Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Két keréken

álláspont

Teljesen véletlenül bukkant fel az internetes keresések során az AP hírügynökség egy 2015 júliusában közreadott, rövid videóriportja. Eszerint Peking városvezetése akkoriban azzal kísérletezett, hogy KERÉKPÁRMENTES övezetet hozzon létre a városban. Az ok az, hogy a mindenféle szabályt figyelmen kívül hagyó biciklivel közlekedők rendszerint akkora káoszt okoztak az utakon, hogy sem a magánjárművek, sem a tömegközlekedési eszközök nem tudtak miattuk haladni.

Ez Budapesten is bekövetkezhet. Csak egyetlen példa. Ha az ember az október 17-i csodás vasárnapon megállt, mondjuk az Újpesti rakparton, a Katona József utca torkolatával szemben, háttal a Dunának, érdekes jelenségekre lehetett figyelmes. A rakparton itt jól kiépített kerékpárút húzódik végig, amelyet észrevehetően elkülönítettek az úttesttől és a járdától is, táblákkal, felfestésekkel is ellátták. Ha az ember figyelt, néhány percen belül a következőket láthatta: fiatalok csoportja hagyományos rollerrel húzott végig oda-vissza többször a járdán, a kerékpárút MELLETT, a kerékpárúton e-rollerrel közlekedők száguldottak végig úgy, hogy az eszközön ketten álltak, kerékpárosok össze-vissza, kerékpárosok az autóúton.

Tulajdonképpen meglehetősen morbid dolog, hogy az iparilag és gazdaságilag fejlett nyugati országok – beleértve Magyarországot is – a túlzottá vált gépjárműterhelés miatt oda akarnak eljutni, ahol harminc évvel ezelőtt Peking vagy Ho Si Min város tartott, tudniillik hogy közlekedjen mindenki kerékpárral, míg az említett városokban most már a kevésbé tehetősek is eldobták a bringát, és egy minimum ötven köbcentis robogóval vágnak neki az utaknak, amelyeket pedig – közlekedési kultúra híján – úgy használnak, mint a biciklit, hogy így okozzanak elviselhetetlen anarchiát a közlekedésben.

Igaz, meg lehetne szervezni a kerékpáros közlekedést holland vagy dán mintára is – érthetetlen, hogy akkor miért nem úgy szervezik meg? Egy kerékpársáv felfestése önmagában nem oldja meg sem a közlekedés, sem a karbonkibocsátás problémáit. Ahogyan az sem, ha módosítjuk a KRESZ-t, és úgy vesszük, hogy azt mostantól mindenki tudja. Nemrég, amikor megkérdeztem egy kerékpárral közlekedő embert, miért nem szerel egy csengőt vagy ilyesmit a kormányra, ha jelezne, előbb kitérnék, mindkettőnknek jobb lenne, ő azt felelte: „a biciklihez nem kell jogosítvány, tehát ezt nekem nem kell tudom, úgyhogy letojom”.

Említek még egy példát, csak hogy lássuk, mennyire nagy szükség volna a kerékpáros kultúra változására. Fővároson kívüli esetet említek, mert így talán érezni, hogy a probléma nem Budapestre korlátozódik. A Velencei-tavat körbekerüli egy kerékpárút. Velencén a part menti út északi végét a tervezők a város felé vezették, hogy a bringások ne hajtsanak a plázson strandolókba, erre tábla is figyelmeztet. Ezt azonban nagyon sok kerékpáros figyelmen kívül hagyja. Amikor legutóbb egy ilyen társaságtól megkérdezem, miért nem szállnak le a bicikliről, azt mondták, mert ez a kerékpárút. Azt feleltem, nem, ott a tábla. Válasz: „az egy rossz tábla”, és mentek tovább a hekkért sorban állók meg fürödni igyekvők között.

Ami a kerékpáros közlekedés átalakítását illeti, az történt, ami 1917 októberében Szentpétervárott: győzött a bolsevik forradalom, de akkor hogyan tovább? Ha a megkezdett folyamatot nem követi valamiféle szemléletformálás, közlekedési nevelés, jogi szabályozás, hatósági ellenőrzés stb., akkor könnyen előfordulhat, hogy Budapest nem a jövő Amszterdamja lesz, hanem a hetvenes évek Pekingje.

A szerző vezető szerkesztő