Horváth K. József

Vélemény és vita

A DK azt pártolja, aki más gyerekén áll bosszút

NAPI KOMMENTÁR

A Demokratikus Koalíció romlottságát az Erasmus-ügy is jól mutatja. Megfigyelhető, hogy a saját politikai pecsenyéjük sütögetését többre tartják, mint a magyar egyetemi hallgatók érdekeinek szolgálatát. Miközben éppen az ellenkezőjét mondják. Szerintük a kialakult konfliktushelyzetet a kormány idézte elő.

Természetesen a guruló dollárok hatása itt is megfigyelhető. A DK ugyanis Brüsszelnek hisz (engedelmeskedik), nem Gulyás Gergely miniszternek, aki tömören cáfolta az Európai Bizottság állítását. Az Erasmus-kérdésről nem szóltak korábban, mint mondta, ha szóltak volna, akkor annak megfelelően cselekszenek. Ezért, hogy a nézetkülönbségek miatt a hallgatókat semmiféle hátrány ne érje, a kormány bejelentette, hogy kifizeti azt az 5 milliárd forintot, ami a hallgatók 2024-ben az Erasmuson való zavartalan részvételéhez szükséges, az idei év ugyanis már rendezve van.

Ezután szervezett hergelő sajtótájékoztatót Kálmán Olga, és vágta a képébe a kormánynak: „hány kutatónak lehetetlenítették el a munkáját és hány egyetemistának törték össze az álmait”. Mindezt annak tudatában, hogy egynek se, de mivel konfliktusosnak látszik a helyzet, ezért gyorsan ismét felpattantak a gyűlölködés paripájára, aztán odakiáltották neki: – Gyi, te fakó! A DK tudni akarja, hogy mikor mond le az összes fideszes politikus a szerintük összeférhetetlen kuratóriumi pozíciójáról. A DK álságos célja annak elérése, hogy a magyar egyetemek újra részt vehessenek a nemzetközi felsőoktatási programban, a magyar hallgatók pedig újra mehessenek cserediákként európai egyetemekre.

Még egyszer mondom, az egésznek az ég világon semmi alapja nincs, de azért Kálmán Olgának volt képe a nyílt hazugságot ismételgetni.

Az már csak hab a tortán, hogyha az adatokat nézzük, akkor kiderül, az egyetemek alapítványi működtetése sokkal hatékonyabb, jobb a hallgatóknak, az egyetemeink fejlődésének, így a magyar tudományos élet presztizsének is.

Az ügy sürgős tisztázását kérő levelében az illetékes miniszter, Navracsics Tibor felhívta a figyelmet a bizottság Alapjogi chartát sértő döntésére, arra, hogy a „bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.” Szintén fontos, hogy ez a gyakorlat több uniós országban évek óta megfigyelhető, például Belgiumban, Franciaországban vagy éppen Ausztriában, és senki nem szól ellene semmit. Legkevésbé az Európai Bizottság. A nyilvánvaló kettős mérce jelenlétén kívül Kálmán Olgát és nagykabátját, Gyurcsány Ferencet egyáltalán nem zavarja, hogy a modellváltás látványos sikereket hozott.

Navracsics levelében leszögezte, hogy a váltás után a nemzetközi hivatkozások száma a modellváltó intézmények esetén 18 százalékkal növekedett 2020-hoz viszonyítva. Továbbá a felsőoktatásba 2020 óta egyre több diák nyer felvételt, holott az érettségizők száma állandó. A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, negyvenezer fővel nőtt a számuk, a felsőoktatás magyar állami támogatása pedig 2022-ben és 2023-ban is a 2020. évi működés duplájára emelkedett.

Orbán Viktor az üggyel kapcsolatban kijelentette: „Micsoda ember az, aki bosszút áll a más ember gyerekén vagy a fiatal nemzedéken. Micsoda dolog ez? Ilyen emberek vannak Brüsszelben, képzelje ezt el. Egy politikai vitát úgy akarnak lerendezni, hogy bosszút állnak a magyar fiatalokon. Hát persze, hogy nem fogjuk hagyni.” A bosszúállással pedig a DK, Kálmán Olga teljes mellszélességgel egyetért.

Mindez általánosabb összefüggésben azért van, szögezte le a kormányfő, mert Magyarország nem engedi a be a migránsokat, se az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba. „Ők azt mondják, hogy miután a magyar kormány folyamatosan kiáll a saját fölfogása és a magyar érdekek mellett, kormányváltást kell elérni Magyarországon. A választás előtt is ezt akarták. Ezért vásárolták meg a magyar baloldalt. Ezért jött létre a dollárbaloldal. Megvásárolták a magyar baloldalt, adtak nekik pénzt, buktassátok meg a kormányt, nyerjétek meg a választást, mi ebben segítünk nektek, utána pedig hajtsátok végre, amit mi kérünk tőletek Brüsszelből. Ez volt a játék neve. Csak a magyar nép másképpen döntött.”

Kálmán Olga és a DK persze tesz erre, s folytatja tovább aljas próbálkozásait. A magyarok meg arra tesznek, amit a DK akar.

A szerző szerkesztő