Vitéz Ferenc

Vélemény és vita

A híd

Kétperces

J. Károlynak evés közben kiesett a fogsora. Szerencsére nem az egész, mert nem protézise volt, csak a jobb oldali felső híd, és nemcsak egyszerűen kiesett, hanem el is törött. Épp eléggé lyukas lett a nevetése, hogy összeszorított szájjal üljön egész nap.

Ez az állapot nem igazán volt feltűnő, mert J. Károlyt nem sorolhatjuk a nevetős emberek közé. Mindennap összeszorított fogakkal szokott ülni a hivatali íróasztala előtt. Most viszont arra is figyelnie kell, hogy ne nyitott szájjal sóhajtozzon nagyokat, ha eszébe jut egy romantikus film. A romantikus filmeket direkt úgy találják ki, hogy azokban pontosan az ellenkezője történjék, mint ami J. Károly életében szokott történni – ez magyarázza a nagy sóhajtásokat.

Már aznap este kipróbálta otthon a tükör előtt, hogy csak a bal felőli oldalon nyissa ki a száját, de nem ment. Azazhogy ment, de csak úgy, hogy jobb tenyerével letakarta a szájának szégyenlős oldalát. Otthon nyugodtan sóhajtozhat, nem látja senki, ám a munkájában akadályozza, ha nem tudja használni a jobb kezét. J. Károly jobbkezes volt, még egy ilyen szerény kiváltság sem adatott meg neki, hogy a balkezesek szűk táborába tartozzon.

A munkája az volt, hogy a hivatalba beérkező és nem névre szóló leveleket bontogatta, és mindet el is olvasta. Igen felelősségteljes feladat volt az övé, neki kellett felmérni, hogy melyik ügyben ki az illetékes. Az illetékesség dolgában mostanában sokat tévedett, az elektronikus úton érkező levelek közül többet is saját magának továbbított, vagy rossz parancsot adott, ezért az ügy a „kéretlen levelek” mappában kötött ki.

Visszasírta a régi időket, amikor nem voltak számítógépek, és a borítékra is rendes bélyegeket ragasztottak. Sajnos a borítékokról származó bélyeggyűjteményét se volt alkalma megmutatni senkinek, és lyukas mosollyal erre még kisebb az esélye.

Bejelentkezett a fogorvoshoz, a törött hidat betette egy zacskóba, hátha meg tudják ragasztani. A karácsonyi bejglit szerette volna jóízűen elfogyasztani, de a híd nélkül még enni sem tudott rendesen.

A váróban egy asszony ült mellette, olyan negyven és ötven közötti nő, aki fogat húzatni jött. J. Károly szeretett volna biztatásként rámosolyogni, de nem mert, és lehet, hogy a nő is rámosolygott volna, de a fájdalomtól nem volt hozzá kedve.

J. Károly előtt hirtelen lepergett egy romantikus film jelenete. A filmnek ő lenne a rendezője, a producere és az egyik főszereplője. Istenem, milyen szép kapcsolat alakulhatna ki egy fogorvosi váróban! A filmnek az lenne a címe, hogy A híd, és szerepelne benne a bélyeggyűjtemény is.

(A szerző irodalomtörténész)

Kapcsolódó írásaink

Kő András

Kő András

A hit ereje

ĀOlaf Scholz, az új német kancellár esküjének szövegéből kihagyta az „Isten nevében” szófordulatot, arra hivatkozva, hogy ő nem vallásos. Ajánlom az alábbiakat a messzi 15. századból a kancellár úr figyelmébe

Forró Péter

Forró Péter

Bukóforduló

ĀFricska. A legújabb kutatások szerint mélyrepülésben van Márki-Zay Péter népszerűsége, és ezt még a baloldali felmérések is alátámasztják