Horváth K. József

Vélemény és vita

A hivatásos népnyúzó megszorításokat akar

NAPI KOMMENTÁR

A népnyúzó gazdaságpolitikájától képtelen elszakadni a csomagjáról elhíresült Bokros Lajos, aki a kormány „felelőtlen” politikáját okolta a felpörgött inflációért, nyilván az ATV-nézők legnagyobb örömére. Több millió józan magyar viszont tudja, hogy ebből egy szó sem igaz.

A népnyúzás mindig is sajátja volt a baloldalnak. Emlékszünk, a magyar humor általában a babapelenkába produkált végterméket értett a Bokros-csomagon. Annyira szíven ütötte a családokat a 25 pontból álló intézkedéssorozat, hogy mérgüket csak viccelődéssel tudták mérsékelni. Bár a Horn-kormány pénzügyminiszterének 1995-ős csomagja egy részét az Alkotmánybíróság meg is semmisítette, regnálása azonban a 2002 és 2010 közötti Gyurcsány–Bajnai-kormányok ugyancsak durva megszorító politikájára is hatással volt.

Az ATV számára Bokros mindig hálás riportalany, mert a zömmel baloldali érdeklődésű nézők nagyon szeretik, ha nyers bírálatok érik itt az Orbán-kormányt. Igaz, hogy ennek semmi köze a valósághoz, viszont a csatorna számára előnyös nézettségi számokat tud produkálni.

Bokros persze szívesen fogalmaz meg Orbán-kritikát különösebb érdek nélkül is, nem véletlenül volt anno a CEU vezérigazgatója. De tudjuk, még a DK árnyékkormányában sem osztottak neki lapot, pedig Orbán-gyűlöletből legalább olyan jelesre vizsgázna, mint az árnyékkormány felkent tagjai.

Rajta kívül ugyanis kevesen képesek ilyen szenvtelenül kimondani, hogy „Az adósság és az infláció mérséklése, netán csökkentése végett megszorító intézkedésekre van szükség.” Kijelentette az ATV-ben azt is, hogy „Most nincs más választása a kormánynak, megszorító intézkedéseket kell tenni, ha és amennyiben ezt az inflációt valóban csökkenteni kívánja. És ennek mellékhatásaként most a gazdaság nem fog növekedni. Sőt, inkább visszaesik.” Aztán jöttek a valószínűleg örömtől bizsergő szívvel kimondott kormányt gyalázó minősítések: „Nyilvánvaló, hogy a kormány hibás, helytelen, ésszerűtlen, felelőtlen, szakszerűtlen gazdaságpolitikája volt az, ami ilyen mértékben felpörgette az inflációt.”

A mindig is a kormány megbuktatásában, s nem a társadalmi, szociális kérdések emberközpontú kezelésében érdekelt Bokros csomagjában többek között 9 százalékkal leértékeltette a forintot, megszüntette a felsőoktatás és a fogászat ingyenességét, csökkentette a gyógyszerek állami támogatását, szűkítette a családtámogatásra jogosultak körét, csökkentette a nyugdíjakat és felemelte a nyugdíjkorhatárt. Az intézkedések hatására felpörgött az infláció és csökkent a bérek reálértéke.

És láss csodád, közel harminc évvel később sem jut semmi más Bokros eszébe, amikor az ország nehéz gazdasági helyzetét kell megoldani, mint a megszorítás, az emberek sanyargatása, a népnyúzás.

Lentner Csaba közgazdászprofesszor pontosan fogalmazott a HírTV-ben: „Az tévedés Bokros Lajos részéről, hogy az inflációt a kormány elhibázott gazdaságpolitikája okozná, a magyar infláció fő oka Brüsszel elhibázott szankciós politikája, aminek következtében az energiaárak az elmúlt év végén, év elején drasztikusan megemelkedtek. A magyar inflációnak egy másik specifikus fő oka pedig az, hogy a forint ellen, a nemzeti fizető eszköz ellen folyamatos spekulatív támadások vannak. Folyamatos nyomás alatt tartja Brüsszel, illetve Washington a magyar fizetőeszközt. Próbálja ezzel a polgári kormány vitorlájából kifogni a szelet.”

Pedig a kormány gazdaságpolitikája úgy képes kezelni a magas inflációt, hogy nincs szükség megszorításokra. S ahogy a Orbán bejelentette, a kemény inflációletörő intézkedések hatására decemberre, de egyes szakértők szerint már hamarabb is egy számjegyű lehet az infláció. A kötelező akciózás, az elektronikus fogyasztói árfigyelés jótékony hatása pedig már napjainkban is érezhető a csökkenő árakon.

Nem árt megjegyezni, politikusként Bokros Lajos sokáig tartotta a közvélemény-kutatás népszerűtlenségi rekordját: 1995 októberében a Medián kilencszázalékos „népszerűségi” rátát mért a számára. És akkor az emberek nyelvén egyáltalán nem értő, közgazdasági szempontokba csomagolt, Orbán-gyűlöletéről híres Bokrost ültet ki egy csatorna a nézők elé észt osztani.

Kinek jó ez?

A szerző szerkesztő