Bán Károly

Vélemény és vita

Bulinegyed, mutyinegyed

álláspont

Ki ne értene egyet azzal, hogy a közjogi tisztséget betöltő politikus – tehát aki választás útján nyeri el mandátumát, akár pártlistáról, akár egyéni választókerületben – csak olyan személy lehessen, aki feddhetetlen. A feddhetetlenség nem egyenlő a tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal. Ez utóbbi igazolást megkaphatja olyan személy is, aki volt ugyan büntetve, ám büntetése már elévült. Ám az ilyen politikus feddhetetlen már nem lehet. Még akkor sem, ha nyilvánvalóan bizonyított bűncselekményben pusztán bizonyítottság hiányában mentik fel.

A feddhetetlenségnek van hétköznapi jelentése, a fogalom olyan emberre vonatkoztatható, aki makulátlan, erényes, erkölcsös, megbízható, szavahihető, becsületes, tisztességes, gáncstalan, megtámadhatatlan, megvesztegethetetlen, tiszta kezű, tiszta erkölcsű, büntetlen, vétlen, hibátlan, kifogástalan. Létezik azonban jogi definíció is, vagyis hogy nem bűnöző személy, sosem állt rendőri felügyelet alatt, illetve ha folyt is ellene büntetőeljárás, abban bűncselekmény hiányában mentik fel. Sok olyan munkahely is létezik ma már Magyarországon, ahol bizonyos állások betöltéséhez nem elegendő a tiszta erkölcsi bizonyítvány, a feddhetetlenség is követelmény, például a rendőrségre is csak feddhetetlen előéletű dolgozót vesznek fel.

Maga az ellenzéki összefogás az általuk rendezett előválasztáson, egyébként nagyon is dicséretesen, megpróbálkozott a feddhetetlenség intézményének alkalmazásával a jelöltek kiválasztásánál. A választási küzdelemre jelentkezőknek írásos nyilatkozatot kellett tenniük erről, összesen tizenöt pontban, például hogy a pártállami időkben nem voltak ügynökök, nem álltak és jelenleg sem állnak „büntetett előélethez fűződő joghátrány hatálya alatt”, a rájuk bízott állami, önkormányzati vagy uniós forrásokkal felelősen gazdálkodtak.

Csak utólag derült ki – ha ugyan egyáltalán fény derült rá –, hogy például feddhetetlenné vált a jobbikos Földi István, aki maga ismerte be, hogy Kocsord polgármestereként költségvetési csalást követett el, csak hát az ügyészség vele és négy társával szemben egy évre felfüggesztette a büntetőeljárást. Tekintettel a büntetlen előéletére, illetve a tizenhatmillió forintos kár megtérítésére biztosította a tiszta erkölcsit. (Csak szólunk, a feddhetetlenségi nyilatkozatot aláíró Földi tevékenységével összefüggésben jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban.) Ugyancsak makulátlannak tartotta magát az a DK-s Ráczné Földi Judit, akiről utólag kiderült, hogy ő egy offshore lovaghölgy. Holott a feddhetetlenségi nyilatkozat egyik pontja éppen az volt, hogy a jelentkező nem volt tisztségviselő és/vagy tulajdonos valamilyen láthatatlan hátterű, tulajdonú offshore vállalkozásban.

Az ellenzék vezető pártja, a Demokratikus Koalíció egyébként is listavezető a zűrös feddhetetlenségi nyilatkozatok dzsungelében. A Dobrev-féle árnyékkormányban például minimum három olyan árnyékminiszter is van, aki nemigen felel meg az összefogás kritériumainak sem. Jelesül Varju László energetikai, Barkóczi Balázs oktatási és Arató Gergely, kormányprogramért felelős árnyékminiszter. Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök „feddhetetlenségéről” nem is szólva, emlékezzünk csak a velencei-tavi King City-kasznóprojektre, aminek kapcsán Gyurcsány maga ismerte el, hogy az állami vagyonkezelő két vezetője bizony helyette vonult négy évre börtönbe. El is kísérte őket oda, igazán rendes tőle. Aztán említhetnénk a jogosulatlan pénzügyi tevékenységet is, amely miatt a bukott miniszterelnök cégének a pénzügyi felügyelet kétszer szabott ki tizenötmillió forintos bírságot, s az ügyben máig tartón nyomozás is folyik. De ki ne felejtsük Czeglédy Csabát, akit adócsalásért 2004-ben jogerősen el is ítéltek, jelenleg pedig hatmilliárdos költségvetési és gazdasági csalás miatt áll büntetőbíróság színe előtt. Ez utóbbiaknál, persze, megilleti az ártatlanság vélelme, hiszen nincs még jogerős ítélet, de a feddhetetlenség már régen odavan.

A lista folyamatosan bővül. E héten például egy olyan szocialista képviselő neve bukkant fel a szintén DK-s vezetésű Erzsébetvárosban, aki úgy került be Budapest VII. kerületének képviselő-testületébe, hogy 2009-ben nem bűncselekmény hiányában, hanem elévülés okán szüntették meg vele szemben a büntetőeljárást.

Érdemes a történetet felidézni, már csak azért is, mert az eset – amelyet éppen a Magyar Hírlap írt meg 2009-ben, s ennek nyomán a sajtóban széles körben nagy visszhangra talált – az ellenzéki összefogás teljes szereplőgárdája előtt is ismert volt. Devosa Gábor szocialista alpolgármester volt Hunvald György polgármestersége idején Erzsébetvárosban. Története az ellenzéki feddhetetlenség igazi gyöngyszeme. A fiatal baloldal egykori oszlopos tagja a bulinegyedben, a Rumbach Sebestyén utcában sajátságos módon jutott hozzá egy önkormányzati lakáshoz.

Nos, az történt, hogy a lakás idős bérlője meghalt. Akkoriban háromezer lakásigénylő volt a kerületben, de jelentkezett egy idegen is, Csepelről. Csodák csodája, ő lett a befutó. Az új bérlő 2007 januárjában, alig hogy megszerezte, meg is vásárolhatta az akkor 16-18 millió forint forgalmi értékű lakást a forgalmi érték tíz százalékáért, amelyet a helyi lakásrendelet tett lehetővé. Négy hónappal később már túl is adott a szerzeményén. A vevője történetesen Devosa Gábor szocialista alpolgármester volt, aki egyébként szintén csepeli lakos, egy utcával lakott arrébb, mint a Rumbach Sebestyén utcai lakás új bérlője. Aztán az alpolgármester újabb három hónap múlva az immár magántulajdonú lakást eladta. Csak később derült ki, hogy az elhunyt bérlő helyére lépő új történetesen Devosa Gábor sógora.

Minő véletlen. A befolyással történő üzérkedés tényét a nyomozást felügyelő kerületi ügyészség nem vitatta, ám elévülés miatt az eljárást megszüntették. Devosa számára ez jelentette a feddhetetlenséget. Az egykori alpolgármester ma is oszlopos szocialista tagja az erzsébetvárosi képviselő-testületnek, úgy szavaz, ahogyan a DK-s polgármester, Niedermüller Péter fütyül. Mint e heti cikkünkben megírtuk, demokratikus ellenzékként együtt képviselik például a kocsmák tulajdonosainak érdekeit az erzsébetvárosi lakosokkal szemben az éjféli záróra kérdésében.

A bulinegyed él, a mutyinegyed virágzik.

Rendületlenül, feddhetetlenül.

A szerző újságíró