Galsai Dániel

Vélemény és vita

Ágnes, a szomorú tréfa

Fricska

Az MSZP ugyan már csak formailag létezik, de szerencsére még itt van nekünk Kunhalmi Ágnes, így – legalábbis még ennek a ciklusnak a végéig – garantált számunkra a felhőtlen szórakozás! Bohár Dániel kolléga kapta mikrofonvégre a szocialisták társelnök-jelölt asszonyát (arrafelé mostanság ilyen pozíciók vannak), amint éppen egy villamosról szállt le, amúgy spontánul, mint a nép egyszerű leánya.

Feltehetőleg a kiváló ifjú kolléga sem várt sokat a beszélgetéstől, amolyan kényelmes protokollkérdéseket tett csak fel, a politikusok is általában szeretik az ilyeneket, az ilyen nem fáj, nem ráz, nem harap. Az már a riporter mázlija, hogy Ágnes asszony mindenből tud kabaréjelenetet és önparódiát csinálni... „Alapvetően jónak tartja a szankciókat?” – így szólt a fogós, ravasz kérdés. Erre lehet igennel vagy nemmel válaszolni, aztán mindenki megy a dolgára. Ám a szoci delnő úgy érezte egy kicsit cifrázza a dolgot: „A szankciók egy jó részét mindenféleképpen”. Ilyenkor minden jó hírlapíróban feltámad a vadászösztön, hátha még kijöhet ebből valami! „És mégis melyiket tartja jónak, és melyiket rossznak?” A válasz: „Ezt most nem fogom elmondani önnek.”

Ennyi volt a villámtréfa. Nem állítom, hogy Rejtő Jenő-i magaslat, de hogy mulatságos és egyben tanulságos, az biztos. Persze kellő vakhittel és naivsággal gondolhatnánk, hogy a mi Ágink nagy titkok tudója, esetleg titkon belső tanácsosa az EU vezetőinek, akik már alig várják útmutatásait a szankciókkal kapcsolatban, és ő nem akarja előre kiszivárogtatni páratlan ötleteit.

Azt csak a magamfajta cinikus alakok gondolhatják, hogy Kunhalminak halovány fogalma sincs arról, mit is kéne csinálni az országgal, annyit tud, hogy a kormány ellenzi az esztelen szankciókat, tehát akkor neki támogatnia kell! Emlékezetes, néhány hónapja Gréczy Zsolt se tudta, hogy mit fognak elutasítani és miért. Tehát lehet nevetni, de az egyáltalán nem vicces, hogy az ellenzék vezetői ezen a szellemi szinten ücsörögnek a parlamentben...