Liu Bo

Vélemény és vita

Precizitás a járvány­védelemben

A covidjárvány kitörését követően Kína gyors, tudományos és határozott járványügyi intézkedéseket hozott, vezető szerepet vállalva a pandémia megfékezésében, a munka és a termelés újraindításában

A covidjárvány immár harmadik éve tart. A világ országai folyamatosan a pandémia jellemzői­hez és körülményeihez igazítják a védekezési stratégiájukat, és arra törekednek, hogy a közösségi élet mihamarabb visszatérjen a rendes kerékvágásba. Amióta kitört a járvány, a kínai kormány mindig a nép érdekeit és az emberi életet helyezte előtérbe. Kitartott a tudományos alapú járványvédelem és a precíz szakpolitikai intézkedések mellett.

A védekezést az aktuá­lis helyzethez és az ország adottságaihoz adaptálta. Kialakította a „dinamikus zéró”  straté­giát a külföldről való behurcolás és a belső járványgörbe visszapattanásának felszámolására. Az egész társadalom összehangolt erőfeszítéseivel a kínai fertőzési és halálozási arány a világon a legalacsonyabb, a járványvédelem hatékonysága egyértelmű.

A koronavírus folyamatosan megjelenő mutációi új kihívást jelentenek a megelőzés szempontjából. Tudományos tanulmányok azt mutatják, hogy az omikron variáns gyorsabban terjed, és minden korosztály fogékony rá. Ez a variáns nem egy erősebb influenza: átlagos halálozási aránya 0,75 százalék körüli, ami nagyjából hét-nyolcszorosa az influenzának. A nyolcvan év felettiek körében csaknem százszor magasabb, mint a hagyományos influenza esetében, meghaladja a tíz százalékot.

Kína hatalmas földrajzi kiterjedése, az 1,4 milliárd fős lakosság, a nagy népsűrűség, a hatvan év felettiek magas, 267 milliós száma mellett az egyenlőtlen regionális fejlődés és az elégtelen egészségügyi erőforrások továbbra is problémát jelentenek. A járványvédelmi intézkedések lazítása olyan mértékű tömeges fertőzéshez és olyan nagy számú súlyos megbetegedéshez és halálesethez vezethet, amely meghaladja az egészségügyi ellátórendszer kapacitását. A kínai kormány ragaszkodik proaktív járványvédelmi stratégiájához, amelynek főbb elemei a korai felismerés, jelentés, karantén és kezelés, és amellyel kapcsolatban 85 irányelvet és több mint hatvan technikai programot adott ki.

A jelentős helyszínek, népcsoportok és szektorok tekintetében járványügyi intézkedéseket hozott, és fokozta a védőoltás és a terápiás gyógyszerek területén a tudományos kutatásokat. A The Lancet tekintélyes orvosi folyóirat által idén márciusban közzétett egyik tanulmány a fertőzés okozta globális többlethalálozási számot 18,2 millióra becsülte, ami 120 halálozást jelent százezer emberre vetítve, míg Kínában ez az arány csak 0,6. A gyakorlat bebizonyította, hogy Kína járványvédelmi szakpolitikája hatékonyan védi az emberi életet és az egészséget, az intézkedések tudományosak és hatékonyak.

A covidjárvány kitörését követően Kína gyors, tudományos és határozott járványügyi intézkedéseket hozott, vezető szerepet vállalva a pandémia megfékezésében, a munka és a termelés újraindításában. A világ egyetlen olyan nagy gazdasága volt, amely 2020-ban pozitív, 2021-ben pedig 8,1 százalékos éves GDP-növekedést realizált. Az idei év első negyedévében a GDP – meghaladva a külföldi várakozásokat – 4,8 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Az első negyedéves külkereskedelmi forgalom összértéke a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 7,9 százalékkal emelkedett. Gyakorlati eredmények tekintetében és hosszú távon a „dinamikus zéró”-n alapuló járványvédelem általános szakpolitikájával nemcsak a kínai gazdaság rendes működését biztosította, de a globális ipari ellátási láncok stabilitását és zavartalanságát is támogatta.

Bár az utóbb időben az omikron törzs variációja megnehezítette a járvány elleni védekezést, és nyomást gyakorolt a kínai gazdaságra, de annak hosszú távú pozitív tendenciája nem változott, és a stabilizálására irányuló intézkedéssorozat végrehajtásával egy sor nehéz kérdés fokozatosan megoldódik. Bár minden járványvédelmi intézkedés elkerülhetetlenül bizonyos gazdasági és társadalmi hatással jár, de a felbecsülhetetlen, az emberi életekhez és a vissza­fordíthatatlan emberáldozatokhoz képest mindez megéri, a felmerülő nehézségek átmeneti jellegűek.

A kínai kormány és a lakosság közös erőfeszítéseinek köszönhetően a járvány mostani hulláma az utóbbi időben stabilan lecsengő tendenciát mutat. Június 1-je óta Sanghajban teljesen helyreállt a normális termelés és az élet, Jilin tartományban a járványügyi intézkedések a végső szakaszba értek. Henan, Anhui, Jiangxi és Liaoning tartományokban is fokozatosan stabilizálódik a helyzet.

A közelmúltban bizonyos fokú félreértés alakult ki egyes médiu­mokban Kína megelőzési politikájával kapcsolatban. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kínai járványvédelem mindig az életet helyezi előtérbe, a tudományos precizitást tartja szem előtt, és összhangban áll az ország adottságaival. A „dinamikus zéró” stratégia nem a nulla számú fertőzésre, nem a zéró toleranciára való törekvést jelenti, hanem a tudományos precizitás előfeltételével az esetek gyors felderítését, a továbbfertőzési lánc gyors megszakítását, valamint a folyamatos közösségi terjedés elkerülését, a társadalmi költségek, a járvány megfékezési idejének minimalizálását, hogy a társadalom számára a legkisebb költséggel járó módon, a legrövidebb időn belül lehessen megfékezni a pandémiát, és ezáltal minimális ráfordítással maximális hatást lehessen elérni.

A covidjárvány még nem ért véget, a vírus valószínűleg még tovább mutálódik, és a nemzetközi közösség továbbra is fáradhatatlanul dolgozik a pandémia mielőbbi felszámolásán. Tiszteletben tartjuk, hogy a világ minden országa a saját adottságainak megfelelően választja meg a különböző védekezési szakpolitikáját, támogatjuk a nemzetközi közösség szolidaritását a járvány elleni küzdelemben, de egyértelműen ellenezzük a járványvédelem átpolitizálását és a bűnbakkeresést.

Felelős országként Kína a helyzetnek és annak fejleményeinek megfelelően folytatja járványügyi védekezését, a nemzetközi közösséggel együtt mindent megtesz, hogy megnyerje a pandémiával vívott harcot, és  hozzájáruljon a világgazdaság és a társadalmi fejlődés teljes helyreállításához.

(A szerző Kína magyarországi ideiglenes ügyvivője)


 

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Önérzékenyítés

ĀJ. Károly hallgatott. Eszébe jutott, hogy az iskolában, egy biológiaóra után, amikor a nemi jellegzetességeket tanulták, egyik osztálytársukat Gizinek kezdték csúfolni, pedig Géza volt

László Tamás

László Tamás

A lejáratás anatómiája

ĀEgy hatékony országimázs hallatlanul jelentős kulturális tett és innováció volna!