Nagy Ervin

Vélemény és vita

Történelmi győzelem (4.)

Hová tűntek a jobbikosok?

. Szövetségpolitikája mellett mondanivaló­jában is belesimult a globalista baloldalba.

Eltűnt több mint nyolcszázezer szavazat az ellenzék mögül. Ha a 2018-as választásokat, illetve a köztes uniós és helyhatósági voksolást nézzük, továbbá figyelembe vesszük a közelmúlt közvélemény-kutatásait, akkor azt látjuk, hogy nem történt olyan földcsuszamlásszerű változás, ami indokolná azt, hogy ilyen sokan elfordultak az ellenzéktől. Sőt! Amennyiben elfogadjuk azt a hipotézist, hogy a Momentum képes volt néhány százezer új szavazót is bevonni, akkor még siralmasabb a kép.

Ha rápillantunk Északkelet-Magyarországra, ami valamikor a Jobbik komoly hátországát adta, vagy megvizsgáljuk azokat a választókerületeket, ahol az egykori nemzeti radikális párt egyéniben nyerni tudott, esetleg polgármestert adott, akkor egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Jobbik nem tudta az egykori szavazóit meg­győzni arról, hogy az ellenzéki összefogásra szavazzanak. A Jobbik nem volt képes bevinni a közösbe azt, amit megígért a szövetségeseinek vagy amit önmagától elvárt volna. Egyetlen egyéni mandátumot sem nyert el, és nem volt képes Északkelet-Magyarországot mozgósítani.

Tehát amikor feltesszük azt a kérdést, hogy hová tűnt nyolcszázezer szavazat, akkor részben arra a problémára is keressük a választ, hogy hová tűntek a jobbikos szavazók?

A legegyszerűbb felelet nyilvánvalóan az, hogy egy részük már régóta a Fideszt támogatja, egyharmad része megtalálta a Mi Hazánk Mozgalmat, a maradék pedig otthon maradt. Habár ezt kategorikusan nem lehet kijelenteni, de az összes ebben a témában készült kutatás egyértelműen erre enged következtetni. És persze sokan voltak olyanok is, akik már 2018 előtt csalódtak, majd elfordultak a politikától. (A Mi Hazánk vélhetően ezt a csoportot idővel újra aktívvá tudja majd tenni.)

De ez az elemzés csak részben fedi le az igazságot. A Jobbik 2018-as szavazói ugyanis már nem ugyanazok a szavazók voltak, akik egykor a nemzeti radikális pártot támogatták. Sőt! A négy évvel ezelőtti rekordnak számító szavazóbázis jelentős része inkább volt protestszavazó, mint egykori nemzeti radikális. Látni kell tehát azt is, hogy az identitásukban nem feltétlenül jobboldali, de 2018-ban a Jobbikot támogató szavazók is eltűntek a párt mögül.

Ha az okokat keressük, akkor azonban sokkal egyszerűbb dolgunk van. A 2018-ban felsorakozott szavazók, azaz a még megmaradt nemzeti radikálisok, a jobboldali szimpatizánsok és a különböző identitású protestszavazók ugyanazon okok következtében hagyták el a Jakab Péter által vezetett pártot. Gyurcsány Ferenc miatt. Ha van közös a különböző identitású Jobbik-szavazók gondolkodásában, akkor a Gyurcsány Ferenccel való szembenállás az. Ebből következik az ellenzékváltás igénye, és az is, hogy a DK mellett az MSZP-vel, azaz a 2010 előtti politikával szemben helyezkedtek el a Jobbik 2018-as szavazói.

Jakab Péter viszont azt az utat választotta, hogy összefog azzal a Gyurcsány Ferenccel, aki ellenében a Jobbik valaha létrejött és megerősödött, illetve a kommunista utódpárttal, végül a szélsőséges liberálisokkal, amit a jobbikos szavazók nem tudtak elfogadni. Még a kormányváltás érdekében sem.

Ami viszont még súlyosabb oka lehetett a szavazók elfordulásának, az a szövetségpolitika mellett a mondanivaló átalakulása. A Jobbik ugyanis politikai céljaiban is teljes mértékben átvette a többi baloldali párt ötleteit, amelyek leginkább a nyugati minták kritika nélküli másolásában merültek ki. Így állt be a Jobbik abba a sorba, ahol az uniós minimálbért, az euró bevezetését, a svájci indexálással számított nyugdíjat vagy a finn típusú oktatást hirdették. Semmi sajátosan magyar, csak és kizárólag a nyu-gati politikai célok lemásolása. Ez pedig végzetesnek bizonyult a Jobbik identitására nézve.

Ha van a rendszerváltoztatás óta fennálló plurális versenynek tanulsága, akkor az egészen biztosan köztük van, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a kommunista–antikommunista, majd szuverenista–globalista törésvonalat. (Mondhatjuk, hogy a bal- és a jobboldal újraértelmezésein kialakult szembenállásokat.) Aki átlépi ezt, annak nincs jövője. Így járt egykor az SZDSZ, és ez történt most a Jobbikkal is.

Ebből a zsákutcából nincs kiút. A Jobbik sok mindent elvesztett egy évtized alatt, de amit biztosan és végleg, az a párt szuverén mozgástere. A Jobbik programja ma már nem különböztethető meg a többi baloldali párttól, ez pedig az egykori radikális mozgalom végét jelenti. 

(A szerző a XXI. Század Intézet elemzője)  

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Történelmi győzelem (2.)

ĀKár tagadni, hogy a kormánypártok győzelme mellett a baloldal veresége is történelmi léptékű volt. A vereséget pedig mindig meg kell magyarázni, ha elmarad az okok feltárása, akkor nincs tanulság sem

Nagy Ervin

Nagy Ervin

Történelmi győzelem (3.)

ĀMinden politikai siker mögött látnunk kell az emberi tényezőt, azaz a tehetséget, a képességet, a tudást, a tapasztalatot és persze az erőfeszítést is