Horváth K. József

Vélemény és vita

Erkölcsről a vérfürdő szolgálatában?

NAPI KOMMENTÁR

„Öljetek meg mindent, ami a szemetek elé kerül” – így indultak harcba az ukrán katonák a háború ötszázadik napján, szólt az ATV-híradó tudósítása. Ugyanezen csatorna Egyenes beszéd című adásában Gégény István azokat a vérfürdő szolgálatában állókat mentegeti, akik a Háborúpártiak című plakátokon láthatók. A vállalkozás önmagában gyomorforgató.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy akik a plakáton láthatók, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Fekete-Győr András háborúpárti. Ezerrel támogatnak ugyanis minden olyan amerikai és brüsszelita intézkedést, mint Ukrajna támogatását hatalmas összegekkel a háború folytatáshoz, fenntartásához, igenlik a fegyverexportot. Pedig tudják, ha az Európai Unió és az Egyesült Államok leállítaná a fegyverexportot és az euró- és dollármilliárdos támogatást, akkor holnap véget érne a háború. Ehelyett az Egyesült Államok legfrissebben bejelentette, hogy kazettás bombákat küld Ukrajnának. Tudjuk, a kazettás bomba olyan, amely nagy számú – általában pár száz –, kisebb robbanótöltetet tartalmaz, és leoldás után a levegőben ezeket szétszórja. Vagyis az emberhalál, a vérfürdő minősített eszközei. Ami ellen se most, sem korábban egyetlen szót sem szóltak Gyurcsányék. Csupán azt hangsúlyozták nagy hangon, hogy ők nem háborúpártiak. Gurmai Zita szerint ezt a jelzőt csak a kormány kommunikációs csapata próbálja az ellenzékre sütni. „Én azt hiszem, hogy önök valóban háborúpártiak” – reagált Gurmai kérdésére a miniszterelnök a parlamentben.

Ezek után jön egy televíziós vita az ATV-ben s Gégény István, aki magát honlapján kreatív kommunikátorként tünteti föl. Ha végigolvassuk az általa elmondottakat, kiderül, hogy nála az a kreativitás, ha egyszerűen letagadja a fent említett hölgy és urak háborúpártiságát. Kenetteljes hangon azt magyarázza a nézőknek, hogy a valóság voltaképpen maga a hazugság. Sőt! Kétségbe vonja az kormány békepártiságának erkölcsi alapját.

Ezt mondja Gégény: „Úgy tűnik, hogy Brüsszel az új Soros. Fogd rá Brüsszelre. Itt van egy olyan kitétel, arra szeretném kérni a kedves nézőket, de amikor azt mondja valaki, hogy háborúpártiak ők, akkor azzal azt mondja, arra vágyik Brüsszel vagy bárki más, kivéve a magyar kormányt, hogy emberek gyilkolják meg egymást a fronton, hogy haljanak meg minél többen az oroszok meg az ukránok. Komolyan gondolja ezt bárki? Komolyan gondolja ezt bárki, aki elhiszi ezt az állítást, azért sújtanak bennünket, mert mi nem vagyunk háborúpártiak? Bezzeg Brüsszel azt várná el tőlünk, hogy háborúpártiak legyünk? Azt várná tényleg az Európai Unió vezetése, hogy gyilkolják halomra emberek egymást? Ezt jelenti a háborúpártiság. Amikor látjuk ezeket a plakátokat és rajta magyar politikusok arcképével, akkor gyakorlatilag ugyanott vagyunk. Azért szeretném kihangsúlyozni, mert ha ebbe a kottába beleáll, márpedig látszik, hogy a kormányzati tájékoztatási központ ebbe beleáll, akkor gyakorlatilag, ha még maradt nekik morális kis tartalékuk, azt is fel fogják élni.”

Nyugodtan mondhatom, kedves Gégény úr, az emberek ezt fordítva gondolják. Éppen az éli fel a saját morális tartalékait, aki beleáll a háborúpártiság letagadásába. Gégény egyébként azt mondja magáról, „a társadalom némely tagjai is annak ellenére szidalmaznak, mondanak időnként mindenféle rosszat rólam, hogy semmi indokuk nem lenne rá”. Esetünkben maga Gégény igazolta, hogy bizony van ok.

Zárásképpen Pál apostol filippiekhez írott levelét ajánlom a háborúpártiak figyelmébe. „Háború idején a legfontosabb, amit tehetünk az, ha vezetőink számára Istentől jövő bölcsességet kérünk, imádkozunk hadseregünk biztonságáért, a konfliktus gyors megoldásáért, és azért, hogy mindkét oldalon a lehető legkevesebb polgári áldozat essen.” A rómaiakhoz pedig azt írta Pál apostol: „A keresztyének nem vágynak a háborúra, de nem is kellene a föléjük rendelt kormányzat ellen fordulniuk.”

Tegyük hozzá: az Istentől jövő bölcsesség esetünkben nem más, mint az azonnali tűzszünet elérése, a béke megteremtése. Ami a háború kezdete óta a magyar kormány szilárd álláspontja.

A szerző szerkesztő