Liu Bo

Vélemény és vita

Kína gazdasága hosszú távon kedvező irányba halad

A bonyolult és változékony nemzetközi helyzet és a vissza-visszatérő Covid–19-járványhullám idén március óta némi sokkot jelent a fellendülőben lévő kínai gazdaságnak. Az új helyzet és a változások kezelésére a kínai kormány a „járvány megelőzése, a gazdaság stabilizálása és a fejlődés biztosítása” általános irányelvet alkalmazza. Igaz, hogy rövid távon volt valamennyi ingadozás a kínai gazdaságban, de a hosszú távon általános javuló tendencia változatlan, a kínai gazdaságban még mindig van potenciál, rugalmasság, erő és lendület.

A jó tendencia a jó kezdet alapja. Kína aktuális gazdasági helyzetének vizsgálatakor fontos külön-külön megfigyelni az idei első két hónap és a járvány által érintett utóbbi néhány hónap adatait, hiszen így alkothatunk pontos képet Kína gazdasági teljesítményének valódi állapotáról és a trendekről. Az idei év első két hónapjában a kínai gazdaság ismét pozitív lendületet vett, a jelentős iparágak hozzáadott értéke 7,5 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, a csúcstechnológiai gyártóipar és a gépgyártás is jól növekszik. A foglalkoztatás helyzete általában stabil, a városokban 1,63 millió új munkahely létesült. A lakossági fogyasztási cikkek kiskereskedelmi forgalma az előző év első két hónapjához képest 6,7 százalékkal, 7442,6 milliárd jüanra nőtt. A beruházások kiemelkedő szerepet játszanak, az állóeszköz-beruházások 5076,3 milliárd jüan értékben, 12,2 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest. A külkereskedelmi forgalom is stabilan bővült, az áruforgalom bruttó összértéke 6204,4 milliárd jüan, ami 13,3 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

A veszélyek közepette érik a lehetőség, a teherbíró képesség továbbra is erős. Március óta a járvány rövid távú hatásai miatt néhány kínai gazdasági mutató gyengült, időszakos ingadozás alakult ki, de a kínai gazdaság továbbra is erős ellenálló képességet mutat, és folyamatosan javul. Egyrészt a piaci kereslet fokozatosan nő. Májusban a lakossági fogyasztási cikkek bruttó kiskereskedelmi forgalma 6,7 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, az előző hónaphoz képest pedig 4,4 százalékkal mérséklődött a csökkenés. Az idei év első öt hónapjában az állóeszköz-beruházások 6,2 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest. Másfelől megmutatkozott az új iparágak, új vállalkozási formák és új modellek rugalmassága. Májusban a csúcstechnológiai feldolgozóipar hozzáadott értéke 4,3 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakához képest. Az év első öt hónapjában a csúcstechnológiai feldolgozóipari beruházások értéke 24,9 százalékkal nőtt. Harmadrészt a külkereskedelmi áruforgalom is jelentősen felgyorsult, a városokban mért munkanélküliségi ráta valamelyest csökkent. Májusban a külkereskedelmi áruforgalom 9,6 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest; a városokban mért munkanélküliségi ráta 5,9 százalék volt, ez 0,2 százalékkal alacsonyabb az előző havi értéknél. Negyedikként megemlítendő még az alapanyaggyártó ipar erős támogató hatása. Az olyan alapanyaggyártó iparágak, mint az élelmiszeripar és az energiaipar továbbra is növekednek, komoly támogatást nyújtva a járvány elleni küzdelemben és a gazdasági fellendülésben.

A külföldi tőke „növeli a tétet”, elismeri a kínai kilátásokat. Kínának a magas szintű nyitás bővítésére való eltökéltsége a nemzetközi körülmények alakulásától függetlenül változatlan, és nem változik az a lendület sem, amellyel több piaci, befektetési és növekedési lehetőséget biztosít a világ számára. Kína előnyei, így a jól fejlett ipari rendszere, a jól kiépített infrastruktúra és hatalmas piaca továbbra is nagyon vonzó. Néhány külföldi vállalat a járvány és a geopolitikai tényezők ellenére elkezdte diverzifikálni tevékenységét, és a kínai beruházások üteme sem lassult. Az idei év első öt hónapjában a Kínában ténylegesen felhasznált külföldi tőke 564,2 milliárd jüan volt, ez 17,3 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. A Kínában működő Német Kereskedelmi Kamara és az Amerikai Kereskedelmi Kamara felmérése szerint a német vállalatok több mint 70 százaléka és az amerikai vállalatok több mint 60 százaléka tervezi növelni beruházásait Kínában. Az ország tovább növeli a külvilág felé való nyitottságát, egy magasabb szintű, nyitott gazdasági mechanizmust épít ki, továbbá piacorientált, jogállami és nemzetközi üzleti környezetet teremt.

A nehézségeket enyhítjük és a reformokat elmélyítjük. Idéntől Kína adó-visszatérítési és adókedvezmény-csomagot nyújt a járvány által súlyosan érintett iparágak, kis-, közepes- és mikrovállalkozások, valamint egyéni vállalkozók megsegítésére, amely intézkedés teljes összege megközelítőleg 1640 milliárd jüant tesz ki. Májusban a kkv-k főbb hatékonysági mutatói stabilizálódtak és javultak, a jelentős kkv-k üzleti bevétele az előző év hasonló időszakához képest 6,8 százalékkal nőtt, áprilishoz képest pedig 3,7 százalékkal magasabb a növekedés. Emellett folytatódik a reformfolyamat a piaci dinamika és a társadalmi kreativitás teljes mértékű ösztönzése érdekében. Folyamatosan bővítjük a foglalkoztatást, reformokat hajtunk végre az oktatás, az egészségügy és az időskori nyugdíjak terén, és igyekszünk a népjóléti feladatokat jól ellátni.

Az elmúlt tíz évben Kína a stabilitás megőrzése mellett törekedett a fejlődésre, GDP-je csaknem 5,2 billió jüanról 11,4 billió jüan fölé, míg az egy főre eső GDP 6100 dollárról 12000 dollár fölé emelkedett. A jelenlegi gazdasági helyzetre összpontosítva Kína továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a stabilitás megőrzése mellett fejlődjön. Az ország továbbra is a világ második legnagyobb gazdasága, széles mozgástérrel és hatalmas piaccal rendelkezik, és a hosszú távú növekedés stabil alapja sem fog változni. Kína kész együttműködni más országokkal – így Magyarországgal is – annak érdekében, hogy pozitívan hozzájáruljon a globális ellátási láncok stabilizálásához, a világgazdaság fellendülésének elősegítéséhez és a globális fejlődésbe vetett bizalom erősítéséhez.

A szerző Kína magyarországi ideiglenes ügyvivője