Horváth K. József

Vélemény és vita

Népesedik a börtöncsapat

NAPI KOMMENTÁR

Sajnos kétszer kettő, hogy az Európai Bizottságnak teflonarca van, de azt azért mégsem gondoltuk, hogy a brüsszeli elefántcsonttornyukban ennyire semmibe veszik azok akaratát, akiknek szavazata révén betölthetik jól fizető állásaikat.

Miközben ugyanis az Európai Parlamentből egyre másra tartóztatnak le politikusokat, volt EP-politikusokat vagy mint legutóbb, Antonio Panzeri exképviselő munkatársát, ilyen körülmények között az Európai Bizottság külügyi szóvivőjének mégis van képe kiállni a nyilvánosság elé, és lesöpörni az asztalról a nemzeti konzultáció eredményét. Azt, hogy 1,4 millió magyar ember ellenzi a háborúval kapcsolatos uniós szankciókat. Méghozzá nem akármilyen, 97 százalékos arányban. Ehhez képest Peter Stano külügyi szóvivő elkezd fanyalogni, „Tudomásul vettük a magyarországi konzultáció eredményét és a nagyon alacsony részvételt is.”

Ez a válasz azért botrányos, mert Brüsszel úgy alakította a szankciós politikát, hogy azok elrendeléséről egyetlen uniós állampolgárt sem kérdezett meg. Még Guy Verhofstadt, Orbán Viktor nagy politikai ellenfele is elismerte, „kilenc szankciós csomag és a hatásuk kevesebb, mint nulla. Oroszországot jutalmazzuk az ellenünk folytatott háborújáért.” S közreadott egy táblázatot is, amelyből kiderül, hogy a nagy szankciózás közben az Oroszországból származó importtermékekre 2022 során többet költöttek az európai államok, mint azt megelőzően.

Szóval, ha arról beszélünk, hogy teflonarcú az Európai Bizottság, akkor nagyon udvariasak vagyunk vele. A hétköznapi magyar nyelvben bőven találunk sarkosabb megfogalmazást is erre az erkölcsdeficites magatartásra.

Teljesen rendjén van Hollik István Fidesz-szóvivőnek az a megállapítása, hogy „Üzenjük Brüsszelnek, hogy éppen 1,4 millióval több vélemény érkezett be a nemzeti konzultációnak köszönhetően, mint amennyit Brüsszel lehetővé tett.” Eközben pedig egy friss, Spanyolországról szóló európai parlamenti vitából kiderült, ha Magyarországon lennének olyan komoly jogállamisági problémák, mint Spanyolországban, akkor azonnal retorziót jelentenének be. Mivel azonban Hispániába beengedik a migránsokat, ezért aztán egyszerűen nem foglalkozik vele az Európai Parlament.

Szóval a kettős mérce, a teflonarc napról napra bántóbban sérti a magyar érdekeket. Orbán Viktor a Twitteren keserű humort is megengedett magának a történtekkel kapcsolatban. Közölte: „Ha így haladunk, hamarosan annyi korrupt európai parlamenti képviselő kerül rács mögé, hogy a börtönben saját focicsapatot alakíthatnak. Ki tudja? Még az #Euro2024-re is kijuthatnak. Itt az ideje lecsapolni a mocsarat Brüsszelben!” És e focicsapat legjelesebbjeivel ápolt szoros kapcsolatot például Ujhelyi István, aki nemrég még tagadta, hogy ez igaz lenne a másfél millió euró készpénzzel lebukó Eva Kaili esetében. Pedig a 40 év alatti EP-képviselők bizottságában még főnöke is volt Ujhelyinek: Kaili volt az elnök, Ujhelyi az alelnök.

Panzeri mindenesetre bejelentette, hogy vádalkut kötött a hatóságokkal, így nem lehetetlen, hogy további érintettjei lesznek az ügynek, köztük esetleg magyar képviselőkkel.

De hogy visszatérjünk az 1,4 millió magyar szankcióellenes állampolgár akaratának lefitymálására, nem lehet nem megemlíteni, hogy érdekes módon egyik magyar baloldali EP-képviselő sem háborodott föl ezen az arcátlan kijelentésen. Dobrev Klára éppen az ellenkezőjét húzta alá Facebook-bejegyzésében. Ellentmondást nem tűrően rögzítette: „Végre kell hajtani, amit az unió kér.” Sőt Magyarországot a pártállami diktatúrák útján haladó országnak minősítette, a brüsszeli világot pedig a nyugati demokráciák közé sorolta. Az szerinte a demokrácia, ahol a választók véleményét lefitymálják, figyelmen kívül hagyják.

Láthatjuk, hogy a baloldal intézményesen akarja lóvá tenni a magyarokat, amihez a saját félrevezető hazudozásain túl Brüsszel pénzügyi zsarolási erejét használja közvetlen segítségnek. Mindezt Orbán Viktor megbuktatása érdekében.

A magyarok azonban tudják, a baloldal ismételt trónra emelésével üthetne az ország utolsó órája. Rendszeresen bizonyítják, nem partnerek ebben. Sőt!

A szerző szerkesztő