Bán Károly

Vélemény és vita

Süket disznó a búzában

álláspont

„A bölcsesség az a képesség, hogy valaki átlátja a bonyolult helyzeteket, és ezáltal olyan magatartásra ösztökél, amely a lehető legtöbb érintettből vált ki elégedettséget, és tekintettel van minden érintett érdekeire” – írta a nemzetközi hírű André Aleman holland agykutató.

Mindez az európai gabonaválság kapcsán ötlött fel bennem

Magyarország ugyanis nem kapott támogatást az uniótól, az európai belső gabonapiac viszont Kelet-Közép-Európában összeomlott. Pénzügyi szankciókkal járó kötelezettségszegési eljárást is indíthat az Európai Unió Magyarország ellen, mert ideiglenesen megtiltotta az ukrán gabonaimportot – sietett bejelenteni az ATV-ben Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Bár röviddel később kiderült, hogy nem eszik olyan forrón a kását, az Európai Bizottság a bejelentéshez hozzáfűzte, hogy a gazdák megsegítésre egy második uniós kompenzációs csomagot készít elő.

A kettős beszéd tehát ezúttal sem maradt el, az Európai Bizottság az átmeneti importtilalmat az ukrán gabona felhasználása kapcsán – amit egyébként elsőként a lengyelek jelentettek be – elfogadhatatlannak nevezte, mivel a kereskedelempolitika az Európai Unió hatásköréhez sorolt. A hír hallatán, persze, megszólalt a hazai baloldal is. Ujhelyi István szerint a magyar kormány már első körben is kaphatott volna támogatást, de ő úgy tudja, hogy rossz dokumentumokat adtak be, mi több „meg akarták vezetni” az uniót a benyújtott kérelemben.

Jelentsen ez bármit is, ugye tetszenek érteni!?

Nem az Európai Unió kormánya hibázott, amikor hat tagállamban valóságos gabonaválság tört ki, hanem a magyar kormány a felelős, üzent haza Ujhelyi. Nyilvánvalóan arról is az Orbán-kormány tehet, hogy az unióban nem működött a Brüsszel által kitalált „humanitárius folyosó”, amely hivatott lett volna az ukrán gabonát eljuttatni az afrikai célországokba, illetve Közel-Keletre. Tehát Ujhelyi szerint mi vagyunk a felelősek azért is, hogy az ukrán gabona „beragadt a magtárakba” Kelet-Közép-Európában, valamint azért is, hogy az Európai Unió nem teremtette meg a tisztességes piaci viszonyok feltételeit, amikor ideiglenes vámmentességet biztosított az európaihoz képest féláron megtermelhető és megvásárolható ukrán búzának, s dömpingárak így hatalmas csapást mértek az uniós tagállamok gazdáira, malmaira.

Az Európai Bizottság becslései szerint a lengyel, román, magyar, bolgár, szlovák és cseh gazdálkodók összességében 417 millió eurót veszítettek az olcsóbb ukrán gabona beáramlása miatt. Emiatt a brüsszeli kormány úgy döntött, hogy 56,3 millió euró értékű kártérítést osztanak ki lengyel, bolgár és román gazdálkodóknak, a többiek pedig várjanak sorukra.

Ezt találta méltányosnak az Európai Parlament magyar baloldali képviselője. A jeles szociáldemokrata politikus tehát még olyankor is saját nemzete gazdáinak érdekeivel szemben foglalt állást, amikor napnál világosabb, hogy nem a magyar és a többi tagállam kormánya idézte elő a válsághelyzetet. Sőt nem is vis maior miatt alakult ki a súlyos gabonaválság a régióban, amely gazdák ezreit sújtja. Még arra sincs garancia, hogy az idén várható rekordtermésből a külpiacokra szánt több millió tonna terményt egyáltalán el tudják-e adni a megbillent exportpiacokon.

Ebben a történetben cseppben a tengerként jelennek meg az uniós központosító törekvések és a nemzetállamok érdekei között feszülő ellentmondások, a kettős mérce, a politikai furkósbot alkalmazása az engedetlen tagállamokkal szemben. Az átmeneti importtilalom bevezetése miatt meglebegtetett újabb kötelezettségszegési eljárás ugyanis arra mindenképp alkalmas, hogy éket verjen a nemzetállami és globalista törekvések közé.

Nincs ugyanis épelméjű magyarázat arra például, hogy miért csak a lengyel, bolgár és román gazdálkodók kaptak kártérítést az ukrán gabonaexport miatt őket ért súlyos veszteségek miatt, s milyen alapon hagyták ki ebből a magyarokat, a szlovákokat és a cseheket.

De ha további mentőcsomagok is várhatók, akkor mi végre a kötelezettségszegési eljárással történő fenyegetőzés? Erről azonban Ujhelyi István EP-képviselő úgy hallgat – idézve magyar közmondást –, mint a süket disznó a búzában.

A szerző újságíró

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom