Horváth K. József

Vélemény és vita

A baloldal sötét Magyarországot akar

NAPI KOMMENTÁR

Siker Brüsszelben: Varga Judit bejelentette, hogy megállapodtak az Európai Bizottságban az igazságügyi reformcsomagról, amely blokkolta a pedagógusok béremelését is tartalmazó keretet. Hogy azonban ennek ne lehessen nagy híre, néhány száz – fogjuk rá – pedagógus, diák, szülő tüntetésbe és – a politikusok révén – kordonbontásba kezdett.

A momentumosok, Hadházy ezúttal sem fért a bőrébe, még dulakodni is képesek voltak rend fenntartását biztosító rendőrökkel. A hátsó sorban KariGeri is fontosnak tartotta megjelenni e politikai akción, hogy nagyobb súlya legyen a státusztörvény elleni sorosista tiltakozásnak. (Édes: a tüntetőket átengedte a Lánchídon, a szintén gyalogos Bohár Dani tévériportert már nem.) Nagyobb súlya persze nem lett az eseménynek, mert olyan törvényt akarnak visszavonatni, amely még meg sem született, sőt még a tervezet sem került az Országgyűlés elé. Ez önmagában jellemző az ellenzék mondanivalóhiányos, fantáziátlan létezésére.

A lényeget tekintve az ATV A nap híre című műsorában az egyik, jobboldali érzelműnek nem nevezhető hozzászóló elismerte, hogy az eddigi huszonnégy hasonló tüncikének semmiféle foganatja nem volt. Arra viszont felhorkant, amikor Skrabski Fruzsina azt kérte a baloldali politikusoktól, hogy ne akadályozzák Brüsszelben a pedagógusbér emelését is tartalmazó keret megérkezését. Erre az volt a hivatásos félrevezető válasza, hogy nem nagyon látja, mit tud a kifizetés megakadályozására egy ellenzéki politikus tenni.

Ez is mutatja, hogy a vastag bőr ezúttal is felkúszott a ferde ember arcára, aki figyelmen kívül hagyta, hogy maga Gyurcsány Ferenc ismerte el nagy hangon a Spirit FM-ben, hogy ők dolgoztak azon, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg. Le lehet ezt tagadni egy magát függetlennek és objektívnek mondó, a valóságban persze bigott baloldali hírlapírónak, de érdemes azzal számolni, hogy ezzel saját magát nevetteti ki, nem az objektív nézőket vezeti félre.

Részt vett a műsorban Korózs „nagyszerű asszony” Lajos MSZP-s politikus is, s egy egyszerű „nem így van, de mindegy” kijelentéssel lényegében meghazudtolta Gyurcsány Ferencet. Mintha ő jobban tudná, mi történik Brüsszelben, mint az az ember, akinek utasítására a felesége és az elvbarátai hosszú ideje azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós forrásokat.

Aztán még az ATV-re jellemző tárgyilagos tájékoztatás szolgáltatására elhangzott az exszoci EP-képviselő, Ujhelyi-féle állítás is, miszerint rendelkezésre áll a pedagógusbér-keret. Csak – tesszük hozzá a sugallatot – az a gonosz kormány nem hívja le és nem osztja ki.

Ami persze szintén hazugság. Éppen az a megállapodás kellett hozzá, amelynek megszületését Varga Judit bejelentette. Már csak a biztosi kollégium jóváhagyása kell, ami nem szakmai, hanem politikai döntés, és indulhatnak a pénzek. Tehát a labda még mindig Brüsszel térfelén pattog, hiába próbálja ennek az ellenkezőjét a kormányra sütni a guruló dollárokkal ösztönzött balos politikusok társasága és médiája.

És még egy gondolat a nem létező státusztörvénnyel kapcsolatban. Egy gimnáziumi igazgató barátom – saját példáját említve – elmesélte, hogy nagyon fontos, az oktatás szakmai színvonalát emelő, biztonságosabbá tételét szolgáló változtatások vannak abban a 92 oldalas tervezetben. Az egyik történelemtanáruk például olyan slendriánul végezte a munkáját, hogy a dolgozatokat le sem pontozta, csak úgy pofára adta a jegyeket. Miért is baj az, ha a javaslat alapján ellenőrzik a pedagógusokat, és a jobbakat kiemelik, pénzjutalmat is kaphatnak, a lelkiismeretleneknek pedig rámutatnak a hibáira?

Egy másik eset azzal függ össze, hogy az egyik magyartanár decemberben hagyta ott az iskolát, ráadásul érettségi előtt álló osztályát. A gyerekek most kétségbeesve kapkodnak fűhöz-fához, hogy segítsenek nekik az érettségire való felkészülésben. Az csak hab a tortán, hogy ez az aljas módon lelépő tanár időközben külföldről interneten biztatja volt tanítványait a tüntetéseken való részvételre. A tervezet pedig – ezt kiküszöbölendő – fél évre meghosszabbítaná a felmondási időt, hogy ne lehessen a gyerekeket így magukra hagyni. Miért kell ez ellen tüntetni, tessék mondani?

Szóval a kormány dolgozik a gyerekekért, sikereket ér el, az ellenzék pedig kézzel-lábbal ellene van például annak, hogy a pedagógusok jó fizetést kapjanak és rendben oktassák a gyerekeket. Nekik csak a botrány az érték, a pusztítás és a kormány megbuktatása.

Ők ilyen Magyarországot akarnak. Nekik a sötét Magyarország a jó Magyarország. „Az éjszaka sötét és hosszú, megfoszt bennünket az értelmünktől”, mondja Jón Kalman Stefánsson izlandi író. Mintha ez érződne a magát hazafinak hazudó Gyurcsány politikáján is.

A szerző szerkesztő