Horváth K. József

Vélemény és vita

Pankotai Lilire bukik Somogyi Zoltán

NAPI KOMMENTÁR

Kérdés: önök mikor kapnak gusztust arra, hogy egy végtelenül mocskosan beszélő, ráadásul mondandóját politikai üzenetbe csomagoló 17-18 éves leányt meghívjanak beszélgetésre egy étterembe? Ráadásul hazánk háborúba sodródása érdekében?

Miről is van szó? Pankotai Lili, ez a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium érettségire készülő volt diáklánya tavaly egy ellenzéki megmozduláson felszólalásában egyebek között ezt mondta. „Azt hiszed ki tudod törölni a gondolkodást? A f.szt! (…) Nekem soha nem az lesz az első, kedves HírTV, hogy éppen ki kinek a f.szát szopja teli erőből, hanem hogy vállalja-e a véleményét bárkivel szemben. (…) A f.szomat bele az ideológiákba.” Egy korábbi trágár tinisztár, az azóta már a politika által rég ejtett Nagy Blanka világát idéző felszólalását aztán jellegében megismételte a minap, a tanárok jogviszonyával kapcsolatos tüntetésen. Ilyeneket mondott a Karmelita előtt: „Kismalac, kismalac, engedj be! Lóf.szt a seggedbe!” „Bemegyünk érted, bemegyünk érted! Orbán, takarodj!” és „Sintér takarodj!” „Nem szól már a ruszkik haza, finom lett a Putyin f.sza.”

Közben a csapat momentumos tagjai éppen kordont bontottak és dulakodásba kezdtek a rendőrökkel. Amely eseményt éppen Pankotai Lili tudatta a Belügyminisztérium előtt tüntetőkkel, és fölirányította őket a Várba.

Nyilván az is véletlen volt, hogy Lili az esemény egyik fő szónokává lépett elő, mint ahogy az is, hogy később egy fotós olyan felvételeket készített, amelyeken Pankotai Lili és Somogyi Zoltán egy társaságban volt felfedezhető. Somogyi az a szociológus, akinek a cége készítette – az amerikai nagykövetség támogatásával – a Ruszkik haza!, az ukrán háború erősítésére buzdító plakátokat, megcsúfolva a magyar ’56 egyik fontos üzenetét.

A szociológus tagadta, hogy a tüntetések kapcsán találkozott Pankotai Lilivel. „A hatalom lesipuskás fotósai »lekapták« tegnap, hogy meghívtam Pankotai Lilit és új osztálytársait egy »osztálykirándulásra« az Átszálló névre hallgató helyre” – írta Facebook-oldalán. Miért pont Pankotai Lilit hívta meg egy olyan szociológus, aki amúgy is érdekelt a baloldal politikájának erősítésében, s ő is azon igyekszik, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba. A Ruszki haza! plakát mindenképpen erre utal.

A megafonos Bohár Dániel videót tett közzé, amelyben elmondta: „Megszereztem a bizonyítékot, ami bizonyítja, hogy a kordonbontás és a diáktüntetés valójában a dollárbaloldal háborúpárti kampányának a része. Ez itt Somogyi Zoltán. Ő az a baloldali háttérember, akinek az ügynöksége intézi a balosoknak azt a háborúpárti plakátkampányt, amit az amerikai demokraták finanszíroznak, és amit minden dollárbalos politikus rendre posztol is a saját oldalára. A másik szereplő pedig a baloldal legújabb üdvöskéje, Pankotai Lili, a »forradalmár«, akit egyfajta Greta Thunberg-hasonmásként tol maga előtt a balos sajtó maga előtt hangosbeszélővel a kezében, pont, mint az eredeti. Valójában nincs itt semmiféle diáklázadás, de még tüncizés sem. Amit látunk, az megrendezett az utolsó pillanatig. Nemcsak a plakátkampányt, hanem a tüntetést is Somogyi Zoltán, vagyis a baloldali háttéremberek szervezik. A képeken is az látszik, ahogy eligazítja a fiatalokat. (…) És az egész arra megy ki, hogy belesodorják Magyarországot a háborúba. De van egy rossz hírem, ezt nem fogjuk hagyni.”

Hogy igaza van-e Bohár Dánielnek vagy csak a véletlenek egybeesése mondatta vele mindazt, amit fentebb olvashattunk, nem tudni. Majd a bíróságon kiderül, Somogyi ugyanis perekkel fenyegetőzik.

Kállay Sándor költő így versel: „Véletlenül megtörtént dolgoknak / mindig adunk magyarázatot.” Az olvasón a sor, hogy eldöntse, milyen magyarázatot ad a véletlenül megtörtént dolgokra. Annyit azért leszögezhetünk, kutyagusztusa van Somogyinak, hogy az ország sok ezer érettségizője közül éppen azt az ifjú hölgyet hívja étterembe beszélgetni, akinek ország-világ ismeri kormányellenes érzelmeit s azt, milyen mocskos a szája.

Majd ezek után ő tart illemórát erkölcsből, amikor keni a felelősséget politikai ellenlábasaira: „Lili 18 éves. Szarháziak vagytok, amikor ezt csináljátok vele.” Ahogy a baloldalon szokás. Azok a szarháziak, akik rögzítették a történéseket, nem azok, akik szervezték.

Nyilván ez is pusztán a véletlen műve.

A szerző szerkesztő