Horváth K. József

Vélemény és vita

Sarc és mosoly

NAPI KOMMENTÁR

Tudják mi az abszolút lehetetlen? Karácsony Gergelyt rajtakapni, hogy igazat beszél. Pedig olyan jó lenne, ha alkalmat kínálna, hogy ne rendre a hazugságaival szembesítsük.

Itt van például a legutóbbi „igazsága”, a BKK-jegyáremelés.

Emlékezhetünk, tavaly júniusban azt mondta, hogy: „Nem emeljük a vonaljegyek és bérletek árát, mert nincs olyan áremelés, ami megoldaná a budapesti közösségi közlekedés finanszírozási problémáit.” Ez amolyan lakosságközpontú kijelentés volt, amilyet az emberfia elvár a város vezetőjétől. Ha kimondja, akkor addig, amíg ő áll a város élén, addig nem emel. Ennek ez az üzenete. Ez lenne egy elegáns társadalmi szerződés. Karácsony azonban nemcsak a nyelvtudásnak, a PhD-nak, meg a jogosítványnak van híján. Ha valaminek KariGeri nagyon híján van, az az elegancia.

Biztos vagyok benne, hogy a szeptember 1-től hatályos BKK-jegyáremlés miatt sem fog elegánsan elnézést kérni, noha tavaly éppen az ellenkezőjéről biztosította a nagyérdeműt. Ő már csak ilyen ember. Sarcol és mosolyog.

Persze nem lehet tudni, ki a gátlástalanabb, ő személyesen vagy a főnöke, Gyurcsány Ferenc. Mindez azonban a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, a levét úgyis a budapestiek isszák meg.

Az persze egy érdekes változat, ha Gyurcsány parancsolt rá, hogy emelje meg a tarifákat. Kevés ellenzék akar úgy újra a választáson pozícióba kerülni, hogy előtte jól megsarcolja a szavazókat. Márpedig jövő június már nincs messze. A Fővárosi Közgyűlésben, tehát a döntéshozatali fórumon pedig Gyurcsányék működtetik a boszorkánykonyhát, s akkor is megemelik a vonaljegyek árát, ha Karácsony ennek ellenállt volna. De ezzel ő nagyon is egyetért, mert legalább lehet egy újabb rúgást indítani a kormány irányába, amely háború idején különösen ildomos.

Hogy indokolt-e a sarc, az persze már kérdéses, mert éppen a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettese, a szoci Tüttő Kata nyilatkozta azt a HírTV-nek, hogy „én nem értettem ezzel egyet. Szerintem nem kellett volna megemelni a jegyárakat.” Ha tehát a legilletékesebb szerint nem kellett volna megemelni a jegyárakat, akkor marad a gyurcsányi stratégia. Azaz a jegyáremelés, majd annak folyamatos ismételgetése a választásokig, hogy ez is az álnok kormány miatt van. Már a kezdeti, a bejelentést tartalmazó kommunikáció is ebbe az irányba hat. Karácsony Facebookján így fogalmaz: „Megtesszük az elkerülhetetlent, a BKK vonaljegyek árának emelését, mert a kormányzati sarcpolitika immár a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti.”

Tüttő Kata nem érezte így a dolgot, nem emlegetett sarcpolitikát, sőt úgy látta, hogy megoldható az alacsonyabb tarifával is a közlekedés. Ő talán bölcsebb politikus, aki abból indul ki, hogy az emberek jobban szeretnek valamiért kevesebbet fizetni, mint többet.

Főleg nem szeretik az olyan puccsszerű emelést, amilyen esetünkbe megtörtént, hogy a cég igazgatótanácsa, a felügyelőbizottsága is a sajtóból értesült a dologról. Wintermantel Zsolt felügylőbizottsági tag voltaképpen rámutatott Karácsony antidemokratizmusára és arroganciájára az áremelésről szóló döntés egyoldalú meghozatala kapcsán. Az, hogy ezzel Karácsony igazmondása megint kútba esett, az senkit nem érdekel, a politikai baloldalon az igazság képviselete a napi érdekhez képest egy pillanatig sem számít.

A nép pedig mondja a magáét. KariGeri bejelentése alatti posztjában Pisti például emlékeztetett: „Győrben 250 forint egy jegy, 5600 egy havi bérlet. A szolgáltatást zavartalanul tudják működtetni. Miközben lakosságarányosan kevesebb bevétele van Győr városának. Hol a pénz Karácsony Gergely Főpolgármester úr?” Krisztián sarkosabban fogalmaz: „Ez volt a legjobb döntés ahhoz, hogy a következő ciklusban más vegye át a helyedet. Köszönjük!”

Látható, hogy a kommentelők azt üzenték Karácsony Gergelynek, a hülyék a túloldalon járnak.

A szerző szerkesztő