Nagy Ervin

Vélemény és vita

Anna, Ferenc árnyékában

A hétvégi politikai nagyüzem tanulsága, hogy az ellenzéki összefogás átmenetileg lekerült a napirendről, Gyurcsány a törpék között az egyetlen óriás, Donáth Anna nem tudott felnőni az új feladathoz, a szocik nem léteznek, a Párbeszéd pedig nem is volt. Az évértékelő kicsit olyan, mint a nemzeti konzultáció: a Fidesz találta ki, az ellenzék kritizálja, mégis megpróbálja utánozni.

Egyedül az LMP mert igazán beleállni az úgynevezett gyurcsánytalanítás-programjába, egyedül ők próbálkoztak saját identitásuk megkülönböztetésével, ám a lendületes frakción kívül a párt gyakorlatilag nem létezik. Az MSZP viszont ennél is rosszabb helyzetben van. Pénteken bejelentették, hogy Tüttő Kata fogja vezetni az EP-listát, de ennél tovább nem jutottak. Jövőkép nincs, a baloldali demagógia hiteltelen, és semmiben nem különböznek a többiektől.

A történelmi töredezettségű ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció és a Momentum a dominanciáért, a többiek a túlélésért küzdenek, ám Gyurcsányék minden tekintetben lépéselőnyben vannak.

De nézzük csak részleteiben is a hétvégi beszédek értelmét! Olvassunk a sorok között!

Gyurcsány önmagához képest erőtlen beszédéből ugyan csak a nyugati minták kritika nélküli másolása és a másként gondolkodók menetrend szerinti megfenyegetése maradt meg, ám akinek füle van, az értette az üzenetet. A Demokratikus Koalíció feldarabolja, majd felfalja a baloldalt, a maradékot pedig letolja a pályáról. Az esemény csúcspontja nem is a beszéd volt, hanem a rendezvény elején prezentált erődemonstráció, ahol név szerint is bemutatták az elmúlt hónap trófeáit, azokat a politikusokat, akiket a DK a többiektől leigazolt.

Donáth Anna „jövőértékelő” beszéde viszont csalódás volt. Már maga az időzítés is borzalmasra sikerült . Gyurcsány előtt egy nappal beszélni nincs értelme, hisz a bukott miniszterelnök mindenkit beárnyékol.

Másodszor: rossz volt a dramaturgia. A teszetosza elnök és az utána következő felszólalók „politikai messiásként” beszéltek Donáth Annáról, majd jött Donáth Anna, és elmondta, nincsenek politikai megváltók. Nem derült ki továbbá, hogy mi lesz Donáth Anna politikai funkciója. Elnök, miniszterelnök-jelölt vagy EP-lista vezető?

Harmadszor: hiányzott a profizmus. Az egész rendezvény amolyan minimál háttérrel megrendezett iskolai fellépésre hasonlított, annak ellenére, hogy folyamatosan azt hallottuk, hogy digitalizáció és progresszió. Egy új generáció, ami érti a 21. századot, nem engedhet meg magának ennyire gyenge közvetítést.

A legnagyobb probléma azonban az volt, hogy Donáth Anna beszédéből nem derült ki, hogy mit gondol a Momentum a határon túli magyarokról, a bevándorlásról, a családtámogatástól vagy a kultúráról. Csak a klímavédelem és a klímaszorongás (ami önmagában értelmetlen kifejezés) utalt arra, hogy zöldirányt fog venni a párt, ami nem jó hír az LMP-nek.

Kiderült viszont, hogy a Momentum nem gondolkodik széles ellenzéki összefogásban, ám az, hogy ki lenne szövetséges és ki nem, azt nem tudtuk meg. A Gyurcsány elutasítása – amit mindenki várt és aminek lenne értelme – határozottan nem történt meg, halovány kritika volt csupán a DK politikájával szemben.

És végül – ami mindennél fontosabb – nem derült ki, hogy mit kell tenni az Orbán-kormány legyőzéséhez. Donáth Anna szerint a rendszer „elmúlik”, ahogy elmúlt a Horthy-korszak, és akkor nekik készen kell állniuk. Tehát – legalábbis az elmondottakból – az derül ki, hogy a kormány legyőzéséhez nincs eszköz, az majd magától megdől – ami egy ellenzék vezető pozíciójáért versenyben lévő párttól nagyon kevés.

Donáth Anna lehet népszerű, lehet szimpatikus, és megtanult szépen beszélni. Beleilleszkedik a nyugati fiatal politikus prototípus trendekbe, ám politikája nem alkalmas arra, hogy új ingert adjon az egyébként vergődő pártjának, és kevés ahhoz, hogy a választó egy leendő miniszterelnököt lásson benne. Ezzel szemben Gyurcsány Ferenc volt, van és lesz – hiába próbálnak tőle elhatárolódni a többiek, megkerülni nem tudják.

2024-es uniós választásokon vélhetően külön listán indulnak majd az ellenzéki pártok, de az egy időben tartandó önkormányzati voksolásokon – a választási rendszer logikája miatt – együttműködésre lesz szükség. Mivel megújulás továbbra sem várható, így egy lehetséges kooperáció az egykori MSZP–SZDSZ-koalíció mintájára létrejövő belső feszültségekkel terhelt DK–Momentum-tengely mentén születhet meg.

A szerző a XXI. Század intézet elemzője

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom