Nagy Dóra

Vélemény és vita

Nesze semmi, fogd meg jól!

A minap egy családtagom igencsak kellemetlen élménnyel gazdagodott a Facebooknak köszönhetően. Történt ugyanis, hogy furcsa üzeneteket kezdett el küldözgetni, melyek magyarsága erősen megkérdőjelezhető volt. Eléggé hasonlított az ellenzék kampányban küldött sms-eire. Biztos ugyanazt a fordítóprogramot használták. Mindenesetre a családtagom megpróbált mindent, hogy visszaszerezze az irányítást a profilja felett, de már késő volt. Szólt ezért az ismerőseinek, figyelmeztette őket, jelentette az esetet a közösségi oldalnak is. Hogy ebben a folyamatban, mennyit segített a Facebook? Semmit.

Tehát, kizárnak az oldaladról, ellopják a profilodat, a nevedet használva próbálnak adatokat lopni és pénzt kicsikarni az emberektől, te eközben felelősségteljesen viselkedsz és nem hagyod annyiban, próbálod megoldani a helyzetet és jelenteni mindezt, a platformtól pedig semmilyen segítséget sem kapsz. Pusztán annyi van, hogy két linket adnak meg, hogy kövesd az ott leírtakat... Ami nyilvános, tehát az is pontosan tudja ezeket a lépéseket, aki meghackelte a profilt. Közben kétségbeesetten próbálsz tenni valamit, hiszen felelősséget érzel az ismerőseid iránt, és baromira nem jó érzés, hogy visszaélnek a neveddel, arcoddal. Megloptak, betörtek a személyes teredbe. Az erőfeszítéseid viszont teljesen hiábavalóak.

Ha elmegy otthon a neted, nincs telefonod, akkor van lehetőséged arra, hogy megkeresd a szolgáltatódat, kapsz egy ügyintézőt, aki foglalkozik az ügyeddel, tudsz vele beszélni. Ha a Facebookon feltörik a fiókodat, senki sincs, aki segítsen. Beküldheted a személyidet, majd aztán valamikor jelentkeznek, hogy jóváhagyták-e vagy sem. Addig pedig megy az értékes idő és téged teljesen kicsinálnak az adatlopók. Bezzeg, ha valami hiperérzékeny libsevik nekilát ajvékolni, hogy őt sérti az általad megosztott nemzeti jelkép, vagy nem tetszik neki az adott hír, amit kiraktál, akkor máris ott vannak a „független tényellenőrök” és kapod a tiltást. Elveszik tőled ismét a jogot, hogy használhasd a profilodat. Ebben az esetben, ha reklamálni mersz, megkapod, hogy a Facebook az egy szolgáltató, tehát viseld el. Oké, csak ha ez a platform egy szolgáltató, akkor nem kellene fellépnie az adatlopások ellen? Nem kellene figyelembe vennie legalább azt, hogy az ismerősök jelentik az oldalt feltörés miatt? Ami még mind a mai napig aktív és amit illetéktelenek használnak. Olyannyira nem érdekli őket ez, hogy még akkor sincs esély arra, hogy eltüntessék a lopott profilt, amikor elmész a rendőrségre feljelentést tenni. A családtagom vette a fáradtságot, nem hagyta annyiban, elment a hivatalos szervekhez, akik nagyon segítőkészek voltak, felvették a jegyzőkönyvet, hivatalból megkeresik a Facebookot, de nem kecsegtettek semmi jóval. Mert vagy figyelembe veszik őket, vagy nem. Csodálatos!

Ha látni akarod a gyakorlatban, mi az az anarchia, akkor csak figyeld, mi zajlik a közösségi oldalon. Szabályok, következmények nélkül lophatnak tőled és senkit nem érdekel. Senki nincs ott, hogy segítsen. Pedig ez lenne a minimum. Közösségi irányelveket sért, ha megosztasz egy hírt Beke Istvánról és Szőcs Zoltánról, de az nem, ha bizonyítottan ellopják a személyazonosságodat a neten. Simán ott maradhat a profil, idegen használhatja, te pedig hiába tettél meg mindent, a szolgáltatót nem érdekli. Biztos erre is van nekik valami homályos, hajlítható szabályuk, amiről senki nem tud, de amit majd felhoznak, hogy miért nem kell nekik felelősséget vállalni az adatlopások miatt. Amíg a családtagom vállalta a felelősséget az óvatlanságáért (bár itt is voltak olyan tényezők, melyek ellen semmit sem tehetett), elment még a rendőrségre is (nagyon sokan nem teszik ezt meg, pedig lopásról van szó), addig a Facebook semmit sem tesz. „Független tényellenőreik” vannak szép számmal, akik azért dolgoznak, hogy megóvjanak téged Donald Trump bejegyzéseitől, de ügyfélszolgálat és ügyintéző nincsen, aki segítene visszakapni a profilodat. Van két e-mail cím (amit elég nehéz megtalálni), de sem chat-alapú támogatás, sem telefonos ügyintézés (vannak ugyan telefonszámok, de még akik megadták, azok is azt írják, hogy kezeljék fenntartásokkal, mert nincs semmilyen garancia, hogy működnek), sem egy iroda nem áll rendelkezésre. Ellenben van a már említett linkes űrlapmegoldás, ami technikai gondok megoldására alkalmas ugyan, de egy bűncselekmény megfékezésére édeskevés.

Lássuk be: a profilunk ellopása az bűncselekmény. Ha ilyen történik, az nettó lopás, amivel igenis érdemben és nagyon komolyan foglalkozni kell. Nem csak a felhasználónak, hanem a szolgáltatónak is. A mai világban a legnagyobb érték az adat és az információ. Látjuk ezt az orosz–ukrán háború kapcsán vagy a kampányok esetében is. Nagyon jó dolog az, hogy megosztunk egymással az életünkről képeket és kapcsolatban lehetünk sokakkal. A mindennapjaink részévé vált már ez, komoly befolyása van az életünkre. A profilunk pedig egy bensőséges hely, amit, ha ellopnak tőlünk, bizony ugyanazt az érzést hozza magával, mintha az otthonunkba törtek volna be. Éppen ezért nem csak a felhasználónak kell felelősséggel használnia, hanem a szolgáltató is tartozik ezzel az ügyfeleinek. Akiken nem mellesleg marha nagyot kaszál a hirdetéseknek köszönhetően. Tehát még az sem igaz, hogy ingyenesen használjuk, mert igenis közvetetten rajtunk nyerészkednek, általunk keresnek dollármilliárdokat. Ezért cserébe igazán elvárható lenne, hogy legalább biztosítsák azt az infrastruktúrát, ami segíti és védi a felhasználókat. Ugyanis nem a politikusok posztjai, meg az „apa férfi, az anya nő” bejegyzések veszélyesek, hanem sokkal inkább az, amikor visszaélnek a nevünkkel, a kontaktlistánkkal, a személyes levelezésünkkel, képeinkkel. Éppen ezért baromira nem ártana végre rendesen törvényileg is szabályozni ezeket, mert amíg ez nem történik meg, addig továbbra is az lesz a gyakorlat egy adatlopás esetében, hogy: nesze semmi, de azt fogd meg jól!

A szerző politológus, az IKoN elnöke