Horváth K. József

Vélemény és vita

Épelméjű ember nem mond ilyet

NAPI KOMMENTÁR

Forró vizet a kopaszra, avagy ilyen lesújtó véleményt, amilyet Orbán Viktor Karácsony Gergely főpolgármesterről megfogalmazott, talán még soha nem tett. Ezúttal a „háborúban állunk Oroszországgal” kijelentését minősítette.

A mesében a kismalac által megkopaszított farkas alulról kiugrott félelmében, s a hátára felmászó többi ordas a nyakát szegte.

Pedig Karácsonynak lett volna módja nyelvbotlássá szelídíteni ezt a példátlanul durva megfogalmazást, mert az ATV-s műsorvezető fölajánlotta neki a segítséget, mondván, „Szerencsére nem állunk háborúban senkivel.” Erre Karácsony inkább ráerősített botrányos kijelentésére, nyomatékosítva: „Hát, én azt gondolom, hogy de.”

Mint Orbán Viktor rámutatott, a háború nagyon durva fázisába lépett, nem kímél se Istent, se embert, borzalmas dolgok történnek a frontvonalon. „Úgyhogy amikor itthon, kényelmes karosszékben ülve azt mondják a baloldali politikusok, hogy mi háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják, mit beszélnek. Elment az eszük. A »háborúban állunk Oroszországgal« egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta épelméjű ember nem enged meg magának. Tehát itthon, a karosszékből, mondjuk, az ország leggazdagabb városának polgármesteri székéből arról beszélni ilyen értelmiségi, belvárosi módon, hogy háborúban állunk Oroszországgal, hát kinyílik a bicska az ember zsebében. Hogy lehet azt mondani, hogy Magyarország, mi, magyarok háborúban állunk Oroszországgal? Az ember tényleg nem talál szavakat.”

És az a borzasztó, hogy nincs egyedül. Nagyon nincs.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke az ATV híradójának ugyanis kijelentette: „A magyar kormány egyszerűen nem mond igazat, amikor azt mondja, hogy nincs – idézőjelben – hadban az oroszokkal, hiszen a NATO tagjaként, az Európai Unió tagjaként, két olyan szövetség részesei vagyunk, akik teljesen egyértelműen állást foglalnak ebben a kérdésben, és az ukrán elnyomott nép mellett szólnak.”

Szóval, mi hadban vagyunk, állítja Horn, pedig ha így lenne, ha besimulnánk a háborúpárti uniós tagállamok sorába, akkor talán már az uniós pénzek is megérkeztek volna. De nem jöttek meg, és Horn kommunista elvbarátai most is azon dolgoznak, hogy ne is érkezzenek meg. Hátha a gazdasági ellehetetlenítés révén Brüsszel meg tudja buktatni az Orbán-kormányt. Ebben reménykednek, noha tudják ők is, hogy nem fog menni.

Ezek a Soros-féle guruló dollárokért elhangzó nyilatkozatok mind arról szólnak, hogy hazánk sodródjon bele a háborúba.

Mint ahogy a Soros-egyetem, a CEU Demokrácia Intézetének programigazgatója, Szelényi Zsuzsa is ezt sulykolta, aki szerint Magyarország nem tud kimaradni az orosz–ukrán háborúból, mivel a konfliktus kellős közepén vagyunk. Mit is mondana a sorosista intézmény megélhetési politikusa, aki egykor fideszes politikus volt, s nem sokkal később távozott a pártból, mint Fodor Gábor.

De tudjuk jól azt is, hogy a baloldal folyamatosan a háború mellett szállt síkra.

Tordai Bence például azt mondta: „Ahogy minden tisztességes ország küld fegyvereket Ukrajnának, úgy Magyarországnak is kellene, igen.” Tisztesség és fegyverküldés? Hol élünk, tessék mondani?

Cseh Katalin pedig így fogalmazott: „Az egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának avval, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amivel meg tudják vívni ezt a háborút.” Nesze neked tűzszünet! Nesze neked béke! Naponta emberek sokasága veszti életét, akik Tordai Bencék, Cseh Katalinok, Márki-Zay Péterek számára nem fontos, mondhatni mellékes körülmény. MZP azt mondta a háborúban való részvételről, hogy segítségül nemcsak fegyvert, de „ha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is” adhatunk nekik.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Ők úgy beszélnek a háborúról, hogy azzal a háború kimenetelét próbálják befolyásolni, az a háború része, a harcvívásnak a része. Mi, miután nem vagyunk benne a háborúban, Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal, és nem is fog, amíg ez a kormány van, addig biztosan nem, mi kívülről nézzük ezt mint egy bennünket fenyegető veszélyt.”

Legalább ennyi jó van benne.

De ha a baloldal lenne hatalmon – mint a fenti nyilatkozatokból is látható –, már régen belesodródtunk volna a vérfürdőbe.

Sajnos a gyurcsányista baloldalt nem lehet olyan frappánsan szélnek ereszteni, ahogy a kismalac tette a farkasokkal.

A szerző szerkesztő