Őry Mariann

Vélemény és vita

Európai egység

álláspont

Több fontos észrevételt is tett az Európai Unió működésével kapcsolatban Orbán Viktor, amikor csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Karl Nehammer osztrák kancellárral Bécsben. Egy újságíró az európai egység „követéséről” kérdezte a magyar kormányfőt, aki pedig nem hagyta szó nélkül ezt az alapvető félreértést. „Brüsszel nem a főnökünk” – nyomatékosította Orbán Viktor, és emlékeztetett, nem Brüsszelben van az Európai Unió, hanem a nemzeti fővárosokban, a tagállamok nem követik az egységet, hanem ők maguk azok, akik megteremtik.

Európában a liberális elit évek óta abban a téveszmében él, hogy az úgynevezett európai egység, sőt maga az európaiság mibenléte az egy nemzetállamok felett lebegő valami, ami magától értetődően csak a liberálisok aktuális véleményét tükrözheti egyetemes igazságként. Elképzelésük szerint az európaiság már rég nem a keresztény alapokról és a szuverenitásról szól, hanem az éppen aktuális rögeszméjük automatikusan európai értékké válik. Így jöhetnek létre olyan kifacsart érvelések, amelyekből végül az jön ki, hogy nem európai, aki nem akar transzvesztita show-t az óvodákba vagy különbséget lát az ukrán háborús menekült és a kongói gazdasági migráns között.

Csakhogy elvont, az Európát alkotó nemzetektől független európai egység ugyanúgy nem létezik, mint a liberálisok által propagált, gyökereitől megfosztott, kilúgozott úgynevezett európai identitás sem.

Mindezek a törekvések a káros társadalmi hatások mellett arra is szolgálnak, hogy felszámolják az európai demokráciát. Nem véletlen a nyomásgyakorlás, hogy az unió alapelveivel szemben konszenzus helyett többséggel is lehessen dönteni a jövőnket meghatározó kérdésekről, így külpolitikaiakról is. Ne higgyük, hogy ilyenkor az egyetlen helyesnek nevezett európai álláspont a semmiből bukkant fel, sokkal inkább arról van szó, hogy bizonyos politikai körök, vagy akár néhány befolyásos tagállam akar mindenki nevében beszélni.

Magyarország nem az európai egységet vétózza meg orvul, ahogy azt fáradhatatlanul állítja a liberális sajtó és politika, hanem érvényesíti a jogait. Nem lehet közös döntés az, amit nem támogat mindenki.

Amikor ráadásul a szankciókról beszélünk, még csak nem is pusztán arról van szó, hogy Magyarország egyedül a saját nemzeti érdekét követi. Az Oroszország elleni mostani büntetőintézkedések ugyanis nem valósították meg a hozzájuk rendelt célokat, ráadásul lényegesen többet ártanak Európának, mint bárki másnak. Ilyenkor szembemenni a pszichózissal távolról sem csak a saját érdekünket szolgálja.

Magyarországnak valóban nem főnöke Brüsszel, ahogy más nemzetállamoknak sem. Az egyre aggasztóbb helyzetből csak a stratégiaváltás jelenti a kiutat, ehhez viszont az kell, hogy ne csak egy legény legyen talpon a vidéken, hanem mások is merjenek ellentmondani a rossz döntéseknek. Ne mindig Magyarországtól várják a kiállást, ne hagyják folyton egyedül.

Télen ezt már késő lesz megbánni.

(A szerző szerkesztő)