Horváth K. József

Vélemény és vita

Megfutamodó DK-sok

NAPI KOMMENTÁR

Ritkán kerekedik olyan nagyra a szemem, mint a minap, amikor Szöllősi Györgyi, az ATV műsorvezetője úgy beszorította Rónai Sándor DK-s EP-képviselőt a sarokba, aki ráadásul árnyék-külügyminiszter is, hogy amennyiben lenne haja, az összes égnek állt volna.

Úgy járt, mint az ismert viccbeli paraszt bácsi, akit elvisznek sétarepülésre. A pilóta jól megforgatja a gépet, benne az öreget, aki folyton csak azt ismételgeti, gondoltam. Mit gondolt bátyám, kérdi a pilóta leszállás után. Gondoltam előre, hogy bevizelek, hogy becsinálok, de hogy az egész a nyakamba ömlik, arra nem gondoltam.

Rónai Sándor se gondolta, hogy mindaz a szutyok a nyakába ömlik, amivel a Tranzit rendezvényét, benne Orbán Viktort és Szijjártó Pétert bírálta. Miközben meghívták őket, elmehettek volna, és ott vitában szembesíthették volna például a külügyminisztert vézna kis érveikkel. De tudták, hogy nem állják ki a próbát, és jobban kinevették volna őket, mint Márki-Zay Pétert. Merthogy Márki-Zay, Mesterházy Attila, Tompos Márton legalább kiállt nyílt vitára, a DK-sok azonban el se mentek. Lényegében megfutamodtak a lehetőség elől.

S az ATV műsorvezetők eddigi gyakorlatát meghazudtoló módon Szőllősi Györgyi ezt Rónainak keményen fejére is olvasta.

Hogy pontos legyek, szó szerint ideírom a párbeszéd vonatkozó részét:

„ATV, Sz. Gy.: Egyébként miért ír a Tranziton elhangzottakról. Miért nem ment el, és vitázott a magyar külügyminiszterrel? Árnyék-külügyminiszter, a DK árnyékkormányának árnyék-külügyminisztere. Ott lett volna a lehetőség, hogy elmondja neki. Az ellenzék általában mindig azt szokta mondani, hogy a fideszesek nem állnak ki vitára.

Rónai Sándor: „A Tranzit egy nyíltan fideszes rendezvény, ahová például független újságírókat nem nagyon engednek be, vagy nem nagyon válaszolnak a kérdéseikre. Mi olyan vitákon szeretnék részt venni a fideszes politikusokkal, ahol valódi vita van, és valódi független újságírók is kérdezhetnek."

ATV, Sz.Gy.: „De volt ellenzéki politikus, aki elment, és kihasználta ezt az alkalmat, például Márki-Zay Péter, és vitáztak. Önöket meghívták, és mégsem mentek el."

Rónai Sándor: „A Demokratikus Koalíció politikusai olyan vitán szeretnének részt venni a fideszes politikusokkal, ami nyílt, és egyébként egyenlő feltételeket biztosító. Fideszes pártrendezvényekre mi nem járunk."

ATV, SZ. Gy.: „De miért jobb az, hogy kiad egy közleményt, mitől hitelesebb, hogy leírja egy oldalon, mit mondott Szijjártó Péter, ahelyett, hogy szembesítené vele? Amire tényleg ritkán van lehetőség, most lett volna."

Rónai Sándor: „Még egyszer mondom. Mi fideszes pártrendezvényre nem járunk, viszont el akarjuk mondani a véleményünket. Nincs az rendben, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter továbbra is, egyébként egyedülálló módon azt a Putyint támogatja, amelyik nemcsak, hogy lerohanta Ukrajnát, hanem most már Magyarország szuverenitását is fenyegeti.”

Azt gondolom, önmagáért beszél ez a szánalmas, gyáva magyarázkodás, amit Rónai a kérdésekre előadott. Mindez nyílt beismerése annak, hogy nem azzal van baj, hogy a rendezvény fideszes, hanem azzal, hogy egyenes kérdésre nem tudnak válaszolni. Ahhoz, hogy Szijjártó Péterrel közvetlenül vitázzon, nincs szüksége semmiféle közvetítő újságíróra. Csakhogy amit képvisel, azt ott nem tudja ellentmondás nélkül előadni. Hamar kiderül, hogy hazudik, mint a vízfolyás.

Az uniós pénzekkel kapcsolatban az Európai Parlamentre hivatkozva előjött például azzal a képtelenséggel, hogy „a magyar oldalon pattog a labda, ezt elmondták az Európai Parlament tavaszi ülésszakának a végén is. Hogy akkor jöhetnek pénzek Magyarországra az Európai Uniótól, ha az összes feltétel egyszerre teljesül, de a magyar kormány nemhogy az összes feltételt, de még a töredékét sem tudta teljesíteni.”

Ezt itt, a műsorban nyugodtan elmondhatta, pedig ő is tisztában van vele, ha Gulyás Gergellyel vagy Szijjártó Péterrel vitázott volna, akkor ízekre szedik a fenti valótlanságait, hiszen az összes feltételt teljesítettük már régen. Ráadásul nem az Európai Parlament a tárgyaló fél, hanem az Európai Bizottság.

A közönség pedig nem azért neveti ki, mert DK-s, hanem azért, mert gonosz, mert hazudik, mert Brüsszelt szolgálja a magyar érdekek helyett.

Jó, hogy Szöllősi Györgyi mindezt a sok szutykot Rónai Sándor nyakába öntötte.

A paraszt bácsival legalább együtt érez az olvasók zöme. De ezzel a DK-sal lehetetlen.

A szerző szerkesztő