Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Demokráciavédelmi paktum

álláspont

Ursula von der Leyen kékbe és sárágába öltözve (ezek az ukrán nemzeti lobogó színei) mondta el Strasbourgban értékelhető elemekben nem bővelkedő évértékelő beszédét. A színház fontosabb volt a mondanivalónál, hatásosnak bizonyult például meghívni két fiatal lengyel önkéntest, aki az első pillanattól segített az Ukrajnából menekülők felkarolásában, és beültetni az ülésterembe Volodimir Zelenszkij feleségét is.

Az Európai Bizottság elnöke felszólalása elején kifejtette, hogy az unió nem enged az Oroszországgal szembeni szankciókból, végigviszi, amit elkezdett – talán ez volt az egyetlen világos gondolat, a továbbiakban Von der Leyen – a jó öreg témák – demokráciáról és a korrupció elleni harcról beszélt.

Az elnök beszélt arról, hogy az európai demokráciát belső ellenség is fenyegeti. Mint elmondta, nemrég lepleztek le egy olyan „civil szervezetet”, amelyet valójában Kínából pénzeltek. Mindebben nem is maga a tény a meglepő, hanem az, hogy egy ilyen kvalifikált és magas rangú uniós politikus számára ez újdonságként szolgál. Az Európai Parlamentbe delegált magyar kormánypárti politikusok a 2015-ös migrációs válság óta igyekeznek felhívni az európai politikai közösség figyelmét arra, hogy az NGO-k egy jelentős része pontosan ilyen háttérből finanszírozott szervezet. Igaz, annyi különbség azért van, hogy megfigyeléseik szerint ezeket nem Keletről pénzelik. A végeredmény végül is ugyanaz.

Ursula von der Leyen többször említette, hogy az Európai Bizottság javaslatokat tesz majd a demokrácia védelmére. A részleteket nem sikerült megérteni a felszólalásból. Az elnök szerint fontos például összehívni egy Európai Konventet. Ilyesmire volt már példa, úgy tűnik, a demokrácia védelmének ügye olyan fontos, hogy indokolja egy ilyen nagy volumenű tanácskozás újabb összehívását. Emellett szó volt arról is, hogy a bizottság kidolgoz majd egy demokráciavédelmi paktumot a tagállamok számára.

Feltehetőleg egyetértünk abban, hogy egy korrupció nélküli, demokratikusan működő és békés Európára vágyunk mindannyian. A demokráciának ez az állandó emlegetése viszont olyan, mintha keserű pirulát akarnának lenyomni a torkunkon. A demokrácia akkor tud erősödni, gazdagodni és növekedni, ha gyakorolják, rendeletek, tanácskozások nemigen szoktak segíteni az ilyesmin.

Az embernek óhatatlanul eszébe jut, amikor az Egyesület Államok demokráciát exportált Irakba, Afganisztánba, amikor Nagy-Britannia elvitte a demokratikus államrend csodáját távol-keleti országokba, illetve amikor a Szovjetunió, Kuba, a népi Kína demokráciát kezdett építeni saját állampolgárai számára.

Természetesen a választási rendszer tisztaságának őrzése, a korrupció felderítése és megszüntetése, a demokráciához szükséges jogrend biztosítása, intézmények, civil kezdeményezések védelme nagyon fontos, ebben egyetérthetünk az Európai Bizottság elnökével. A konvent összehívása és a paktum kidolgozása (majd nyilván kötelezővé tétele) azonban eléggé hiteltelennek tűnik egy olyan politikai közegben, ahol – a tapasztalat ezt mutatja – kettős mércét alkalmaznak a tagállamokkal szemben, és rettentően rossz néven veszik, ha valamelyik állam képviseletének eltérő a véleménye a fősodratú uniós nézetektől.

Ursula von der Leyen egyébként egy dologról nem beszélt: hogy hogyan fogjuk túlélni az idei telet. Biztosan lesz majd erre is egy bizottsági javaslat.

A szerző vezető szerkesztő

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom