Kerékgyártó György

Vélemény és vita

Több, mint film

Megdöbbentő hír volt néhány évvel ezelőtt az, hogy Hollandiában egy férfi elkeseredésében autójával a békés tömegbe hajtott. Tettének az volt az oka, hogy már több hónapja munkanélküli volt

álláspont

Az eset annak idején jól példázta, mennyire más az ingerküszöb a nyugati és a közép-európai világban, a háborúkon, forradalmakon, megszállásokon, diktatúrákon, padlássöpréseken, rendszer- és kormányváltásokon, kirúgásokon, feketemunkán szocializálódott magyar hírfogyasztó nem értette, hogyan lehet ilyen hamar feladni, és főképp miként kényszeríthet a kilátástalanság valakit arra, hogy saját sorsát másokon bosszulja meg.

Nagyon máshol van az az ingerküszöb ott és itt. Ezért nem értettük egymást 2015-ben, a migrációs válság kitörésének idején sem. Amíg a magyar kormány következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy betartsa és betartassa a menedékkérelemmel és a bevándorlással kapcsolatos uniós jogszabályokat, és ebben a hazai lakosság jó része is támogatta, addig a balliberális média és politika nyomása alatt álló, a hirtelen feltűnő NGO-k által megtévesztett nyugati polgárok, sőt a Nyugaton élő magyarok egy nagy csoportja is lelkesen skandálta az új mantrát arról, hogy segíteni kell. Szó sincs arról, hogy Európa nyugati felében buta emberek élnének, egyszerűen mások a reflexek.

A kommunista megszállásból kimaradó, a háború utáni munkaerőhiányt bevándorlással pótoló, ezért nyitottabb társadalmakban a hirtelen és növekvő számban érkező menekültek feltűnése elsőre nem tűnt rendkívüli dolognak. De mindössze két-három évvel később már láthattunk olyan bajor filmet, amelyben a müncheni értelmiségi házaspár arról beszélget otthonában, hogy talán hiba volt 2015-ben olyan lelkesen tapsolni a Keletről érkezőknek a pályaudvaron. (Érdekes, hogy miközben a fősodrú német média folyamatosan a brüsszeli kottából játszik, a filmgyártás igyekszik kibeszélni az egyre növekvő mértékű problémát. No-go zóna ügyben érdemes megnézni a Berlin kopói/Dogs of Berlin című sorozatot a Netflixen.)

A napokban terjedő hír, hogy Nyugat-Európában rohamosan változik a háborús helyzet megítélése. Miközben a magyar kormány február 24. óta azon a véleményen van, hogy ebből a háborúból ki kell maradni, sőt összeurópai érdek, hogy az egymással szemben álló feleket mielőbb kibékítsék az uniós országok, a Nyugaton megszólalók – a szakértők szerint amerikai nyomásra – egymást túllicitálva igyekeznek ötleteket bedobni arra, hogy a világ hogyan kényszerítse térdre Oroszországot.

Putyin országa azonban egyelőre nem tűnik megrendültnek, a kieső nyugati kereskedelmi tranzakciókat Keleten pótolja, közben pedig kezdenek kiszivárogni az adatok az ukrán veszteségekről, a dezertálásokról, a sikertelen műveletekről. A nyugati polgár vélhetően úgy volt ezzel a súlyos konfliktussal, ahogy az Osztrák–Magyar Monarchia lakója az első világháború első heteiben: odamegyünk, és győzünk. Mire a falevelek lehullanak, hazatérünk – mondogatták akkoriban. Most már a német, a francia, a holland is érzi, amit a békés Európában olyan sokáig nem kellett éreznie: elszabadultak az árak, az élet még a jóléti társadalmakban is egyre drágább, meg kell gondolni, mire költ az ember, sőt bizonyos dolgokról le is kell mondani.

A háború már nemcsak a tévében van, meg az interneten, hanem itt, a valóságban, már nemcsak egy társasági téma, hanem a valóság. Növekszik az elégedetlenség. Hogy ez milyen hatással lehet az európai döntéshozókra, még nem tudjuk. De nyilván mind abban reménykedünk, több történik annál, mint hogy kibeszéljük a problémát egy jól sikerült filmben.

(A szerző lapszerkesztő)

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Visszatért a Demszky-korszak

ĀKarácsonyék enerváltak, teljes a tanácstalanság, Budapest egy helyben topog, miközben érdemi munka helyett alibiznek a Városházán

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Harcban Európáért

ĀEurópa nehéz időket él át, és valószínűleg még nehezebbek következnek, amit teljes egészében az Európai Unió vezetésének alkalmatlanságából fakad, legalábbis arra való alkalmatlanságából, hogy az európai lakosság érdekeit képviselje