Galsai Dániel

Vélemény és vita

Telex az alvilágba

Fricska

A Telex ismét letette a névjegyét. Nem először, és nyilván nem utoljára. De ez az ügy jóval túlmutat önmagán, egyszerre mesél a magát „függetlennek” becéző sajtóról és arról a végletesen elbutított és érzelmileg leépített balliberális közegről, amely az ő fogyasztóinak számítható.

Elhunyt Wittner Mária. 85 évet élt, egy hősies-tragikus életpálya zárult le szerdán. Az 56-os forradalom és szabadságharc hősének életpályája manapság már közismert, megkérdőjelezhetetlen. Fiatal lányként harcolt a megszállók ellen, a bukás után kijutott Ausztriába, de a szíve visszahúzta szülőföldjére. Itt hamarosan perbe fogták, hamis vádak alapján halálra ítélték, amit végül életfogytiglanra enyhítettek. Csak 1970-ben szabadult, pedig Kádár korábban azt nyilatkozta a nyugati sajtónak, hogy Magyarországon már nincsenek politikai okból bebörtönözöttek. Szabadulása után is megbélyegzettként élt, volt segédmunkás és varrónő, megpróbáltatásai következményeként már 43 évesen rokkantnyugdíjas lett. Csak a rendszerváltás hozta el szára a – részleges – elégtételt, kitüntetéseket kapott, parlamenti képviselő lett, de egy elrabolt életet nem lehet pótolni…

Nos, az ő halálhírét közölte – nyilván kénytelen-kelletlen – a Telex. És ami utána következett, az, bevallom, a legsötétebb rémálmaimat is alulmúlta! Jöttek a hozzászólások, a Telex – nyilván nem véletlenül – bedobta a gyeplőt a lovak közé, hadd harsogjon a sajtószabad hang! És az harsogott… Csak hármat választok ki, ennyi éppen elég, sőt talán sok is: „Rosszindulatú némber volt és megosztó. Örökös lakója lesz a purgatóriumnak.” „Némiképp megnyugtató, hogy nem csak a jók mennek el. Lesz miről elszámolnia.” „Ezzel a »veszteséggel« ismét egy kicsivel jobb hely lett a világ.” Nem folytatom, minek? Ez ment végestelen-végig, szünet nélkül, az ordenárébbnál ordenárébb módon, cifrázva, a hálás közönség pedig néhol százas nagyságrendben lájkolta ezeket a kegyeletsértő ocsmányságokat!

Ilyen a frusztrált balliberális, „toleráns és szabadságszerető, empatikus” ellenzéki közeg? Természetesen nem szabad általánosítani, de ezt a homogén moslékáradatot nézve, azt kell mondanunk, hogy jórészt ilyen… Ám ebben az esetben a felelősség nagyja nem őket terheli. Hanem a Telexet, amely ezt a szellemi pöcegödröt megnyitotta, és aljas cinizmussal hagyta működni! Manapság már egy alsó tagozatos is tudja, hogy az ilyen hírek esetében a magukra valamit is adó oldalak még hirdetést sem tesznek fel, valamint mindenhol alkalmaznak egy moderátort, aki szűri az érzéketlen, oda nem illő kommentárokat.

A Telexnél nem szűrik… ebben az esetben nem… ez egy ilyen hírcsatorna… vagyis inkább kanális…