Horváth K. József

Vélemény és vita

Budapesti Lakógyűlés – újabb hergelő akció

NAPI KOMMENTÁR

Június 11-ig zajlik a Budapesti Lakógyűlés, amelynek keretében Karácsony Gergely a valósággal ritkán találkozó kérdésekre kér választ Budapest és a Lánchíd jövőjével kapcsolatban. Ha önök most azt gondolják, amit ilyenkor a hazudós emberekről szoktunk, hogy az sem igaz, amit kérdez, akkor nyertek!

Önmagában már az is elgondolkodtató, miért kell a felhívásban kiemelni a 14 évesnél idősebb budapesti polgárokat? Ezeknek a fiataloknak, mondhatjuk nyugodtan gyerekeknek sok mindenről van fogalmuk, csak a budapesti várospolitikáról nincs. Legfeljebb akkor kapnak belőle némi ízelítőt, ha az őket iskolába fuvarozó szüleik nagyokat szentségelnek, mert le van zárva a Lánchíd, és kerülniük kell. Hogy ebből egy 14-15 éves gyerek átfogó várospolitikai következtetéseket képes-e levonni, az minimum kérdéses, míg Karácsonyék szert tesznek az adataira, illetve hozzáadják véleményüket a Budapesti Lakógyűlésen részt vevő 18 év fölöttiek válaszaihoz, azzal is kövéredik a résztvevők száma a hazudozás tupírozásában. Elvége a gyerekvéleményekkel kapott minden összesített statisztikai adat nem mérvadó, hamis, ergo hamissá válhat az egész Budapesti Lakógyűlés-kampány.

Persze mit is várhat az ember attól a főpolgármestertől, akire szigorúan rászólt Gyurcsány, hogy nem veti be a fővárost a kormány elleni küzdelembe, ezért nagyon is kérdéses, hogy támogatni fogja-e a Demokratikus Koalíció KariGeri főpolgármester-jelöltségét. KariGeri visszaszólt ugyan, hogy ezt Gyurcsány nem meri megtenni, mert akkor kiderül, hogy a DK nem is olyan nagy, mint amilyennek mondja magát. Csakhogy azóta nem győzi erőnek erejével támadni a kormányt. Ilyeneket mond, hogy: „beszüntetjük a kormány finanszírozását. Nem másért, csakis Budapestért.”

Ez a harcias kiállás csak arra jó, hogy bemutassa, mennyire szemben áll a kormánnyal, miközben azoknak a budapestieknek az érdekvédelmére hivatkozik, akiknek érdekében hivatalba lépése óta még semmit nem tett.

A lakógyűlés állításokba burkolt kérdéseinek egyike a szolidaritási adóval kapcsolatos. Azt mondja Karácsony, hogy ami Tarlós Istvánnak annak idején 5 milliárd volt, az most nekik a tízszerese. Ez természetesen úgy hazugság, ahogy van. Tarlós István a HírTV-ben elmondta: „Folyton olvasom ezt, hogy a mi időszakunk utolsó teljes évében (2018-ban) 5 milliárd forint volt a szolidaritási adó. Ez így igaz, egyben bemutatja azt, hogy kell hazudni úgy, hogy igazat mondjunk. Az, hogy teljes év vagy nem teljes év, az itt nem releváns. 2019 október közepéig én voltam a főpolgármester, akkor már réges-régen volt állami költségvetés, réges-régen tudtuk, mennyi az arra az évre szóló szolidaritási adó, ami éppen a kétszerese annak (10 milliárd – a szerző), amit minden héten ötször leírnak.”

A Lánchíddal kapcsolatban pedig megkérdik, közlekedhessenek-e az autók a Lánchídon, miközben azzal támadják a kormányt, hogy nem folyósítja nekik a megígért 6 milliárd forintot. Így, ha a Lakógyűlés nem szavazza meg az autók Lánchídra való visszaengedését, akkor majd a szavazatokra hivatkozva mutogatnak a kormányra, hogy azért nem lesz ott autós közlekedés, mert a 6 milliárdot sem kapták meg, és a lakók is ellene vannak.

Hihetetlen simlis érvelés, szándékos konfrontáció, ráadásul a valósághoz semmi köze. Erre legfeljebb Gyurcsány csettint, meg a hozzá hasonszőrű balliberálisok, a józan magyarok biztosan nem. A felújítás kezdete előtt nem is volt kérdés, hogy a közúti közlekedés helyreáll-e a Lánchídon az felújítás befejezése után.

Mit mondott erre Tarlós István? „A városvezetés aláírta bizony azt, hogy ugyanúgy, ahogy az én időmben volt, és ahogy nekem ígérte a miniszterelnök úr, a hatmilliárdos támogatás akkor járt volna posztfesztál, ha 18 hónapon belül – ami most már rég elmúlt – a teljes forgalomnak visszaadom a Lánchidat. Tehát most én nem kapnám meg ezt a hatmilliárdos támogatást.”

Miről beszélünk, kedves Karácsony úr? Csak nem a konfliktus gerjesztéséhez kellenek a gyerekek szavazatai? Csak nem azért, hogy Gyurcsány támogassa újbóli indulását a főpolgármesteri posztért?

Ne aggódjon! Annyi rosszat tett már eddig is a budapestieknek, hogy csoda lenne, ha újból megválasztanák.

A szerző szerkesztő