Horváth K. József

Vélemény és vita

Gy. Németh kígyója a farkába harap

NAPI KOMMENTÁR

Van az úgy, hogy a kígyó a saját farkába harap. Így járt Gy. Németh Erzsébet DK-s politikus is az ATV-ben. Aztán mikor rájött, hogy az bizony fáj, akkor elkezdte nyalogatni. Mit mondjak, jót lehetett rajta mosolyogni.

Különös ember ez a Gy. Németh Erzsébet. Épp olyan különös, mint a Demokratikus Koalíció, úgy en bloc. Elmondja, hogy „[Molnár] Zsoltnak volt egy olyan megjegyzése, hogy mást gondolunk a határon túli magyarokról, meg a nemzeti politikáról. Igen, erre azt tudom mondani, hogy nagyon mást gondolunk. Például, mi azt gondoljuk, hogy annak, aki nem él Magyarországon, nem itt adózik, nem itt viseli a döntéseinek a következményeit, annak bizony nem kell, hogy választójoga legyen.”

Mit mond erre teljesen jogosan a tévénéző: a DK nem akar választójogot a határon túliaknak. Aki nem ezt gondolja, az nem ért magyarul.

Meg hát emlékszünk rá, hogy 2004-ben a népszavazáson Gyurcsány mint miniszterelnök ezerrel kampányolt a magyarok kettős állampolgársága ellen. Olyanokat tudott hazudni, mint hogy a népszavazási kérdések destabilizálják az országot és kárt okoznak, és természetesen jött a szokásos hisztéria, hogy mit szól majd az Európai Unió.

Látható, hogy Gyurcsány már akkor is uniós mezben focizott, és nem szégyellte akkor sem, hogy saját választói, a magyarok ellen küzd. Csapatában játszott Lendvai Ildikó is, aki nem átallotta azt mondani, a kettős állampolgárság összeroppanthatja az ország gazdaságát. Ez nagyon hasonlított Kovács László hírhedt 2002-es riogatására a 23 millió románról.

Azóta pontosan látjuk, hogy mennyire roppantotta össze a magyar gazdaságot a határon túliak kettős állampolgársága. Semennyire. Ha nincs járvány, nincs háború, akkor folytatjuk azt a fejlődési tempót, ami soha előtte nem jellemezte Magyarországot.

Ezt érzékelheti Molnár Zsolt is, akinek egészen más a véleménye a határon túliakról, mint Gyurcsányéknak. Molnár ott volt Tusványoson, s amikor megkérdezték tőle, miért ment el, azt felelte: „Miért ne mentem volna el? Három évtizede járok Erdélybe, gimnazistaként voltam ott először, magyarként nekem az egész Kárpát-medence az otthonom. Egy olyan vitán pedig, amit a szabadegyetemen szerveztek, ellenzéki és kormánypárti képviselőkkel, erkölcsi és politikai kötelességem is részt venni.”

Szoci partnerétől függetlenül a kettős állampolgárság azóta is a bögyében van a DK-nak. Hogy miért? Talán azért, mert az erdélyi, székelyföldi, de egyáltalán az egyetemes magyarság döntő többsége természetes módon ki nem állhatja a kommunistákat. A Tanácsköztársaság révén a komcsik kormányozták az országot a Trianonhoz vezető útra, később pártállami diktatúra elől disszidáltak Nyugatra, akik nem bírták az elnyomást, és szabadságra vágytak. Mit szeressenek akkor a komcsi Gyurcsányon és társaságán?

Ha tehát a határon túliaknak szavazati joguk van, akkor nagyobb sansza van a Fidesz–KDNP-nek mandátumokhoz jutni voksaikkal, mint a Fletó-csapatnak. No, hát ez volt az a pillanat, amikor a farkába harapott Gy. Németh kígyója. Bár nyilvánvaló, hogy a kettős állampolgárság megszüntetése a szándékuk, ezt azonban konkrétan mégsem merik kimondani, mert akkor még az a néhány szavazat is elvész, amely a határon túlról esetleg rájuk befut.

Ezért aztán a következő, finoman szólva is komolytalan párbeszéd zajlott le az ATV kamerái előtt:

Rónai Egon: Elvenné a választójogot a DK, ha kormányra kerül, a határon túli magyaroktól?

Gy. Németh Erzsébet: Én azt gondolom, ezt felül kell vizsgálni (…) Mi azt gondoljuk, hogy azok szavazzanak, akik itt élnek Magyarországon, és viselik a döntéseiknek a következményeit.

Rónai: Megismétlem a kérdést, akkor most azt mondta, hogy igen, elvennék a választójogot?

Gy. Németh: Én azt mondom, hogy azok szavazzanak az országgyűlési választáson, akik itt élnek, és viselik a döntéseik következményeit.

Majd Rónai újabb felvetésére: Még egyszer mondom, azok szavazzanak, akik itt élnek, és viselik a döntéseik következményeit.

Rónai: Így is érjük, köszönöm.”

Hogy is írja Karinthy? „Hát maga megbolondult, / Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?”

A szerző szerkesztő