Horváth K. József

Vélemény és vita

Donáth Anna egy baloldali macera

NAPI KOMMENTÁR

Különösen gusztustalan pávatáncot járt Donáth Anna momentumos EP-képviselő, aki az ATV-ben elmondta, hogy Orbán Viktor miatt nem jönnek az EU-s pénzek, de előtte, európai parlamenti hozzászólásában újabb akadályoztató feltételeket próbált támasztani az Európai Bizottságnak ahhoz, hogy a nekünk járó források utalják. Végül baloldali pöti macer lett belőle.

Donáth Anna nem tett mást, mint konkrét példával igazolta Gyurcsány Ferenc kijelentését, hogy a jogállamiságra való hivatkozás nem más, mint egy ideológiai, politikai fegyver jogi formába öntve. Sőt, a Böszme azt is elmondta, hogy éppen ők, a baloldali EP-képviselők azok, akik azért dolgoznak Brüsszelben, hogy ne érkezzenek meg a pénzek Magyarországra. Erre mondta Donáth Anna legutóbbi ATV-nyilatkozatában, amikor az Európai Parlament baloldali többsége megszavazta, hogy Magyarország nem alkalmas arra, hogy jövőre betöltse az unió elnöki tisztét, hogy szorul a hurok Magyarország körül.

Tényleg szorulna?

A pávatánc különösen alkalmas kifejezés arra, hogy érzékeltesse, ha valaki a bolondját járatná velünk. De mondhatjuk úgy is, hogy a szemünkbe hazudik, hogy rágalmazza saját kormányát. Kinek mi tetszik?

Az ATV-nek például szívhez szólóan, magyarbarát jelmezben mondta el álláspontját. Így: „Magyar szemmel nagyon szomorú végignézni, hogy eljutottunk odáig, hogy megkérdőjelezik, hogy a magyar kormány képes-e az európai értékek mentén átvenni a soros elnökséget. Ilyenkor mindig emlékezzünk arra, hogy borzasztó, hogy idáig jutottunk, és innen kell felállni. A mi dolgunk európai parlamenti képviselőknek, hogy megmutassuk, hogy Magyarország nem egyenlő a kormánnyal. Ez a kritika, amik az elmúlt napokban az Európai Parlament falain belül elhangzottak a kormány ellen szól, nem Magyarország ellen. Senki nem Magyarországtól akarja elvitatni a soros elnökség fontosságát, mint szimbólumot. A magyar kormányba vetett bizalom hitelességi kérdés, és az összes jogállamisági kérdés, ami az elmúlt időszakban felmerült. Ennek a levét mi magyarok isszuk otthon. Többek között azzal, hogy több mint egy éve nem érkeznek az EU-s források.”

Aztán idézzük fel, mit mondott a parlamenti vitában saját hazájával szemben. „Azt kérem az Európai Bizottságtól, hogy a meglévő jogállamisági feltételeken túl kösse a magyar oktatás reformját az uniós pénzek kifizetéséhez.” A momentumos politikus szerint ahhoz, hogy az uniós pénzek megérkezzenek, el kell törölni a státusztörvényt, és ötvenszázalékos pedagógusbér-emelést kell végrehajtani. Idáig a dolog úgy hangzik, mintha komoly dologról beszélne Donáth Anna, mint EP-képviselő. Függetlenül attól az apróságtól, hogy az oktatás ügye nemzeti hatáskörbe tartozik, ahhoz a bizottságnak semmi köze.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azonban helyretette Donáthot, s megvilágította a nyilvánosságnak, hogy tényleg a bolondját járatja velünk, vagy csak szeretné a bolondját járatni. Mint mondta, „csak amolyan óbégatásról van szó” az EP részéről, hiszen – mint fogalmazott – ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek.

Orbán Viktor rádióinterjújában pedig baloldali macerának nevezte az Európai Parlament döntését, amivel nem kell foglalkozni. Ezt mondta: „Baloldali macera mindig lesz. Ez a mostani, hogy mi adjuk az elnökséget, az egy macera. Egy baloldali macera. De ez olyan, mint az időjárás. Hol süt, hol esik. Mindig van. Nem is kell ezzel foglalkozni. Hiszen azt, hogy az unió soros elnökségét ki adja, azt világos jogszabályok rögzítik. Az Európai Parlamentnek ehhez semmi köze. Az eszkimók parlamentje is mondhatott volna valamit, pont annyi hatása lenne, mint az Európai Unió fényes tekintetű képviselőinek.”

Amit a magyar EU-s elnökség köré kerített a baloldal nem más, mint egy bolhacirkusz. Egy baloldali macera. Donáth Anna pedig – ahogy Gugyerák Lajos franciásan mondaná – egy kis macera: pöti macer.

A szerző szerkesztő