Deme Dániel

Vélemény és vita

Riadt csicsergés

A magyar közvélemény radarjain nemigen jelent meg az év egyik legnagyobb horderejű híre, amelyet egyesek a Brexithez vagy Donald Trump győzelméhez hasonlítottak

álláspont

Ezt az értelmezést azért egy kis túlzásnak tartom, de a jelek szerint mégis elérkezett a lehetősége annak, hogy megtörjön a globális baloldal véleménymonopóliuma és abszolút ellenőrzése a hírközlési csatornák felett. A Twitter (magyarul csicsergés) közösségi óriásportál felvásárlása ugyanis világszerte akkora pánikhangulatot keltett liberális körökben, ami csak olyankor szokott előfordulni, amikor közvetlen fenyegetést éreznek abszolút hatalmi pozíciójuk ellen.

Ez a fejlemény az első repedés lehet a liberális véleménydominancia globális páncélján. A cég új tulajdonosa, Elon Musk, a Tesla autógyár és SpaceX űrkutatási cég tulajdonosa nem egy klasszikus konzervatív érzelmű értelmiségi, akitől azt várhatnánk, hogy keresztes hadjáratot indít a véleményszabadság nevében. Musk ismert hatalmas egójáról és hiperérzékeny önérzetéről, és ebben igen hasonlít Trumphoz, de a többi nyugati milliárdos társával ellentétben nem fertőződött meg a hazug progresszív eszmékkel, és nem használja ezeket üzleti modellként a Sorosokhoz vagy Bill Gates-ekhez hasonlóan.

Csupán ez is elég volt ahhoz, hogy a nyugati hírforrásokat ellenőrzése alatt tartó liberális elit kétségbeesett jajveszékelésbe vagy fenyegetőzésbe kezdjen, olyanba, amelyhez képest az április negyedikei reggelen hallott is csak csendes sóhajtozás volt. Megkérdeztem egy amerikai újságírót, miért is keltett ekkora rémületet a hír, hogy a Twitter ezután nem a baloldali véleménykontroll hű szolgája lesz. „Mert a nyugati politikai elitek hatalma ma a hazugság féktelen uralmán alapszik, és ha elvesztik az uralmukat a cenzúra felett, tudják, leáldozott nekik”, válaszolta.

Ez a vélemény tökéletesen fedi a valóságot. A hollywoodi celebek egymással versengve zárják le fiókjaikat a Twitteren, a cég alkalmazottai közt világvége-hangulat uralkodik, és nem kellett sokat várni arra sem, hogy az első képmutató Soros-szervezet az üzlet blokkolása érdekében bírósághoz forduljon, ezúttal az Open Markets Institute jóvoltából. Thierry Breton uniós biztos azonnal üzent a Twitteren, hogy ha Musk nem tartja be az unió „gyűlöletbeszéddel” kapcsolatos rendelkezéseit, akkor elbúcsúzhat az európai felhasználóktól.

Persze a gyűlöletbeszéd uniós értelmezése alatt értsük azt is, ha valaki netán, köszöni szépen, de nem kér az illegális bevándorlásból, vagy ha véletlenül férfinak szólít valakit, aki reggel magát nőnek érezve ébredt fel. A demokrácia veszélyeztetésének titulálta a Twitter eladását Elizabeth Warren amerikai szenátor, a radikális baloldal egyik szomorú alakja is, akinek nem voltak ilyen félelmei, amikor Jeff Bezos, az alkalmazottait hírhedten kizsákmányoló baloldali milliárdos megvette a Washington Postot. Tudták, hogy Bezosszal az élen nem jelenhet meg konzervatív értékeket elismerő cikk. Bill Gates, a Microsoft alapítója is annyira kiborult a Twitter-hírek hallatán, hogy támadást indított Musk autógyárának részvényei ellen.

A Twitternek globálisan 320 millió felhasználója van, ami aprópénz a Facebook három milliárdja mellett, de ez a tulajdonosváltás óriási jelentőséggel bírhat ma, amikor az összes többi közösségi felületen könyörtelenül irtanak minden jobboldali tartalmat. Többségben vagyunk, mégis olyanok vagyunk, mintha nem lenne hangunk. Rendkívül nagy szükség van egy fórumra, amelyen nem a radikális baloldal diktálja a diskurzus szabályait, hanem szabad véleménycsere történhet a mára mindennapossá vált félelem, fenyegetés és elhallgattatás nélkül.

(A szerző újságíró)

Kapcsolódó írásaink

Vitéz Ferenc

Vitéz Ferenc

Hiány

ĀJ. Károly izgatottan lapozott tovább, még azt is elfelejtette, hogy legalább fél órája megszomjazott, a történet sodrása ugyanis legyőzte a test követelőzését