Kruppa Géza

Vélemény és vita

Több tank, több halott

Kis bohóc is képes nagy cirkuszt csinálni – tartja a régi mondás. Hát még mekkora cirkusz lehet belőle, ha nem is névtelen kis bohóc, hanem Európa vezető államának külügyminisztere áll ki a porondra. Világgá kürtöli: Németország hadban áll Oroszországgal. A dermesztő kijelentésből pedig azt biztosan meg lehet tudni, hogy Annalena Baerbock már megszabadult a németeket a második világháború gaztettei miatt gyötrő bűntudattól. A következményekre fittyet hányva nyilatkozhat, nem koppintanak az orrára.

Különféle civil szervezetek jóvoltából Európa húsznál is több országának cirkuszaiból már a törvény szerint kitiltották a vadállatokat, mert ezeket az érző élőlényeket a természetes viselkedésüktől idegen mutatványokra kényszerítik. Vagyis az állatok méltóságának védelmét sikerült politikai szintre emelni. A lenyűgöző szépségű, fenséges tigrisek, párducok, leopárdok megmenekülhettek a sok megaláztatástól. De ki védi meg az embereket?

A leopárdokat kitiltották a cirkuszokból, de nem a harcterekről. Németország Annalena Baerbock és kardcsörtető politikustársai jóvoltából tizenkét Leopard harckocsit adományoz Ukrajnának. Ezeknek a halált hordozó lánctalpas szörnyeknek az elődei, a Tigrisek, Párducok már dübörögtek és pórul is jártak Kelet-Európában 1943. júliusától a hetekig tartó kurszki csatában például legalább négyszáz német vasszörnyeteg veszett oda, katonáik elevenen bennégtek a lángoló acélkoporsókban. Még az is lehet, hogy köztük volt a mai német külügyminiszter valamelyik nagyapja vagy más rokona. Hadtörténészek szerint a kurszki véres ütközet fordulópontot jelentett az orosz–német frontvonalon, innen kezdve a szovjet hadsereg vált a kezdeményezővé és került mindinkább fölénybe. (A kurszki csatának nem volt győztese, ám a német offenzíva megállításában komoly szerepe volt Radó Sándor Kossuth-díjas földrajztudósnak. A Budapesten született professzor a világháború idején Dóra fedőnéven a szovjet katonai hírszerzésnek kémkedett. Svájcból ő adta le a drótot a szovjeteknek, hogy nagy támadás várható Kurszk környékén. A füles nyomán a Vörös Hadsereg jó előre felkészülhetett a harcokra, nem érte váratlanul a német előrenyomulás.)

A háború kudarcából sajátos tanulságot levonva a németek modernizálták harckocsijaikat, Tigris és Párduc helyett próbálkoznak a Leoparddal (A párduc és a leopárd mellesleg egyazon vadállat.) Ezt a high-tech gyilkológépet felszerelték többi között digitális tűzvezető rendszerrel, vagyis még messzebbről, még több ember megölésére képes. Amennyiben bevetik őket, sikerülhet az eddig százezerre becsült életerős besorozott fiatalember-áldozat számát gyorsított ütemben tovább növelni. A béke szó egyelőre nem szerepel éles elméjű Annalena Baerbock szótárában.

Hasznos lenne, ha a német külügyminiszter konzultálna például magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. Mielőtt az egész európai publikumra rádöntené a cirkuszi sátrat, feltehetné magának és politikus cinkostársainak a kérdést: miért háborúsdit játszunk, miért nem békésdit?

A szerző újságíró