Csizmadia László

Vélemény és vita

A svájci retesz

A politikában, de még inkább a gazdaságpolitikában sokszor a behatoló erőkkel szemben védekezni kell. A feladat nem egyszerű, de a labdarúgás számos jó példát mutat arra, hogy a gyengébb csapat miként lehet eredményes a jól finanszírozottakkal szemben. A svájci futballcsapat, amikor az 1930-as években a védekezésre helyezte a hangsúlyt, az úgynevezett „retesztaktikát” használta, ami eredményesnek bizonyult, többek között olyan sztáregyüttesekkel szemben, mint például Brazília, Németország stb. A tanulság levonható és a gazdaságpolitikába átültethető.

Húzzuk le a reteszt, védjük meg gazdaságunkat a továbbjutásért folyó harcban. Így lehetünk túlélők, miközben a váratlan, újszerű ellentámadásokkal akár nyerhetünk is. Az úgynevezett „kis” csapatoknak, köztük Magyarországgal, a háborús válság közelsége felkínálja a „retesztaktikát” társadalmuk és gazdaságuk védelmére. Kormányunk Orbán Viktor vezetésével, felújított formában, de jól alkalmazza a futballban sikeres megoldást.

Társadalmi és gazdasági eredményeink megvédése a mai idők legfontosabb feladata. A nemzetéhez hű magyarság szívvel-lélekkel képes visszaszorítani a ránk leselkedő barátságtalan jelenségeket. Ez azonban csak akkor lehet sikeres, ha eredményes taktikával vesszük fel a küzdelmet. A csapatunkat irányító „szövetségi kapitány”, az elmúlt évek tanulsága szerint, mesterfokozatig vitte. A magyar emberek veszélyhelyzetekben az összetartozás hívei. A kapustól a centerhalfon át a szélsőkig megtapasztalták, hogy a csapatmunka eredményes, váratlan győzelmekhez vezethet.

Politikai értelemben ehhez szükséges a „svájci retesz”, az Európát és hazánkat határainknál támadó illegális bevándorlók megállításához. Alkalmazandó az EU kettős mércéjének visszautasítására. Ezzel együtt a magyar emberek Európa és a futball szerelmesei. Európa polgárai nem egymás ellen meccselnek, kontinensünk polgárainak csapata barátságos mérkőzések során kívánja bizonyítani felkészültségét. A békéért arassunk győzelmet, majd ezt az állapotot reteszeljük a svájci példát követve.

A szerző a CÖF–CÖKA kuratóriumának elnöke