Galsai Dániel

Vélemény és vita

Hibrid-Európa

Fricska

Kevés unalmasabb dolog van, mint egy nyelvtani elemzés, normális hírlapíró még véletlenül sem fog az ilyesmibe, mert nem akarja álomba ringatni az olvasóit. Én most mégis kivételt teszek, mert szerintem egy lexikális kivétel.

„Választásos önkényuralom hibrid rezsimje” – ízlelgessük ezt a nyelvtani és logikai bravúrt, mint a nemes óbort! Ezt tudták letenni az asztalra a Delbos-Corfield-jelentés alkotói, erről tárgyalt halálosan komolyan az Európai Parlament, ez alapján akarják elítélni Magyarországot. Az ész megáll és fél térdre ereszkedik!

Vajon mire gondolhatott a szabadon szárnyaló szellemű alkotó? Mit jelent elsőként a „választásos önkényuralom”? Jó, jó, tudjuk, Hitlert is választásokon szavazták meg, Sztálin, Rákosi és Kádár alatt is tartottak voksolásokat – de azokban az időkben be voltak tiltva az ellenzéki lapok, a rendszer kritikusai börtönbe vagy munkatáborba kerültek, rosszabb esetben felakasztották őket. Vajon elképzelhető lett volna, akár a 80-as években, hogy az MSZMP ellen horgadók milliárdos nyugati segítségből kampányoljanak, mint most Márki-Zay Péter? Természetesen nem. Bármely önkényuralomban lehet-e tolvajnak, cigányvajdának, elmebetegnek titulálni, nyilvánosan, hivatalosan terjesztett orgánumokban a regnáló miniszterelnököt? Természetesen nem.

És akkor nézzük ennek a verbális tengeri kígyónak a másik részét! Hibrid rezsim? Hát az meg mi a fészkes fene? Tudom, haladárék egy ideje használják ezt a logikai nonszenszt, de ettől még a hülyeség hülyeség marad! Kizárólag azt a célt szolgálja, hogy valamennyire szalonképessé tegye a diktatúra szót, ami ugye teljesen védhetetlen lenne. Négy kétharmad, sok tucatnyi ellenzéki orgánum, nyilvános internetes kampányok, szállongó milliárdos külföldi kampánytámogatások – így nézne ki egy hibrid diktatúra? Természetesen nem.

Igazából engem már nem is a tartalom, hanem a forma, a stílus bosszant. Ott ülnek ezek a többnyire saját országukban félreállított tintanyalók az EP-ben. Magyar pénzre átszámítva havi hatmilliót keresnek, használhatnak fel, vannak titkáraik, tanácsadóik, szakértőik. És ezzel a háttérrel egy ilyen hitványságot tudnak megszülni – és a többség ezt birka módon meg is szavazza!

Hibrid elmebetegek – keveredik bennük a mentális zavar, a gátlástalanság és az igénytelen ostobaság…