Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

Labirintus

Kétperces

Mióta J. Károly rászokott, hogy a minél szélesebb körű tájékozódás végett naponta legalább fél órát böngészi a könyvtárban ingyen használható internetet, a háborúról és energiaválságról szóló hírek között sok meglepő hirdetéssel is találkozott.

Erkélyre szerelhető napelem, hőmérséklet-kalkulátor okos óra, szobabiciklivel kombinált áramgenerátor, hőtartó ágybetét hungarocellből, speciális fokhagyma száj- és izzadtságszag ellen, nem beszélve a vírusokról és a baktériumokról. S talált ötven hasznos tippet is energiaszegénység idejére.

Ezek közé tartozott a három az egyben fürdővíz, ami azért különleges, mert fürdés után a szennyes beáztatására és felmosásra is lehet használni; kutya- és macskabarátoknak javasolják a kedvencek ágyba szoktatását, különös tekintettel a hidegebb éjszakákra; és a több éve házasságban élőknek azt tanácsolják, hogy próbáljanak megbarátkozni a gyakoribb együtt alvás gondolatával.

A többi hasznos tippért elő kellett fizetni az oldalra, mire J. Károly félhangosan azt gondolta, hogy egyesek mindig mások szegénységéből próbálnak meggazdagodni. Általános bosszúsága aztán rögtön abba az irányba terelődött, hogy ő bizony nem fog együtt aludni a teknőssel, amúgy meg a házastársakat kifejezetten óvná a speciális fokhagyma fogyasztásától, hiszen dönteni kell a vírus és a testmeleg között.

J. Károly fantáziáját egyébként leginkább a szobabiciklivel kombinált áramgenerátor mozgatta meg. Míg tekeri a virtuális kilométereket, hallgathatná a maga termelte áramról a rádiót, tavaszra leadhatna vagy tíz kilót, úgy még arra is nagyobb lenne az esélye, hogy a következő fűtési időszakot ne egyedül kelljen átvészelnie.

Véletlenül rátévedt egy krétai utazást hirdető oldalra, ahol látott egy rekonstrukciót Minósz király labirintusáról. J. Károly maga se tudja, hogyan, de hirtelen elhatározta, hogy csatlakozik a hasznos tippeket adók táborához, mégpedig az energiaszegénység enyhítésére labirintust fog árulni.

Másnap a büfés Esztert megkérte, hogy tegye föl a hirdetését valamilyen népszerű oldalra. Amikor Eszter arról faggatta, mégis hogy gondolja a labirintusárusítást, J. Károly elmagyarázta neki, hogy az ötlet inkább a kreativitásról, nem az azonnali megoldásról szól.

„Én csak a gombolyagot adnám, meg egy képeslapot a bikafejű emberről, a többit a vevőnek kell kitalálni” – válaszolta J. Károly, mire Eszter nemtetszését kifejezve azt mondta, hogy ez tömény szélhámosság.

„Szerintem ez is van olyan jó ötlet, mint a többi” – replikázott J. Károly. Hozzátette azt is, hogy jobb lett volna, ha marad minden a régiben, meg különben is olyan ez a mostani világ, mint egy labirintus, csak éppen azt nem lehet tudni, hogy ki a bikafejű szörny benne.

A büfés Eszter erre már nem tudott mit felelni, megígérte, hogy este felteszi a hirdetést a virtuális placcra. „Ezt a kávét pedig ingyen kapja tőlem, és még egy puszit is az arcára – tette hozzá mosolyogva. – Én vagyok az első vevője!”

A szerző irodalomtörténész