Bán Károly

Vélemény és vita

MZP kampánypénzei

álláspont

Bevallom, nagyon megdöbbentem, amikor Márki-Zay Péter eldicsekedett/elszólta magát, hogy több száz millió forint adományt kapott a Mindenki Magyarországa Mozgalom az Action for Democracy (Cselekvés a demokráciáért) nevű amerikai alapítványtól két hónappal a választást követően, június derekán. Ez a szervezet amúgy éppen azért jött létre, hogy segítse a demokrácia kiteljesedését a világ legkülönbözőbb országaiban, de most kimondottan szép hazánkban, ahol veszélyben a demokrácia, s amelyről már maga Soros György is jelzéseket küldött a szabad világban élő véreinknek.

Nem egészen világos persze, miért a választások után küldték a sok pénzt az MMM-nek, amikor rövid távon már nem lehetett mit tenni a demokráciáért. MZP, a mozgalom vezetője azonban így is nagyon örült a dollároknak, mert így fél évvel a választások után még be tudták tömni a pénzügyi lyukakat, ki tudták fizetni az ellenzéki összefogás még függőben maradt számláit. Ebből mindjárt három kérdés is adódik: mi lett volna akkor, ha nem esik be a váratlan mennyei adomány? Miből fizették volna ki a még függő számlákat, mivel csillapították volna a hoppon maradt hitelezők pénzéhségét? Továbbá: miként érintette volna mindez a hat derék demokrata pártnak a kampányelszámolását, ami egyenként kötelezettséggel bír az Állami Számvevőszék felé?

Hiszen, mint tudjuk, MZP-ék mozgalma és a hat ellenzéki párt eddig is vitában állt, egymás között sem történt meg a végleges elszámolás. Van azonban más baj is. Például az, hogy Márki-Zayék mozgalmát fel is jelentették, mivel a törvény értelmében pártok külföldiektől támogatást nem fogadhatnak el. MZP mozgalma ugyan nem párt, de szerves egységet alkotott a pártokkal, tevékenysége nem választható el az országgyűlési választáson induló pártok kampányától sem. Olyannyira nem, hogy Márki-Zay Péter saját MMM-eseivel önálló frakciót akart a parlamentben, ami csak Gyurcsány fityiszén bukott el.

Márki-Zay mindenesetre a zavaros helyzetet azzal próbálta magyarázni az ATV-ben, hogy az adományozók magyar állampolgárok voltak. Nemcsak amerikás magyarok, papíron is magyarok. A magyar párttörvény szerint ugyanis az amerikás magyar az külföldi. Kivéve ha magyar állampolgársággal is rendelkezik.

Próbáljuk életszerűen elképzelni, amint jönnek az Action for Democracy perselyesei, s az amerikás magyarok halmazából kiválasztják a magyar állampolgársággal bíró amerikás magyarok halmazába tartozókat. Vélelmezhetően a személyi igazolványukat is elkérik, s aki nem tudja bemutatni, mert esetleg otthon felejtette, vagy nincs is neki, annak pénzét méla undorral visszautasítják.

Ne sérüljön a demokrácia.

Ha mégsem így történt volna a perselyezés, ahogyan azt leírtuk, a hibát ne MZP-ék mozgalmában keressék. Ők mindent elkövettek azért, hogy csak a magyarok pénzét fogadják el. Ha nem így volt, bizonnyal vissza is küldik a feladónak. Márki-Zay Péter az interjúban nem beszélt róla, de nekünk nincs kétségünk afelől, hogy az amerikai szervezet ügyvezetője, a New Yorkban élő Korányi Dávid, Bajnai Gordon volt főtanácsadója, momentán Karácsony Gergely főpolgármester nemzetközi kapcsolatait építő üzletember is betéve ismeri a magyar párttörvényt.

Igazi demokrataként el sem fogadna szimpla amerikás magyartól zöldhasút, a demokrácia őshazájában nem divat a törvények áthágása.

A szerző újságíró