Galsai Dániel

Vélemény és vita

Zelenszkij filmje

Fricska

Nem állítom, hogy ez az év híre, de hogy nagyon jellemző és tanulságos, az biztos. Televíziós filmsorozat készül Zelenszkij ukrán elnök egykori sajtótitkárának (! – a szerk.) memoárkötetéből. „Julija Mendel visszaemlékezéseinek jogait a Jeff Wachtel által alapított Future Shack Entertainment szerezte meg. (...) Az USA Network és a UCP korábbi főnöke, Jeff Wachtel azért hozta létre a Future Shack Entertaniment produkciós céget, hogy a globális közönség számára fejlesszen és társfinanszírozzon műsorokat. Mendel memoárjából a tervek szerint korlátozott epizódszámú sorozatot készítenek” – tudhattuk meg a Mandiner cikkszemléjéből.

Igazából nem tudtam, mi hiányzott eddig leginkább ennek az ezer sebből vérző bolygónak, de most már tudom! Egy 44 éves, igen közepes komikusról – aki erős nyugati nyomásra még közepesebb politikus lehetett – szóló reklámfilm! A globális gazdasági és energiaválság, a Zelenszkij által (is) fenntartott kisebbségek elleni terror feldolgozása még ráér...

A sajtóhölgy minden bizonnyal korszakalkotó műve amúgy „Életünk harca: Időm Zelenszkijjel, Ukrajna harca a demokráciáért, és amit ez a világnak jelent” címmel szeptember 13-án jelent meg. Alig egy hete. Még mondja valaki, hogy az amerikai médiaipar nem reagál villámgyorsan a nagy sztorikra!

Persze egyúttal a bölcs gazdasági megfontolás is jellemző rájuk – ezt bizonyítja a „korlátozott epizódszámú” kitétel. Aminek jogosságát igazolja, hogy a Zelenszkij főszereplésével készült A nép szolgája című sorozatot a háború kezdetén kutyafuttában megvette a mi drága RTL Klubunk – akkorát buktak vele, mint Józsi bácsi a búcsú után a kivilágítatlan 28-as bringával, nem győzték elrejteni a későbbi epizódokat az éjjeli műsorsávba… Mindegy. Pénz nem számít. Ahogy a Biden-adminisztrációnak és az általa vezényelt médiának az sem érdekes, hogy ebben az esetben mindkét hadakozó fél bőven sáros – ők egyedüli világhatalomról álmodoznak, Ukrajnát félig-meddig már megvették, jöjjön a Zelenszkij-eposz!

The show must go on! – énekelte a legendás Queen, azaz a show-nak folytatódni kell. Ezt a mondatot sokan az amerikai média és filmipar jelszavának is tekintik. Szó sincs itt kiegyezésről, béketeremtésről, kompromisszumokról, az ukrán vezetés felelősségének firtatásáról, az igazság sokszínűségéről. Már izgatottan várom, mikor készül el a forgatókönyv Zelenszkij kutyájáról, aki életét kockáztatva mentett ki egy kisgyereket az égő házból…