Horváth K. József

Vélemény és vita

Karácsony-hiszti, Tarlós-elegancia

NAPI KOMMENTÁR

Karácsony kikelt magából a hármas metró 2017 novembere óta tartó, általa többször kitolt befejezési határidejű felújításának mai ünnepélyes lezárása kapcsán. Persze nem azért, mert Tarlós István elegánsan távol marad az eseménytől, amit nyilván kritikaként értelmez a közvélemény.

Karácsony a jobboldali médián köszörüli a nyelvét, mert nem hozta le Tarlós távolmaradást bejelentő levelének azt a részét, amellyel ország-világ előtt dokumentálható lenne, hogy a felújítás befejezése a két városvezetés és a kormány közös sikerének tekinthető. Magyarán nem úgy van, ahogy a nyilvánosság folyamatosan értesül róla, hogy Karácsony rendre szembemegy a kormánnyal, és megválasztása óta semmi hasznosat nem csinált a budapestieknek. Ezt írta: „Azt a sunyi manipulációt azonban nem vagyok hajlandó tudomásul venni, amit a válaszlevelet szelektíven nyilvánosságra hozó lakájmédia követett el. Azt sugallják ugyanis, hogy Tarlós István a beruházás befejezésével kapcsolatos elégedetlensége miatt marad távol.” Ezen mondat miatt ragadtatta magát Karácsony eme szélsőséges kirohanásra: „Gratulálok Önnek az M3-as felújítás sikeres befejezéséhez, ami végül joggal tekinthető két városvezetés és a Kormány közös sikerének.” A „közös” siker azt jelentette, hogy Tarlós István kijárta a felújítás fedezetét, Karácsony meg képtelen volt a határidőket tartani a mai napig. Egyes megállók átadását rendre elhalasztotta.

Tarlós annak idején elmondta, hogy 2018 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök személyes segítsége kellett az elegendő fedezet biztosításához. Leszögezte. „A metróügyekhez úgy kellett hozzáállnunk, hogy csak a BKV működési adósságaként több, mint 70 milliárd forint mínuszt örököltünk.” Abba most ne menjünk bele, hogy hova lett az a 214 milliárd forint, amit Tarlós hagyott örökül Karácsonynak, s aminek az eltűnése miatt most csődközeli helyzetbe került Budapest. De arra érdemes emlékezni, hogy milyen sok aljasságot elkövetett Karácsony Gergely Tarlós István ellen, miután megválasztották főpolgármesternek.

Nem sokkal hivatalba lépése után hőmérővel a metróban mutogatta a szerelvényekben lévő magas hőmérsékletet, s vádolta meg Tarlóst, hogy klíma nélküli, ráadásul felújított szerelvényeket állított forgalomba. Karácsony ezért feljelentette Tarlóst. Ezt úgy indokolta: „klímaberendezés nélküli, elavult metrókocsikat kaptunk közel 70 milliárd forintért, ezért természetesen valakinek felelnie kell”. A rendőrség azonban elutasította a feljelentést, mert, mint írták: „Ami történt, nem bűncselekmény.” Tarlós István idézte a BKV vizsgálati jelentésének összegzését, amiben az is szerepel, hogy a 3-as metró esetében a felújítás volt a kedvező megoldás, még akkor is, ha a klímát utólag szerelik be. Tarlós biztos volt a dolgában, KariGeri pedig pofára esett.

De nem ez volt az egyetlen rosszízű megjegyzés Tarlóssal kapcsolatban a Gyurcsány vezérelte Városházán. Emlékezhetünk, a hamis állításokat megelégelve maga Tarlós István tett feljelentést saját maga ellen, hogy pontot tegyen a rágalmazások végére. Minden olyan, a korábbi ciklusokat érintő ügyben élt ezzel a joggal, amelyet a főváros új vezetése korrupciógyanúra hivatkozva kivizsgálna. Ilyen a 4-es metró, az Alstom, a Bálna, a Rácz-fürdő ügye az MSZP–SZDSZ-korszak öröksége, parkolási szerződést a főváros 2010 óta nem köthetett. Az állatkerti Biodóm miatt Persányi Miklósnál kell érdeklődni, a patkányirtás közbeszerzése soha nem volt a Fővárosi Közgyűlés előtt, a BKK és az elektronikus jegyrendszer ügyében pedig ő tett feljelentést 2018-ban.

A Tarlós István szerint a városvezetés a korrupciógyanús kifejezést is azért használja, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy kilenc hónap alatt, nyilatkozata időpontjáig, 2020 júliusáig, Karácsony nem tudott felmutatni semmi érdemit. Tegyük hozzá, azóta se.

Elmondható tehát, hogy finoman szólva nem viszonozta Karácsony Gergely azt az úri viselkedést, amivel Tarlós István folyamatosan kezelte utódjának szánalmas, Budapest-ellenes városvezetését.

Ezek után a lehető legelegánsabb, de nagyon is kritikus gesztus, ha nem megy el a mai felújításbefejező ünnepségre.

A szerző szerkesztő