Brém-Nagy Ferenc

Vélemény és vita

Kimondott szavak

álláspont

Olvasom, hogy Hadházy Ákos szerint az Országgyűlés elnöke szabadon garázdálkodik, és felülírja a népakaratot. Zugló megválasztott képviselőjéről eddig is nagy biztonsággal ki lehetett jelenteni, nem az eszéért szereti, aki szereti, szavait többnyire nem zárja szellemi kalodába sem a mértéktartás, sem a logika. Noha újra és újra bebizonyosodott, hogy amire ő szakosodott és amit politikai tevékenység címszó alatt évek hosszú során át véghezvisz, a térkőszámlás, a kormányzat által elkövetett úgymond lopás felhevült és mantraszerű hirdetése, semmilyen eredményt nem hajt annak a politikai képződménynek, amelyiknek ő is a tagja, az nemigen hatott rá.

Az áprilisi, arányaiban a legsúlyosabb vereség után is rendíthetetlen magabiztossággal jelentette ki, szó sincs arról, hogy ne lenne hatásos, csak nem jutott el elég magyarhoz. A választást – amelynek lebonyolítása megfigyelésére akkora kontingenst utaztatott ide az EBESZ, amekkorát külső-kaukázusi, éppen felszabaduló országokba szokott – simán elcsaltnak minősítette, s kijelentette, tisztességes ellenzéki képviselő bojkottálja az Országgyűlés alakuló ülését és az eskütételt. És egyedül maradt, rajta kívül mindenki letette az esküt, és felvette a mandátumát. Nyilván úgy gondolta, a demonstrálása utáni napokban bemegy, egyedül megőrizve a tisztességét csöndben véghez viszi a procedúrát, és folytatódhat újabb négy évig a buli.

Másképp lett, és ez most láthatóan nem érinti őt jól. Akár mosolyoghatnánk is rajta, lám-lám, milyen érzékenyen érinthet valakit, ha hirtelen súlya, következménye lesz a szavainak, miközben hozzászokott, hogy mondhat bármekkora blődséget, nem történik semmi. Mosolyoghatnánk, ha nem lenne az egész jelenség végtelenül silány és kiábrándító. Hadházy szerint Kövér László felülírja a népakaratot azzal, hogy nem adott neki még időpontot az eskütételre. Mit lehet erre mondani? Vajon megfordult-e a fejében a népakarat felülírásának a problematikája, amikor elcsaltnak nevezte a választást? Esetleg az őt az Országgyűlésbe juttatóké, amikor az alakuló ülés helyett a Kossuth téren zsibbasztotta az arra járókat?

Itt van a másik végtelenül értelmes képviselő, a DK-s Sebián-Petrovszki László, aki a többszöri felszólítás ellenére követte pártja ép ésszel nehezen magyarázó marketingkampányát az általuk „törvénytelennek” nevezett kormányról az Országgyűlésben. Ne menjünk most mélyebben bele a Gyurcsány Ferenc vezette leszerepelt párt választás utáni titkos életébe, amelyik ezt meg a szeptemberiálisokat, a „családok pártja” címkét és az árnyékkormányt csiholta ki magából, maradjunk annyiban, hogy a képviselő, miután megkapta az előre jelzett büntetést, fellebbezett, s közölte, a kormány törvénytelennek titulálása a véleményszabadság része. Egy törvényhozótól a törvényhozásban?   

Azt hiszem, tekintettel a mértéktartás erényére, itt pontot is tehetünk ennek az írásnak a végére.

A szerző vezető szerkesztő