Horváth K. József

Vélemény és vita

Gyurcsány intim pillanatai Ráczné Földi Judittal

NAPI KOMMENTÁR

Egy férfi és egy nő intim helyzetét idézték a parlamentben azok a pillanatok, amikor Ráczné Földi Judit DK-s politikus képviselői eskütétele után Gyurcsány Ferenc gratuláció gyanánt – a kamerák kereszttüzében – átölelte, megfogta mindkét csuklóját, hátrahúzta, s valamit súgott a fülébe. Orbán Viktor a felvételek tanúsága szerint jót mosolygott a néhány másodpercig tartó jeleneten.

Nem véletlenül. Jól tudta, hogy ezekkel a pillanatokkal lesz tele az internet. Fotó előröl, hátulról, oldalról, amelyekből leginkább az derül ki, hogy Gyurcsány Ferenc nagyon bizalmas kapcsolatban van Ráczné Földi Judittal. Vadai Ágnes láthatóan meglepődött a jelenetet látva. A kommentelők pedig Gyurcsány feleségének, Dobrev Klárának a reakciójára is kíváncsiak lettek volna, ez azonban mindeddig ismeretlen.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője a Hír TV-ben azt mondta, az ilyen viselkedés nem méltó a parlamenthez. „Olyan szintű támadások érnék a Fideszt és a KDNP-t, és olyan feminista mozgalmak szólalnának meg azonnal, hogy alig tudnánk kezelni a helyzetet. Nem valószínű, hogy itt bármit látni fogunk, és nem segített a helyzeten, hogy Vadai Ágnes ugrott egy hatalmasat, és ő is a nyakába borult, mert illetlen volt mindkettőjük részéről. Itt mindegy, hogy most férfi és nő, egy képviselőnek és az abban a pillanatban képviselővé vált hölgynek arra kell tekintettel lennie, hogy mindketten Magyarország parlamentjében vannak.”

Ráczné megválasztásának érdekessége volt az is, hogy a voksolástól a szintén ellenzéki Momentum frakciója testületileg távol maradt. A párt már korábban közölte ugyanis, hogy meg akarják akadályozni, hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen. Rácznéról a 2021-es ellenzéki előválasztás idején derült ki, hogy nem mondott igazat külföldi érdekeltségéről.

A szintén momentumos kezdeményezésre megszületett Kúria-döntés révén végül is jogszerű volt Ráczné képviselővé választása, a morális hátteret azonban az őt jelölő Demokratikus Koalíciónak kell viselnie. Rácznéról ugyanis a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy hazudott, amikor letagadta offshore-érdekeltségét.

Az ügy pikantériája, hogy a DK-nak annak ellenére fontos volt Ráczné Földi Judit országgyűlési képviselővé tétele, hogy mindezt letagadta. Mintha nem lenne más, valóban feddhetetlen előéletű szakember a tarsolyban. Tételezzük fel, hogy van. Miközben Ráczné egy évig egy többmilliárdos forgalmat bonyolító benzinkutas és tartálytisztító cégcsoport, a Greco Petrol egyik központi alakja volt. Ennek tulajdonosi körében több, adóoptimalizálásra és tulajdonrejtegetésre is alkalmas offshore-társaság feltűnt, és a hivatalos szlovák nyilvántartásban egészen tavaly novemberig őt szerepeltették a Delaware állambeli bejegyzett vállalkozás, a Minos King Global Business LLC. képviselőjeként. Ráczné aztán jó hírnevének megsértésére hivatkozva pert indított az információt közlő Válasz Online ellen, a pert azonban jogerősen elbukta.

Lehetne még sok mindent írni a gyurcsányista politikusról, de felesleges. Látható, hogy a Demokratikus Koalíciónak egyáltalán nem szempont, hogy feddhetetlen, tiszta múltú politikusokat állítson csatasorba. Nem tudom, hogy Kordás László, a tragikus hirtelenséggel elhunyt képviselő, akinek a helyére Ráczné érkezett, örülne-e egy ilyen utódnak. De gyanítom, az ő esetleges negatív véleménye semmit nem számítana.

Ha Ráczné Gyurcsánynak tetszik, márpedig a jelek szerint nem kicsit, akkor tök mindegy, milyen a múltja.

Ingmar Bergman, a híres filmrendező azt mondja, „néha be kell érnem azzal a vigasszal, hogy aki hazugságban él, az is szereti az igazságot”. A magyarok számára ez azonban sovány vigasz lenne. És közel sem biztos, hogy a Böszme szereti az igazságot.

A szerző szerkesztő