Galsai Dániel

Vélemény és vita

Árnyékban, teljes sötétségben…

Fricska

Mostanság, hogy a Dobrev-klán kieszelte, árnyékkormányt alakít, nagyjából mindenki – bal- és jobboldalon egyaránt – azt elemezgeti, hogy miért és hogyan, kik és miért és egyáltalán... Én azonban, jó szokásom szerint, maradnék a régi vágású kávéházi hírlapírók rezignált értetlenkedésénél, álnaiv kérdéseinél, morfondírozásainál.

A lista amúgy egy rossz vicc, ilyen kompániát kizárólag a teljesen kontrollját vesztett, kommunista gyökerű família álmodhatott meg: a sakálmosolyú Molnár Csaba mint kancelláriaminiszter, a minden szinten megbukott, ex-SZDSZ-es Bodnár Zoltán mint pénzügyminiszter, a DK-s körorvos, Komáromi Zoltán mint egészségügyi miniszter. Varju „fetrengő” László mint rezsiügyi miniszter, Vadai Ágnes mint honvédelmi miniszter, akinek államtitkársága alatt tombolt a korrupció a honvédségnél – az egész egy szürreális rémálom!

De engem most tényleg nem is ez érdekel. A Gyurcsány família nyilvánvalóan frusztrált, lelki beteg, a valóságtól végképp elszakadt emberekből áll – ezt fontos értékelni, elvégre tudjuk, hogy még az indiánok is tisztelték az elmebetegeket.

De az már valódi dilemma, hogy vajon hogyan próbál ehhez az elmebajhoz társulni az önimádó és önhitt pesti értelmiség? Megfoghatatlan, szinte érthetetlen!

Árnyékkormányt alakítani amúgy nem ördögtől való dolog. A történelem során számos helyen megtörtént, nem fáj senkinek, felelősségük nincs, hatáskörük nincs. Mindenki szabadon ígérhet, álmodozhat, mondhat hülyeségeket. De könyörgöm! Az ilyen teátrális produkciók kizárólag éles helyzetekben szoktak előfordulni – akkor, amikor a kormány gyenge, alig van többsége, van esély egy koalíció szétrobbantására, bizalmatlansági indítványra, mifenére... Ezzel szemben most az a helyzet, hogy a kormánykoalíció a legbiztosabb kétharmadot érte el áprilisban, azóta az időközi választásokon szinte mindenhol nyertek, ahol elindultak, az ellenzéki összefogás szétesett, a Jakab Péter által romba döntött Jobbik atomjaira hullott, a mindenképpen ellenzékinek számító Mi Hazánk szóba sem áll az őszödi rémmel.

Vajon mire gondolhat a költő, mi lehet ennek a gyönge versnek az üzenete? A balliberális oldal teljes nyomorából, az április 3-ai helyzetnél is rosszabb állapotában miben reménykednek? Ezt kellene a DK médiatengelyének, a Gréczy Zsolt–Kálmán Olga tandemnek kommunikálnia. Ja, ha nem mondtam volna, Kálmán kollegina – aki korábban az ATV-ben, majd a Simicska-féle alternatív „jobbikos” médiában volt „független” újságíró, sokmilliós havi fizetésért – lenne ennek a gyülevész hadnak a kormányszóvivője! Teljes tudat- és önértékelési zavar, tragikomédia, nem is tudom, hogy sírjunk vagy nevessünk?