Horváth K. József

Vélemény és vita

Nem fog menni

NAPI KOMMENTÁR

Daniel Freundot nyugodtan nevezhetjük selejtes marxista politikusnak. Zöldként pártja utolsó előtti bejutó helyén, a huszadikon lett képviselő az Európai Parlamentben, s most eljön tanár bácsit játszani Magyarországra. Bár senki sem kérte. Ráadásul még illetékessége sincs. Ugyanis nemzetállamként nem vagyunk alárendeltjei az Európai Parlamentnek. Sem beosztottjai, sem gyarmata. Hiába mondja, hogy azért jött az ellenőrzési bizottság egyik tagjaként Magyarországra, hogy megvizsgálja, elvégeztük-e a házi feladatunkat. Ráadásul olyan felkészületlenül, hogy amikor Navracsics Tiborral tárgyaltak, hosszan kellett nekik magyarázni azokat a témákat, amelyekről a nekik küldött anyagokban már részletesen tájékoztatta őket a kormány.

Egyébként Freund külsőségekben igyekezett felnőni a feladathoz. A közismerten magyarellenes képviselő budapesti tartózkodása alatt megosztott magáról egy képet, amelyen szigorúan néz. Lehet, hogy körmöst adó nádpálca is volt a kezében, de az a fotón nem látszott. A fotó fölé ezt írta: „Én [– a képen ő van szigorú ábrázattal –], amikor azt hallom az Orbán-kormánytól, hogy jól haladnak a jogállamiság és a korrupcióellenes küzdelem terén.” Erre válaszolt Orbán Balázs, aki egy nevetős képet osztott meg magáról az alábbi szöveggel: „Én, amikor egy baloldali európai parlamenti képviselő a korrupcióról próbál minket kioktatni.”

Leszögezhetjük, Daniel Freundnak egyáltalán nem volt sikeres ez a háromnapos látogatás. Például azért sem, mert Bohár Dani úgy megszívatta, hogy a fal adta a másikat. A riporter a hazánkat rendszeresen gyalázó politikust érkezése után akarta megszólaltatni. Akkor egy kukkot sem mondott neki. Merev arccal menekült be a kérdező elől védelmet nyújtó épület falai közé. Aztán egy másik alkalommal hirtelen – lányos zavarában – előjött a farbával. Újabb kérdés: valóban nem jár semmilyen EU-s támogatás Magyarországnak, ha nem enged be migránsokat? Freund azt válaszolta, „az a hozzáállás, hogy nincs migráció, senki sem jöhet be az országba, elég egyértelműen az EU-s források megvonásához vezet”. Magyarán beismerte, hogy szó sincs itt jogállamiságról. A magyar emberek ideológiai okok miatt nem kapják meg a nekik járó uniós forrásokat. Hab a tortán, hogy Tordai Bence olyan képet töltött fel Facebook-oldalára, amelyen Szabó Tímeával fogják közre Daniel Freundot, s Tordai az egekig magasztalja az EU-s források további blokkolásáért szorgoskodó zöldet.

Azt a Magyarország-ellenes embert magasztalták, aki Soros által támogatott 444-ben azt nyilatkozta: „Az Európai Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, milyen újszerű nyomásgyakorlásra volna szükség, hogy érdemi változást lehessen kikényszeríteni a magyar kormány részéről. Hatékonynak az eddigi nyomásgyakorlást biztosan nem lehet nevezni.” Az Európai Parlament képviselőjének tehát nem elég az a sok fölösleges és rossz szankció, amellyel ugyan semmit nem értek el – Oroszország egyáltalán nem rogyott meg, sőt! –, csak azt, hogy az Európa lakosságának tetemesen megdráguljon az élete, hogy a kontinensen nyargaljon keresztbe-kasul a háborús infláció.

Abba persze nem tudott belekötni, hogy a kormány pontosan teljesítette-e az Európai Bizottság kéréseit. Merthogy nagyon is. Sőt azt ki is emelte, hogy a korrupcióellenes Integritás Hatóság vezetőjével kifejezetten előremutató egyeztetést folytattak. A rezümé azonban lesújtó: „Az összkép mégis csalódást keltő és kijózanító volt. Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a kormány mindent megtesz ezeknek a forrásoknak a felszabadítása érdekében.” Erre mondja Varga Judit: „Amikor nem sikerül semmi konkrétumot bebizonyítani, akkor veszik elő Brüsszelben kommunista tempóval azt az állítást, hogy az összkép rossz.”

Aztán még hozzáteszi, amit a 444 szalagcímben trombitál: „Orbán a legkorruptabb politikus egész Európában.” Bizonyíték persze most sincs, nem úgy, mint a korrupcióban fuldokló Brüsszelben, Eva Kaili és társai esetében, de ez Freundot a legkevésbé sem zavarja. Mindegy, mit láttak Budapesten, az elmarasztaló jelentésüket ugyanis már rég megírták. Nekik nem az a fontos, hogy állításuk igaz legyen, hanem az, hogy általa ki lehessen zsarolni Orbán megbuktatását.

Rossz hírünk van a liberális demokráciában – értsd: diktatúrában – hívő selejtes, marxista, freundista undokoknak: nem fog menni.

A szerző szerkesztő