Galsai Dániel

Vélemény és vita

Svédország–Magyarország: 1–1

Fricska

Egy nagy és egy kisebb történet Európa politikai életéből – sok hasonló tanulsággal. A hétfő reggeli állás szerint Svédországban elbukott a szociáldemokrata kormány. A különbség ugyan nem nagy, mindössze egy mandátum, a jobboldali pártok 175 mandátumot szereztek a baloldaliak 174-ével szemben. Az eredmény mégis sorsfordító: a svédek a II. világháború óta többnyire jól eléldegéltek a maguk száraz, hűvös, jóléti világukban, és időről-időre visszaszavazták a szocdemeket, hívén, hogy a mítosz örökké tart. Az ugyan évtizedek óta tény, hogy Európában az egyik legtöbb öngyilkosság éppen az északi országban történik, de ki figyel erre, mikor van Ikea, jégkorong, a kontinens őket irigyli a jóléti rendszerükért, és különben is „csak egy nap a világ"? Hát, nem annyi! A megháborodott európai elitet még tromfolni is akarta a svéd vezetést migránsügyben – ma ott tartunk, hogy a békés svéd kisvárosokban mindennaposak az utcai harcok, késelések, bandaháborúk. A tejfölszőke svédeknek, akik – kint élő magyarok beszámolói szerint – még a legkedvesebb kollégájukat is csak ritkán hívták meg magukhoz vendégségbe, meg kellett szokniuk, hogy sötét bőrű, svédül, angolul nem beszélő hordák uralják az életüket. És most, úgy tűnik, eljött az igazság pillanata: a Svéd Demokraták nevű bevándorlásellenes párt megsokszorozta korábbi támogatottságát, ezzel fölborította a svéd politikai sakktáblát, a svéd mainstream nézhet maga mögé, mint egy ügyetlen hokikapus a kapuba csorgó korong után.

És akkor jöjjünk haza! 2019-ben a magyar baloldali blokk kitörő örömmel fogadta, hogy az önkormányzati választáson sikerült megnyerniük Budapest I. kerületét, ami amúgy egy tradicionálisan jobboldali körzet. Emlékszem, a ballib politikusok és elemzők – Istenem, hányadszor és azóta hányszor! – már-már a kormány bukásának álomképét látták V. Naszályi Márta győzelmében! Azóta történt, ami történt, a párbeszédes asszonyság vezette a kerületet, gyakran úgy, mint aki kisbaltával akarja megoldani a piszkos ablak problémáját... Most vasárnap viszont időközi választás volt, mivel Gelencsér Ferenc, immáron a Momentum elnöke, a parlamentbe ejtőernyőzött. Az eredmény: győzött Fazekas Csilla, a Fidesz–KDNP jelöltje 52 százalékkal, megelőzve egy „összefogott" és egy független aspiránst. Ezzel Budavárban immáron jobboldali többség van, itt is borult a sakktábla.

Pedig európai válság van, áremelkedés, itthoni és külföldi balliberális nyomás. De az emberek többsége – itthon és Svédországban is – hosszú távon a józanságra szavaz. Isten malmai, ha néha lassan is, de őrölnek...