éreztek bűntudatot

NAPI KOMMENTÁR

Magyarországnak – az egymást követő válságok ellenére – a Moody’s a befektetésre ajánlott (Baa2) besorolását erősítette meg. Ha az ember eközben az ATV-t nézi, akkor legszívesebben világgá menne. Azt tudja meg belőle, hogy a gödör alján vagyunk, és hosszabb idei tart a kikecmergés.

A Moody’s szakembereinek a magyar kormány az általuk kért adatokat bocsátja a rendelkezésükre, ebből derül ki az, hogy a hitelminősítőnek van-e oka a befektetésre ajánlott állapot megerősítésére. Ergo: van!

Tudják az ATV A nap híre című műsorának vendégei is, hogy a magyar gazdaság erős, hogy 2022-ben a háború és a szankciós energiaválság közepette is 4,6 százalékkal nőtt. Ez nem mellesleg a rendszerváltoztatás utáni időszak 6. legmagasabb növekedésének bizonyult. Ennek köszönhetően nemhogy megtört volna, hanem 2,3 százalékkal tovább folytatódott az ország uniós fejlettséghez való felzárkózása. Megelőzzük Portugáliát és Görögországot is.

És akkor jön Závecz Tibor, és ravaszul nekiáll elbizonytalanítani a nézőket, akik inkább csak érzésekkel tájékozódnak a gazdaság állapotáról, mint gazdasági szakelemzések alapján. Könnyű tehát rossz közérzetet kelteni bennük, elbizonytalanítani őket a kormány intézkedéseivel kapcsolatban a jövőt illetően, ami például Závecznek, a kettős beszéd nagy mesterének nagyon megy. Így fogalmazott: „Gulyás Gergely a Kormányinfón éreztette, hogy az idei évnek a minimális gazdasági növekedése, amit terveztek, az nem fog sikerülni, viszont a következő év nagyon jó lesz. Tehát most úgy látom, ez a kormányzati kommunikáció. Ami hát nekem reménykeltő, ha így lesz, és mindig szoktam neki örülni, de egy évvel ezelőtt is ugyanezt hallottam tőlük, és akkor is nagyon reménykedtem. Ez nem sikerült, és nagyon fájdalmas. Lázár János olyan beruházásokat húzott ki a listából, ami nagyon fontos lenne, ha meg lehetne valósítani, ha az európai uniós pénzek megérkeztek volna. (…) Lehetett sejteni, hogy valami generális probléma van. Ezek a makroadatok nemcsak a légből jönnek.”

Baka F. Zoltán, a magát most hirtelen a szakértők közé soroló gazdasági újságíró, azt jelentette ki: „Szerintem most értünk el a gödör aljára, és ez egy elég széles gödör. Tehát innen hosszabb ideig fog tartani a kikecmergés.”

Závecz tehát úgy igyekszik a nézők bizalmába lopni magát, hogy neki reménykeltő, ha növekedni fog a gazdaság. Mindig szokott neki örülni. Aztán gyorsan lelombozza az intézkedésekben bízó emberek lelkesedését, mondván: ugyanezt hallotta tavaly is. Majd végül kimondja az állásfoglalást: ezek makroadatok, nemcsak a légből jöttek. Magyarán nem lehet bízni a kormányban, mert a makroadatok szerinte biztosak. Hogy a pénzek az EU-tól azért nem jönnek, mert éppen Gyurcsányék, akiket ő szolgál akadályozzák, arról mélyen hallgat. Maradjon csak a nézők előtt a kormány hülye.

Zavecz, Baka F. biztos szomorú, hogy mindezt a Moody’s másként látja. Tisztában vannak vele, hogy a kormány intézkedései hatékonyan működnek, amelynek eredményeképpen Magyarországgal szemben töretlen a nemzetközi befektetői és piaci bizalom. A stabil és kedvező besorolást sem az elhúzódó háború, sem a káros és elhibázott brüsszeli szankciók, sem pedig a brüsszeli bürokraták által politikai okokból visszatartott uniós források nem tudták megtörni.

Sőt, azzal is tisztában vannak, hogy 2023-ban a kormány legfontosabb célja, hogy hazánk kivédje a recessziót, egy számjegyűre szorítsa le az inflációt, mielőbb reálbérnövekedést érjen el, a fogyasztás ismételt bővülésével újra helyreállítsa a növekedést. Az első félévben látott kedvezőtlenebb teljesítményt követően a kormány intézkedéseinek – többek közt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak, Széchenyi Kártya Programnak – köszönhetően a gazdaság gyorsan vissza fog pattanni, így 2024-ben újra dinamikusan, 4 százalékkal növekedhet a GDP.

Záveczék a jelek szerint akkor érzik jól magukat az ATV-ben, ha a nézők rosszul érzik magukat a képernyő előtt. Gyurcsányra és követőire szokták mondani Karen Dionne amerikai írónő megállapítását: „Nincs értelme bocsánatkérést kierőszakolni egy olyan emberből, aki életében nem érzett még bűntudatot.”

A szerző szerkesztő