Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Visszafelé

álláspont

Az ember olykor eltűnődik, jogi felelősségre lehet-e vonni egy város vezetését gondatlanság, illetve a kötelező feladatainak el nem látása miatt? Egészen pontosan a fővárosról van szó. Közeledünk a pollenszezon legrosszabb részéhez, a parlagfű virágzásához, és óhatatlanul is felsejlik a múlt esztendő, amikor ez a terminus szokatlanul hosszúra nyúlt. Aki szenved ettől a nyavalyától (a statiszták szerint a felnőtt lakosság több mint fele allergiás valamire, persze, nem mindenki pollenre), az tudja, hogy mióta Magyarországon is irtják, irtatják ezt az allergén gyomnövényt (is), sőt ellenőrzik is az irtási kötelezettség betartását, a tünetek jelentkezésének időtartama visszaszorult. Az utóbbi években mindössze három hétig kellett tüsszögni és szemet dörzsölgetni, kivéve a 2021. évi nyarat, amikor az egész már július végén elkezdődött, és szeptember közepénél tovább tartott.

A legutóbbi önkormányzati választások óta számos dolog fontosabb volt, mint a pollenhelyzet, ezért  nem beszéltünk arról, hány esetben csaptak le gondatlan gazdákra, telektulajdonosokra például a fővárosban, illetve annak környékén. Akkora amatőrséget természetesen nem nézne ki senki a városvezetésből, hogy olyan területeket is kineveztek volna méhlegelőnek, amelyen fejtetőig nőtt a parlagfű, de arról sincs adatunk, Karácsony „Nincspénz” Gergely és csapata mennyire vette komolyan ezt a kötelezettségét? Végül is szakemberek elmondták például a rádióban, hogy az esőben és napsütésben is gazdag 2021 remek időjárást hozott a parlagfűnek, így tehát lehetett abban maradni, hogy az egészről nem tehet más, mint a növény maga. Viszont kíváncsian várhatjuk az idei nyár végét, mi változik az aszályos évben?

Volna még más is. Például az utak felújításának kérdése. A XV. kerület példája csodálatosan bemutat mindent, amit a e tárgykörben tudni érdemes. A legfontosabb adat, hogy amióta 1950. január 1-jén, amikor az úgynevezett Nagy-Budapest létrejött, és ezen belül Rákospalotát és Pestújhelyt XV. került néven egyesítették és csatolták a városhoz, hogy aztán egy Palotából kihasított részen létrejöjjön az egyik legnagyobb fővárosi lakótelep, és vele egy új városrész is Újpalota néven, szóval azóta itt baloldali vagy liberális városvezetés működik – kivéve a fideszes László Tamás ciklusát 2010-2014 között. Ahogyan a fővárost is baloldali vagy liberális városvezetők kormányozták, leszámítva a két Tarlóst-ciklust. Ha azonban bárki hivatalosan felteszi a kérdést, miért vannak botrányosan rossz állapotban a kerület közterületei (az önkormányzati és a fővárosi fenntartásúak egyaránt), az illetékesek szemrebbenés nélkül rávágják, hogy a fideszes vezetés miatt. Érdekes dolog eltűnődni azon mi történne, ha a fővárosi autósok pertársaságba tömörülnének, keresnének maguknak egy ügyévedet, és perelnék a várost, a kerületeket?

A visszafelé mutogatás jól ismert politikai gyakorlat, de hozzá kell tennünk, hogy a baloldalnak egy kicsit komolyabb gyakorlata van benne. Több, mint negyven évig hallgathattuk, hogy az ország azért van messze lemaradva a nyugati világ fejlődéséhez képest, mert a „fasiszta hordák” tönkre tették, a rendszerváltás után pedig – nem mellesleg azok, akik az előző rendszerben döntési helyzetben voltak – nyugodtan mutogathattak, hogy „azok” eladósították az országot. Milyen jól jött most a fővárosnak egy kis fideszes vezetés! És ha Budapesttől kicsit tovább rugaszkodunk: mekkora előny lenne egy Gyurcsány Ferenc-féle politikusnak, hogy már több mint három cikluson keresztül nem rá adta voksát a szavazók többsége!

Játsszunk el a gondolattal, mi történne ilyen esetben?

A szerző vezető szerkesztő

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom