Horváth K. József

Vélemény és vita

A disznóság tűrhetetlen

NAPI KOMMENTÁR

Nagy a csend a hat ellenzéki párt háza táján, pedig már néhány napja kézhez kapták az Állami Számvevőszék (ÁSZ) levelét, amely alapján soha nem látott mértékű bírságot, összesen akár 3-3,5 milliárd forintot is kiszabhat az érintettekre a guruló dollárok miatt.

Igaz, hogy a Jobbiknak, a Momentumnak, a DK-nak, az MSZP-nek, az LMP, a Párbeszédnek 15 napja van a válaszadásra, de anno, amikor a hír nyilvános lett, hogy a pártok igenis kaptak az Amerikából, kisebb részben Svájcból érkezett, mintegy négymilliárd forintnyi dollárból, akkor gondolkodás nélkül kész volt a válasz, hogy ők ebből nem részesültek, mi több, a pénzről nem is tudtak. A most megkérdezett pártok közül azok, amelyek válaszoltak, a levél vizsgálatával takaróztak, de az egyik pártvezető lógó orral megosztotta szomorúsága tárgyát: „A lényeg, hogy pénzt nem fogunk most egy jó ideig kapni.”

Persze az eddig sem volt kérdés, hogy kaptak, Márki-Zay Péter ugyanis saját szájával mondta a kamerába, hogy még a választások után, tavaly nyáron is érkezett hozzájuk komoly összeg.

Az Állami Számvevőszék értesítésének azonban már jelentős következményei is lehetnek. Függetlenül attól, hogy a pártok mit válaszolnak rá. Jogszabály szerint ugyanis nincs szükség arra, hogy a számvevőszék és a pártok konszenzusra jussanak az ügyben. A rájuk gyaníthatóan váró büntetést ugyanis mindenképpen megérzik a pártok. Két lehetőségük van: befizetik önként vagy levonják tőlük az állami támogatásból. A 24.hu-nak nyilatkozó pártvezetők azt mondják, a bírság ellehetetlenítheti az EP- és az önkormányzati kampányukat. Az EP-kampány ugyanis nem részesül külön állami finanszírozásban.

Ez persze a választók szívét nem hatja a meg. Ellenkezőleg, a többség nagyon is helyesli, hogy végre történik valami ezen a téren, hiszen a külföldről finanszírozott ellenzéki pártok arcátlansága nem ismer határokat. Ezzel a módszerrel ugyanis felül lehet írni a magyar emberek akaratát, semmibe lehet venni a választók demokratikus döntését.

Tételezzük fel ugyanis, hogy a baloldal győzedelmeskedik a választáson a magyar emberek szavazataival. Jön a heje-huja, vigalom, aztán pedig a hétköznapok sokasága. Amikor ugyanis nem a választók akaratát hajtja végre a győztes baloldali pártszövetség, hanem azokét, akik finanszírozták a kampányt. Ezt a hihetetlen disznóságot nem lehet tűrni. A titkosszolgálati jelentés első részét a kormánypártok kezdeményezésére már nyilvánosságra hozták, és most újabb részletek láthatnak napvilágot, ahogy a titkosszolgálat halad előre a vizsgálatban.

Kocsis Máté a HírTV-ben elmondta: „A baloldal mindig is szeretett valamelyik nyugati mikroadományozó pórázán csüngeni. De hogy ennyire nyilvánvalóan bevallják, mint ahogy Márki-Zay Péter bevallotta, hogy több milliárd forintot kaptak a tavalyi kampányra, ez még nem történt meg. És ez azon túl, hogy durva beavatkozás a magyar választásokba, azon túl, hogy törvénytelen, mégiscsak elszámolási kérdés is. Ugyanis a magyar jogszabályok világosak, ezt nem teszik lehetővé, és aki ezt mégis elköveti, értsd: elfogadja a külföldi pénzt, akkor akár a kétszeresét is vissza kell fizetnie egyfajta szankcióként, mert a törvény azt nem tolerálja.”

Nemcsak a pártokhoz, hanem az őket támogató médiumok egy részéhez is érkezett pénz. Például az Oraculum 2020 Kft. is kapott egymilliárd forintot, szintén az Action for Democracy nevű szervezettől. Milyen érdekes, hogy a Nemzeti Információs Központ állítása szerint egyértelmű kapcsolat mutatható ki ezen szervezet és az Egyesült Államok kormányzata között. Az Oraculum 2020 Kft. az Ezalényeg.hu balos propagandaportál kiadója. A cégről azt érdemes tudni, hogy a tulajdonosa ifj. Páva Zoltán, aki korábban a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok tanácsadója volt. Nincsenek tehát véletlenek. S hogy az Ezalényeg.hu mennyire egyoldalúan nyomja a balos propagandát, arra jó példa, hogy hazugságok miatt már pert is vesztett Gulyás Gergellyel szemben. Gusztustalanságára pedig jellemző, hogy Rácz Zsófia akkori helyettes államtitkárt lejárató cikkében ezt írta: „Cukor az élet, csak meg kell tanulni sz...pni.”

Szerencsére egy jogállamban a törvények pontosak és stabilak. A választók pedig nagyon várják a következményeket.

A szerző szerkesztő