Horváth K. József

Vélemény és vita

Drága Bolgár úr és a brüsszeli korrupció

Napi kommentár

Bolgár György, azaz a mi drága Bolgár urunk, aki évtizedek óta csepüli a jobboldalt az éter hullámain és – miután a 168 Órától kiakolbólították – a Népszavában, ezúttal nagyon meglepte a tárgyilagos tájékoztatásra áhítozó közvéleményt. Sajátos szóhasználattal ugyan, de elismerte nyilvánvaló brüsszeli korrupciót, de szerinte nem azzal kell foglalkozni.

Tudják, drága Bolgár úr rendszeresen hergeli a magyarokat Orbán Viktor ellen. Viszont évtizedes gyűlölködése is nagyban hozzásegítette az embereket a tisztánlátáshoz. Ma már kétszer kettő számukra, hogy – Gyurcsányhoz hasonlóan – amit drága Bolgár úr mond, annak biztosan az ellenkezője igaz.

Most is így történt.

Drága Bolgár úr ugyanis zokon vette Orbán Viktor szokásos egyenességét, hogy Brüsszelben bizony korrupció van, ezért le kell csapolni a mocsarat. Pontosan így fogalmazott: „Erre az uniós csúcsra rányomta a bélyegét az a tény, hogy letartóztatták az Európai Parlament baloldali alelnökét, korrupciós vádakkal. Mindenki tudta, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel, de most már olyan szintet ért el a dolog, hogy a rendőröknek is intézkedniük kellett. A mai napon meghallgattuk az Európai Parlament elnökét, felszólítottuk, kezdeményeztük, hogy a brüsszeli korrupciós botrány mély és átfogó kivizsgálása történjen meg. Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben.”

Ismert, már hatvannál tart az őrizetbe vettek száma, ami Eva Kaili EP-alelnök letartóztatásával kezdődött. Erre már drága Bolgár úr se mondhatta azt, hogy nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbmenni. Ezért aztán úgy fogalmazott, hogy „a tény az, hogy azt a mocsarat nem a tagállamok vezetőinek kell lecsapolniuk, hanem az EP-nek; a parlament ügyeibe a kormányfőknek nincs is beleszólásuk.” Arról ne nyissunk vitát, hogy az Európai Unió legfőbb szerve az az Európai Tanács, az állam- és kormányfők testülete, amelynek magyar részről Orbán Viktor a tagja. A legfőbb testület jogosult megmondani, mi történjen az Európai Unióban és az annak részét képező Európai Parlamentben, és semmiképpen sem drága Bolgár úr.

Drága Bolgár úr tehát elismeri, hogy van mocsár az Európai Unióban, amit külön köszönök. Azt már viszont furcsállom, hogy ő kívülről, a pálya széléről akarja bekiabálni, mit tegyenek az állam- és kormányfők ebben a helyzetben. Kezelés alatt álló urak szoktak ilyen helyzetbe kerülni. Figyelmen kívül hagyná, mi történik abban a szervezetben, amelyben korrupciógyanú miatt az EP-alelnökkel kezdték a bilincselést, s aki Dobrev Klárával nemcsak egy uniós pártban, hanem egy sorosista szervezetben, az ECFR-ben is együtt ül, amelyben Soros György és fia is rendszeresen felszólal. A lobbiszervezet neve legutóbb a dollárbaloldal és a DatAdat adatbizniszügye kapcsán fordult elő a magyar sajtóban.

Látható, a mocsárlecsapolás drága Bolgár úrnak egyáltalán nincs ínyére, az meg különösen nincs, hogy a hatvanhoz közeli letartóztatott között több arab érdekeltségekkel rendelkező EP-érintett is lehet, amelynek reális következménye a migráció felerősödése. Megeshet, hogy az illegális bevándorlást az EP-ben éppen azok szorgalmazhatják, akik Európán kívüli érdekeket képviselhetnek egyebek közt a mi rovásunkra, komoly pénzekért.

És ők zsarolnak bennünket, ők akadályozzák a nekünk járó eurómilliárdok kifizetését. Amivel drága Bolgár úr nyilván mélységesen egyetért, ellenkező esetben ugyanis ő is a brüsszeli mocsár lecsapolását szorgalmazná, s nem más irányú tanácsot osztogatna.

Drága Bolgár úr azonban ezúttal is rossz lóra tett. A választók ugyanis azokat utálják, de nagyon, akik rosszat akarnak nekik. A sorosista, gyurcsányista baloldalt és a szekerüket toló médiumokat, amelyek felé – egyre több jel utal rá – jelentős mennyiségű idegen eredetű dollár gurulhat.

A magyarok azt remélik, hogy egyszer talán itthon is lecsapolják a gyurcsányista mocsarat.

A szerző szerkesztő