Horváth K. József

Vélemény és vita

Infláció, gonoszság, Gy. Németh

NAPI KOMMENTÁR

Ismerjük a viccet a nyusziról és a sapkáról. Kérem tisztelettel, most a választó a nyuszi és baloldal a róka és a farkas. Eddig azért hergelték, mert magas volt az infláció, most azért, mert csökken.

Édesmindegy, csak véletlenül se üljön nyugodtan a babérjain. Ne is merészeljen arra gondolni, hogy a kormány jót cselekszik az érdekükben. Hiába mondta Tusványoson a kormányfő, hogy „az inflációt le kell törni, mint a kukoricát”!

Ettől persze üti a guta az ellenzéket.

Ám miután nem tud tenni ellene semmit, ezért azt bizonygatja, hogy szó sincs az árak mérséklődéséről. Pedig ők is tudják, hogy a kormány először árstopokkal, aztán a kötelező akciózással, legújabban pedig a kötelező árfigyelő rendszerrel igyekszik célba érni. Ezért van jó esély arra, hogy az egy számjegyű inflációt az eredetileg várt év vége helyett már októberben el lehet érni.

Tudjuk, júliusra 17,6 százalékra csökkent a pénzromlás, amely az előző hónaphoz képest két és fél százalékos csökkenés, az élelmiszerárak tekintetében pedig 0,9 százalékos mérséklődés.

És akkor jönnek a balos pofozkodók. Itt van például Petschnig Mária Zita közgazdász, Kéri László politológus felesége, akik a családi asztalnál szakmányban gyűlölik a kormányt. Petschnig – mint tudjuk – arról nevezetes, hogy hosszú évek óta egyetlen előrejelzése sem jött be. De nála nem is ez a fontos, hanem az, hogy az aktuális helyzetből kiindulva hergelje az embereket. Most az ATV Egyenes beszédében villogott azzal, hogy elmondta, hogy a júliusi infláció két és fél százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, viszont ez az áthúzódó árhatás miatt lehetséges, nem a kormány programja miatt. Véleménye szerint ez a folyamat akkor is pontosan ugyanígy zajlana, ha a kormány csak hátradőlne, és nem tenne semmit.

Ha-ha – mondta a bohóc.

Dávid Ferenc, a DK hivatásos hergelője se bírt nyugodtan ülni a sejhaján. Nagyon nehezére esett elfogadni, hogy napjainkban szépen alakulnak a számok, nő a magyarok jövedelmének vásárlóértéke.

„20 százalék alatt az infláció. Akkor minden rendben?” – tette fel cinikusan a kérdést az Ellenszél című orgánumban. A portál készítői maguk bevallják: „Ne számítsunk objektív hírekre, ez nem az a portál. Mi vállaltan elfogultak vagyunk.”

Hát, itt rukkolt ki Dávid azzal, hogy nem egy évre visszamenőleg nézte meg az infláció alakulását, hanem két évre. Meséjével a 3,60-as kenyérig még nem lépett vissza, de ahogy látom, hamarosan ez is be fog következni, mert az kormány nagyon is töri lefelé az inflációt.

A valóság várhatóan így alakul. Pásztor Szabolcs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője szerint a piac minden szereplője az árak csökkenésére számít, mert a gazdaságpolitika fő csapásiránya az infláció csökkentése. „Mindennek tükrében az Oeconomusban a júniusi adathoz képes 2-3 százalékos inflációmérséklődést várunk. Ezt követően az augusztusi, majd a szeptemberi adat még látványosabb csökkenést eredményezhet.”

Végezetül még egy balos „csemege”: Az ATV-ben Gy. Németh Erzsébet a mindenhez, tehát semmihez sem értő, a választásokon eddig csak megbukott politikus okosította a nézőket inflációügyben. Ezt mondta: „Én azt állítom, hogy aki az átlagnyugdíj – az most 160 valahányezer forint – alatt kap nyugdíjat, az egyszerűen nem tud kijönni ebből a pénzből ilyen élelmiszerár-drágulás, illetve a hétszeres rezsiemelés után.”

Mit mondott erre Gréta néni a HírFM betelefonálós műsorában, a Paláverben. „Kérem szépen, nekem 135 ezer a nyugdíjam. És én nem éhezem, nem fázom, és téli szalámit eszem, sajtot eszem, paradicsomot, paprikát, mindent, amit el lehet képzelni. Komolyan mondom, olyanokat raknak az ATV-be, hogy szégyelljék magukat. Hazudnak.”

Kafka szerint: „Gonosz szavak után ártatlan rózsákat küldeni szánalmas próbálkozás!” De ezek még meg se próbálkoznak a rózsákkal.

Maradjunk ennyiben.

A szerző szerkesztő