Horváth K. József

Vélemény és vita

Dávid kikelt a magyar érdekek védelme ellen

NAPI KOMMENTÁR

Az ATV újfent bebizonyította, hogy nem esik nehezére olyan műsort készítenie, amely szembe megy a magyar érdekekkel, bár nyilvánvalóan magyar csatornaként tekint magára. Sőt! Szíves örömest teret ad neki.

A nap híre című műsornak ugyanis vezető témája volt, hogy a magyarnak született szlovák kormányfő, Ódor Lajos azt mondta Orbán Viktorról, hogy jobbára egyedül van a nézeteivel. Ez az óvatos megfogalmazás nem jelentett mást, mint azt, hogy nem áll be abba a sorba, amit az Európai Unió korifeusai képviselnek. Tehát nem migráció-, nem LMBTQ- és végképp nem háborúpárti. Bár Ódor ezt így nem részletezte, de a magyar hírfogyasztók számára nem kell magyarázni, hogy mire gondolt. Pontosan ezt mondta: „Nem gondolom, hogy extrém súlyt kell ennek tulajdonítani, de nálunk választási kampány van, ezért tízszer annyira rezonál minden, mintha tavaly mondták volna. Politikai nyilatkozatként tekintek erre, ami nem túl szerencsés számunkra és a szlovákiai magyar kisebbségre nézve sem.”

Ódor elmondta továbbá: „Amiket ők keresztül akarnak vinni, azokkal vagy egyedül vannak, vagy annyi ország támogatja őket, amennyit egy kezemen meg tudok számolni. A pozíciója tehát nem túl kellemes.”

Az ATV A nap híre című műsora üzengetésnek nevezte a két ország közötti álláspontváltást, miközben Orbán Viktor egyszerűen történelmi kontextusba helyezve leírta Magyarország múltbeli földrajzi helyzetét, amiből Ódor Lajos barátságtalanul politikai nyilatkozatként beszélt. Noha maga is elismerte, hogy náluk választási kampány zajlik, ezért sokkal érzékenyebbek az ilyen megnyilvánulásokra, mintha egy évvel korábban történt volna.

Lehetnek persze érzékenyek akármire, de a dolog attól még tény. Trianon sajnos magyar területeket szakított el Magyarországtól. Ódor beismerte tehát, hogy nem Orbán Viktor volt az, aki dehonesztáló megjegyzést tett Szlovákiára, hanem éppen fordítva történt a dolog: a szlovák miniszterelnök navigálta magát egy olyan helyzetbe, ami a szlovák politikai érdeket szolgálja, de történelmi tényeket nem veszi figyelembe. Ezt ráadásul úgy akarta megvalósítani, hogy Orbán Viktort hátrányos politikai helyzetbe hozza.

Ez azonban nem sikerült, nagyon nem.

Orbán erről így beszélt: „Most akkor, ugye, az elszakított területekről beszélünk, vagy utódállamról beszélünk, vagy miről beszélünk? És itt a szlovák megközelítés egészen más, mint a magyar. (…) Most zavarosabb idők voltak, sok kormány gyorsan váltotta egymást, most választás lesz, ha ott egy stabil helyzet jön létre, akkor szerintem szlovákok és magyarok sok szép, közös dolgot tudnának csinálni a következő időszakban.”

Mennyivel elegánsabb leírás ez, mint Ódor Lajosé. Éppenséggel ebből a szövegből is meríthettek volna muníciót az ATV-műsor vendégei, de sajnos eszükbe sem jutott.

Menczer Tamás persze Facebookján helyretette a dolgot. Jelezte, Orbán 30 éve élvonalbeli politikus, aki mögött magyar milliók állnak. Az összes nemzetközi válságról kiderült, hogy Orbán Viktornak volt igaza. „Sokan szeretnének tehát annyira egyedül lenni, mint Orbán Viktor.”

Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció árnyékminisztere azonban ezt becsmérelte, s véletlenül se a magyar érdekeket védte: „Levegőt nem tudok kapni. Elképesztő, bárdolatlan stílus. Emberileg és szakmailag alkalmatlan a magyar diplomácia, ezt most már mindenhol tudják. Ahol ilyen stílusban beszél az államtitkár, a külügyminisztere, a miniszterelnök, miért gondolná valaki is, hogy őket egy kulturált európai szalonba beengedik.”

Szögezzük le, olyan „kulturált európai szalonról” van szó, ahogy a tagok többsége rendre szembemegy saját népe érdekeivel. Ahogy Dávid Ferenc és a gyurcsányista DK és baloldal is szembemegy a magyarokéval. Ha azt mondja, hogy nem megy szembe, akkor csak megpróbál hízelegni, de egyszerűbben szólva, simán hazudik. Holnap estig lehetne sorolni azokat a lépéseiket, amelyeket a magyarok rovásra tettek.

Kár, hogy ennek a gondolkodásnak az ATV az élére áll, és szíves örömest teret ad neki.

Kutya egy gusztus.

A szerző szerkesztő