Horváth K. József

Vélemény és vita

Még jó, hogy nem ütötte el a villamos

NAPI KOMMENTÁR

Karácsony szívére vehette Gyurcsány intelmét, miszerint nem hajlandó a hazafias kötelezettségét teljesíteni, hogy a küzdelembe beleviszi a várost. Mármint hogy nem harcol elég erőteljesen a kormány ellen, pedig Gyurcsány azt mindenképpen meg akarja buktatni.

Talán ennek következménye, hogy Karácsony durva bejelentést tett. Arcátlanul közölte, a Fővárosi Önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását az elkövetkezendő hónapokban. Majd fokozta a képtelenségeit: „Be kell vasalni a kintlévőségeket a kormánytól.” Egyenesen kijelentette: „Több különböző adót sem fizetnének be.”

Lehet, hogy ettől Gyurcsány boldog, mert Karácsony is beállt a sorba. Emlékszünk, korábban nem kis önteltséget sugallva Karigeri azt mondta, ő a legnépszerűbb politikus Budapesten, persze hogy jelölt lesz 2024-ben. Gyurcsány pedig utalt mérhetetlenül gyenge eddigi teljesítményére. Amit a budapestieknél egyenesen hajhullást okozó biciklisávokkal illusztrált. „Tehát, hogy lesz majd biciklisáv az Üllői úton, ez állati jó. Hát aki szereti a biciklisávot, én erről most nem mondok véleményt. De én szerintem itt nem illik ez a feladat.” Korábban Fletó azt is mondta, hogy elfogyott Karigeri mögül a társadalmi támogatás. Ami már a biciklisávok kapcsán is nyilvánvaló, csak a túlzott méretű egótól Karigeri nem veszi észre.

Az adómegtagadó bejelentését ugyanis annak ellenére lelkiismeret-furdalás nélkül megtette, hogy az többszörösen törvénysértő és ellentétes saját esküjével is: „Fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek, jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom; tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom.”

Ennek szellemében kampányolt, ennek megvallásával fogott munkához főpolgármesteri hivatalában. Bár kezdettől fogva szembement a törvényességgel, de ilyen pregnánsan, mint az adómegtagadás, még nem bizonyította. Ebből is látszik, hogy Gyurcsány baloldali vezető ereje mindent felülír. Karácsony tehát akár törvénysértések árán is meg akar felelni a Böszmének.

Hogy mit jelent pontosan az adómegtagadás? Konkrétan azt, hogy az 58 milliárd forintban maximalizált szolidaritási adó egy részét nem fizetik be. 33 milliárdot befizetnének, a fennmaradó 25 milliárdot azonban nem. Varga Mihály szerint azonban nem világos, hogy ezt miként tehetik meg, az államkincstár ugyanis azonnal inkasszózza az összeget. Karigeri cinikus megjegyzése szerint azonban inkasszálni sem lehet majd, mert nem lesz pénz a főváros számláján.

A főpolgármester tehát mindenre gondol. De leginkább arra, hogy semmibe vegye az alkotmányosságot. Azt hiszi, hogy jogában áll felülírni azt, amit a demokratikusan megválasztott parlament törvényben kimondott. Azt gondolja, jogában van kisebbségből szabadon grasszálni a jogállami hierarchiában, mert ő Karácsony Gergely, a főpolgármester. Aki egyébként e téren sem különbözik semmiben Gyurcsány Ferenctől. A Böszme ugyanis az alkotmányt dobta volna a kukába akkor is, ha nem szereztek volna kétharmadot a választáson. Magyarán azt, hogy pontosan hogyan kell törvényt sérteni, szintén ő mondhatja meg.

Például adómegtagadással, hogy nyílt konfrontáció lehessen Budapest és a kormány között. Hátha kisül belőle valami jó az anarchizmustól sem visszariadó baloldal számára. Emlékezhetünk, a polgárháború lehetőségét Charles Gati már 2011-ben megjelent öt pontjában belengette: Azt írta: „Ennek lehetőségét sem zárom ki, ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása.” Lám, lám, milyen ismerős érvelés. Gyurcsány ma már maga mondja, hogy EP-képviselői azért vannak Brüsszelben, hogy megakadályozzák a nekünk járó uniós pénzek utalását és együttműködjenek a bizottsággal a kormány megdöntésében. Ehhez segít a Karácsony által teljesen feleslegesen és méregdrágán fenntartott brüsszeli iroda Jávor Benedek vezetésével, amelynek a horror fenntartási összegei is kellettek ahhoz, hogy Karácson felelőtlen gazdálkodása a Tarlós István által kasszában hagyott 214 milliárd forintos megtakarítást 25,5 milliárd forintra csökkentse.

Varga Mihály szerint a „baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak. Az iparűzési adóbevételek például idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. A főváros 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből, a két bevétel együtt pedig 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. Ebből a hatalmas összegből kell a fővárosnak összesen 57,8 milliárd forintot a szegényebb települések számára szolidaritási hozzájárulásként befizetnie.

Ezt tagadja meg az egyébként a szolidaritás értékét lépten-nyomon hangsúlyozó Karácsony Gergely.

Még jó, hogy nem ütötte el a villamos. Legalább tisztábban látják a budapestiek, milyen ember valójában Karácsony Gergely. Mennyire érdemtelen a szavazataikra.

A szerző szerkesztő