Kruppa Géza

Vélemény és vita

Pálinka

Rásegítő itóka nélkül is jókedvre derülhetünk a hírre, hogy az Európai Bizottság uniós földrajzi árujelző oltalmat adott a borzag nevű pálinkának. A bodzából készülő, Nógrád vármegyei, különleges illatú, zamatos szíverősítőre az elismerést követően szédítő nemzetközi karrier vár. Ennek a palóc pálinkának a névjegy még inkább megemeli a rangját, és immár határtalan módon elvarázsolhatja a belőle néhány kupicával felhörpintő italozót. Növekedhet tőle a méltóság, a férfias erő, és az atyafi nagy hirtelen bátorrá válik, hét ördögtől sem ijed meg. Serkentően hat az elmére is, ha ugyanis valaki a kelleténél többet tölt magába, képessé válik mindenre visszaemlékezni. (Akár megtörtént, akár nem.)

A hungarikumok sorában számon tartott magyar pálinkát egyébként a világban nagyobb respekt illetné meg. Azért, mert eleve értékesebb, mint például a literenként alig néhánykilónyi rozsból vagy árpából készült, előkelő hangzású whisky vagy a gyengébb minőségű szőlő párlatából nyert, túlsztárolt konyak. Egy liter valódi házi pálinka főzéséhez viszont nem kevesebb, mint 15 kilónyi gyümölcs, egy liter borzaghoz pedig hozzávetően húsz kiló földi bodza szükségeltetik. A csodagyógyszernek is tartott pálinka oldja a gátlásokat, és leleplezi a szittyós ember igazi arcát. Egyeseket megvidámít, másoknál feltárja a filozófiához fűződő viszonyát, megint másokból kihozhatja a vadállatot. És vakmerővé tehet.

Az orosz zsoldosvezér, Jevgenyij Prigozsin magánrepülőjére a vele becsekkolt útitársak például lehet, hogy nem is vodkától, hanem éppenséggel pálinkától szívták magukba a nagy bátorságot, hogy főnökükkel egyazon géppel repüljenek Moszkvába. Esetükben úgy tűnik, hogy az alkohol valóban öl. Ugyanis egyik verzió szerint valakik borosüvegek közé rejtett, időzített bombát csempésztek fel a gépre, ez okozhatta vesztüket.

A közelmúlt történéseihez tartozik a Böjte atya ellen elkövetett, csúfos kudarcba fulladt karaktergyilkossági kísérlet is. (A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója éppen augusztus 20. alkalmából részesült a Magyar Becsület Rend elismerésben.) A több mint hatezer nehéz sorsú árva, nyomorból kimenekített kisgyermeket istápoló ferences rendi atyát olyan balliberális sajtómunkások, politikusok kóstolgatták, akik közül némelyik akár egy szem saját gyermek nevelésével sem büszkélkedhet, fogalma sincs a szülői szeretet rejtelmeiről. Nem tudni, hogy a rajtuk úrrá lett, mérhetetlen gonoszságnál, gyűlöletnél a külföldről beömlő „mikroadományok” mellett szerepe van-e az alkoholnak is. Azonban annyi bizonyos: a Margit híd kőkeresztjeit egyik múlt heti hajnalon letörő három fiatal vandál tettét saját bevallásuk szerint tajtrészegen követték el.

A Diákok a Tanárokért csoport szervezésében szeptembertől utcai tüntetések akciói kezdődtek. A forró hangulatúnak beígért, közérzetromboló megmozdulások korábban többszöri próbálkozás után is sorra érdektelenségbe fulladtak. A társadalom többsége józan maradt, nem dőlt be a provokátoroknak. De sebaj, a résztvevőknek itt egy Nógrád vármegyei szeszfőzde falán olvasható, az élet iskolájában kiérlelt biztató mondóka: „A lekvárok olyan pálinkák, akik feladták. Ne add fel! Ne legyél lekvár!”

A szerző újságíró